New York Shitty

Περιγραφή
Κι άλλο γυμνασιόπαιδο ξεπρόβαλε από την αποθήκη του βιβλιοπωλείου με μια έκφραση ικανοποίησης στο πρόσωπο, ενώ ανέβαζε το φερμουάρ του παντελονιού του. “Τρομερό” μουρμούρισε.
“Ποτέ δεν είχα δει τόσους νεαρούς εδώ” σχολίασε η κυρία Ο’ Μέρφι. “Μα από πού βγαίνουν αυτά τα παιδιά;”
“Δεν είχα άλλη λύση, έπρεπε να διευρύνω λίγο την επιχείρηση. Υποχρεώθηκα να βάλω μερικές καμπίνες βίντεο στην αποθήκη” εξήγησε η δεσποινίς Φοίβη.
“Και τι περιεχόμενο έχουν αυτά τα βίντεο;”
“Παιδαγωγική εξελικτική ψυχολογία, φυσικά. Έχουν ένα ευρύτατο πεδίο θεμάτων. Για παράδειγμα, ένα δείχνει ένα αγόρι να μαστιγώνει την καθηγήτριά του με το ίδιο της το βρακί. […] Είναι αυτό που στα βιβλία λέγεται -μεταβατική κάθαρση-, δεν το θυμάστε;”
“Φυσικά, μα τι ανόητη που είμαι!”
Το σκηνικό είναι προκαθορισμένο: η σύγχρονη Νέα Υόρκη. Οι ήρωες, σε αντίθεση, είναι παντελώς απρόβλεπτοι: από τον απολύτως παραγκωνισμένο και εξαθλιωμένο, ώς τον απολύτως ενταγμένο σε ένα είδος υψηλής “κυνο”-νίας. Ένας διεφθαρμένος κυβερνήτης, μία νυμφομανής και μαζοχίστρια εκκολαπτόμενη ηθοποιός των b-movies, ένας παιδεραστής επιθεωρητής της αστυνομίας, δύο λοβοτομημένοι δίδυμοι serial killers, ένας φτωχός και αδικημένος από τη φύση υπάλληλος μιας βιομηχανίας οπτικών ειδών που αποφασίζει να γίνει ιδιωτικός ντετέκτιβ, ένας έλληνας μαφιόζος που διευθύνει μια εταιρεία-βιτρίνα εισαγωγής εξωτικών ζώων, ένας (επίσης διεφθαρμένος) αστυνομικός ιταλικής καταγωγής, μια πάμπλουτη και μπλαζέ σύζυγος εβραίου βιομηχάνου που επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην απόκτηση γούνινων παλτών και την προστασία των υπό εξαφάνιση ειδών, και ο σύζυγός της, ένας εκατομμυριούχος που βλέπει τη ζωή του να δηλητηριάζεται από τις αιμορροΐδες.
Χρησιμοποιώντας έναν παλλόμενο και σχεδόν κινηματογραφικό λόγο, η καλπάζουσα φαντασία του Χ. Σ. Ε. παρουσιάζει ένα καυστικό και άκρως διασκεδαστικό μυθιστόρημα, όπου ένα καστ απίθανων χαρακτήρων συνθέτει το παραμορφωμένο πορτρέτο της σύγχρονης αμερικανικής κοινωνίας. Ο Χερμάν Σάντσες Εσπέσο (German Sanchez Espeso) γεννήθηκε στην Παμπλόνα, στη βόρεια Ισπανία, το 1940. Το 1957, μετά το λύκειο, εντάχθηκε στην Εταιρεία του Ιησού. Σπούδασε Φιλοσοφία, Θεολογία και Κινηματογράφο, συνέχισε με κλασικές σπουδές Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών, και ολοκλήρωσε με σπουδές Τηλεοπτικής Σκηνοθεσίας. Εγκατέλειψε την Εταιρεία του Ιησού το 1968 και εγκαταστάθηκε στη Μαδρίτη όπου και ζει ως σήμερα.
Από το 1969 έως το 1989 εργάστηκε ως σκηνοθέτης διαφημιστικών ταινιών. Το 1975 διορίστηκε Σύμβουλος Λογοτεχνίας των “Εκδόσεων του Κέντρου” (εκδοτικός οίκος του Δημοσίου).
Ειδικός της Ταντρικής Γιόγκας, ανήκει στη δυναστεία του Βράχμαν Γκότρα που εδρεύει στο Tζαϊπούρ (Ινδία).
Έζησε στις Η.Π.Α. ως μέλος του International Writing Program του Πανεπιστημίου της Αϊόβας και εργάστηκε στις εκδόσεις McGraw-Hill στη Νέα Υόρκη.

Συγγραφέας: Espeso Germán Sánchez
Μεταφραστής: Ηλιόπουλος Κρίτων
Εκδότης: Opera
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-8397-14-6
Σελίδες: 407
Σχήμα: 21χ13
Κατηγορίες: Ισπανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.23 €