Ulysses

Περιγραφή
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει ο αναγνώστης για τον Τζέιμς Τζόις και το “Ulysses” υπάρχουν εδώ!
Το “Ulysses: Oδηγός Ανάγνωσης”, έχει ήδη μια σημαντική διαδρομή στην ελληνική αναγνωστική κοινότητα, κιόλας από το 1995 (1η έκδοση Δελφίνι) μέχρι πολύ αργότερα, όταν εξαντλήθηκε και η δεύτερη έκδοσή του (Κέδρος 2001).
Με το βιβλίο, που εξηγεί κεφάλαιο προς κεφάλαιο τον “Οδυσσέα” του Τζέιμς Τζόις, έχει ασχοληθεί όλη η έγκυρη βιβλιοκριτική με θετικότατη αντιμετώπιση. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη κιόλας έκδοση του βιβλίου, ο καθηγητής της αγγλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Ohio, Morris Beja, από τη θέση του Executive secretary στο International James Joyce Foundation, τόνισε μεταξύ των άλλων “…προσωπικά απόλαυσα τον τρόπο με τον οποίο ο συγγραφέας προσαρμόζει τη μέθοδο του πρωτοτύπου στη δική του γραφή. Αυτό πραγματικά αποτελεί εντυπωσιακό κατόρθωμα”, ενώ ο έγκυρος βιβλιοκριτικός Δημ. Δασκαλόπουλος, έγραψε στα Νέα: “Υποθέτω πως ελάχιστοι Έλληνες έχουν διαβάσει και έχουν κατανοήσει στο πρωτότυπο τον “Οδυσσέα” […]. Αναμφισβήτητα βρισκόμαστε μπροστά σε μια γενναία “μεσολαβητική” προσπάθεια, η οποία εμπλουτίζει την έτσι κι αλλιώς πενιχρή και διστακτική ελληνική βιβλιογραφία για τον Τζόις και μάλιστα για ένα από τα πιο δυσπρόσιτα έργα του”.
Ο αναγνώστης που θέλει να κατανοήσει αυτό το εμβληματικό βιβλίο που σφράγισε με την παρουσία του τον 20ό αιώνα, με τον “Οδηγό Ανάγνωσης” του Άρη Μαραγκόπουλου είναι σε θέση να απολαύσει τη διαδρομή από τη σύλληψη έως τη συγγραφή του, από την ανάγνωσή του κεφάλαιο προς κεφάλαιο, χαρακτήρα προς χαρακτήρα, έως την πρόσληψή του από τους έμπειρους αναγνώστες/ερευνητές σε όλον τον κόσμο. Αν το “Ulysses” θεωρείται ένα από τα πιο απροσπέλαστα βιβλία στην παγκόσμια λογοτεχνία το “Ulysses: Oδηγός Ανάγνωσης” του ‘Αρη Μαραγκόπουλου είναι ένας προσιτός χάρτης για την απολαυστική προσπέλασή του. Ο Άρης Μαραγκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη), στο Παρίσι. Εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων, κειμενογράφος, κριτικός βιβλίου, μεταφραστής και εκδότης. Έχει εκδώσει περισσότερα από δέκα βιβλία πεζογραφίας και κριτικής και ισάριθμες μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει κριτική βιβλίου και ιδεών στoν Tύπο και στα σχετικά με τη λογοτεχνία περιοδικά. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων “Τόπος”, όπου διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας.
Εργογραφία:
Α. Πεζογραφία
“Όλντσμομπιλ”, Ελεύθερος Τύπος, 1982.
“Ψυχομπουρδέλο”, Ελεύθερος Τύπος, 1983.
“Δεν είναι όλα σινεμά μωρό μου”, Ελ. Τύπος, 1985.
“Oι ωραίες ημέρες του Bενιαμίν Σανιδόπουλου”, Κέδρος, 1998.
“Τα δεδομένα της ζωής μας”, Ελληνικά Γράμματα, 2002.
“Αγάπη, κήποι, αχαριστία”, Κέδρος, 2002.
“Γλυκειά επιστροφή”, Ελληνικά Γράμματα, 2003.
“True Love”, Tόπος 2008
“Η μανία με την Άνοιξη”, Ελληνικά Γράμματα 2006· Τόπος 2009
Β. Δοκίμιο
“Ulysses, Oδηγός Aνάγνωσης”, Δελφίνι 1996· Κέδρος, 2001· Τόπος 2010
“Διαφθορείς, Εραστές, Παραβάτες”, Ελληνικά Γράμματα, 2005
Γ. Λευκώματα (επιμέλεια)
“Aγαπημένο Bρωμοδουβλίνο”, Κέδρος, 1997.
“Ρωσία, 100 χρόνια”, Ριζάρειον Ίδρυμα/ Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, 2002
“Η άλλη Ελλάδα”, Τόπος 2007
Δ. Mεταφράσεις
Aντονέν Aρτώ, “O Hλιογάβαλος”
Aντρέ Mπρετόν, “Tι είναι ο Σουρεαλισμός”
Bίλλυ Bερκάουφ, “Dada, μονογραφία ενός κινήματος”
Zαν Mποντριγιάρ, “Pέκβιεμ για τα mass media”
Tζέιμς Tζόις, “Tζιάκομο Tζόις”
Pενέ Bαρέν, “Aνθολογία ερωτισμού”
Tζόναθαν Σουίφτ, “Tα ταξίδια του Γκάλιβερ”
Nτάνιελ Nτιφόου, “Pοβινσόνας Kρούσος”
Mαργκερίτ Nτυράς, “Mοντεράτο Kαντάμπιλε”
Oνορέ ντε Mπαλζάκ, “Σαρραζίνος”
Xένρι Tζέιμς, “Oυάσιγκτον Σκουέρ”

Συγγραφέας: Μαραγκόπουλος Άρης
Υπεύθυνος Σειράς: Μαραγκόπουλος Άρης
Εκδότης: Τόπος
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN: 960-6863-49-2
Σελίδες: 492
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ιρλανδική λογοτεχνία – Ερμηνεία και κριτική
Σειρές: Επί των Κειμένων

Τιμή σε ιστοσελίδες: 25.24 €