Herny Miller

Περιγραφή
Τι ήταν, τελικά, ο Χένρυ Μίλλερ; Άγιος ή Διάβολος; Πρωτοπόρος ή πορνογράφος; Λυρικός ή βλάσφημος; Ο συγγραφέας των «Τροπικών» που έκανε τη λογοτεχνία «υπόθεση αυστηρά προσωπική», αποτέλεσε αξεδιάλυτο γρίφο για τους γύρω του από την πρώτη του κιόλας εμφάνιση στο παγκόσμιο λογοτεχνικό στερέωμα, στα μυθικά χρόνια του Μεσοπολέμου.
Προσωπικός φίλος του από το 1946 ως το θάνατο του Μίλλερ, το 1980, ο Φρεντερίκ Ζακ Ταμπλ προσεγγίζει αυτό το «αίνιγμα» μ’ έναν ιδιαίτερο, άμεσο τρόπο, ενσωματώνοντας στην αφήγησή του την αλληλογραφία του με τον Αμερικανό συγγραφέα πριν και κατά τη συγγραφή της βιογραφίας του. Και παραδίδει στα χέρια μας ένα βιβλίο που, πέρα από βιογραφικό ή κριτικό δοκίμιο για ένα μεγάλο συγγραφέα των καιρών μας, αποτελεί μια πολύτιμη μαρτυρία: το διάλογο δύο φίλων που μιλούν εκ βαθέων για τη ζωή και την τέχνη, για τα πολλά και αντιφατικά «πρόσωπα» της σύγχρονης αισθητικής, για τον έρωτα και την αναρχία.
Ο Φρεντερίκ Ζακ Ταμπλ γεννήθηκε στο Μονπελιέ το 1921. Από το 1943 έως το 1946, πήρε μέρος στις τελευταίες μάχες ενάντια στη στρατιά του Ρόμελ, στην Τυνησία, και συμμετείχε στην εκστρατεία της Ιταλίας. Αποβιβάστηκε στη Προβηγκία στις 15 Αυγούστου του 1944, και έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες στη Γαλλία και τη Γερμανία. Μετά την αποστράτευσή του, το 1946, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία πρώτα στο Παρίσι κι έπειτα στο Μαρόκο, όπου διηύθυνε τη λογοτεχνική σελίδα του Περιοδικού της Αφρικής, στην Καζαμπλάνκα. Την ίδια εποχή άρχισε να αλληλογραφεί με τον Χένρυ Μίλλερ. Επιστρέφοντας στο Μονπελιέ, το 1948, εργάστηκε στην Πετρελαϊκή Ένωση και παρουσίασε μια σειρά εκπομπών στο τοπικό Ραδιόφωνο. Γνωρίστηκε με τον Μπλαιζ Σαντράρ, τον Λώρενς Ντάρελ και, το 1951, ίδρυσε μαζί με το συγγραφέα Χένκ Μπρόικερ, φίλο του Τζεφ Λάαστ, την ομάδα της Λικόρν. Το 1953, συνάντησε τον Χένρυ Μίλλερ στο Μονπελιέ. Την επόμενη χρονιά ανέλαβε τη διεύθυνση Τοπικών Υπηρεσιών των Γαλλικών Ραδιοφωνικών Εκπομπών, μια θέση στην οποία παρέμεινε έως το 1986. Σ’ αυτό το διάστημα, ο Φρεντερίκ Ζακ Ταμπλ οργάνωσε και παρουσίασε πολλές εκπομπές για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Συμμετείχε στα περιοδικά «Entretiens», «Prospectus», «Fenix». Έκανε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη και την Αμερική (ΗΠΑ, Κεμπέκ, Μεξικό, Βραζιλία). Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Ένωσης, της Ένωσης Ντ. Χ. Λώρενς, της Διεθνούς Ένωσης Μπάυρον, της Ένωσης Σατωμπριάν, της Διεθνούς Ένωσης Μπλαιζ Σαντράρ, της Ένωσης Ανθρώπων και Γραμμάτων. Ποιητής και δοκιμιογράφος, ο Φρεντερίκ Ζακ Ταμπλ έχει εκδώσει, μεταξύ άλλων, τις ποιητικές συλλογές «Seula bord» («Μόνος στην όχθη», 1945), «Sur mon cheval» («Στο άλογό μου», 1946), «Cartes postales» («Καρτ Ποστάλ», 1964), «Fleurs du silince» («Λουλούδια της Σιωπής», 1968), «Foghorn» («Φογκόρν» – με πρόλογο του Λώρενς Ντάρελ, βραβείο Βολκάν 1975), τη βιογραφία «D.H. Lawrence: L’ oeuvre e et la vie» («Ντ. Χ. Λώρενς: το έργο και η ζωή του», 1960), το πολεμικό ημερολόγιο «Inferno» («Κόλαση», 1962), το μυθιστόρημα «L’ enclos» («Ο Φράχτης», 1991). «Η Προσωπική ανθολογία του» («Anthologie personelle»), με ποιήματα της περιόδου 1945-1985 βραβεύτηκε το 1990 με το βραβείο Βαλερύ – Λαρμπώ. Το πέμπτο του μυθιστόρημα «Le chant des limules» («Το τραγούδι των καβουριών», Actes Sud, 2003), τιμήθηκε με το βραβείο Printemps της Ένωσης Ανθρώπων των Γραμμάτων. Έχει μεταφράσει επίσης στα γαλλικά έργα των Ντ. Χ. Λώρενς, Τόμας Χάρντυ, Τένεση Ουίλλιαμς, Λώρενς Ντάρελ, καθώς και τα έργα του Χένρυ Μίλλερ «Ο καιρός των δολοφόνων» και «Επιστολές στον Εμίλ».

Συγγραφέας : Tample Frederick Zac
Μεταφραστής : Δαμόφλη Βέρα
Επιμελητής : Δουρίδα Κατερίνα
Εκδότης : Ηλέκτρα
Έτος έκδοσης : 2004
ISBN : 960-88119-8-8
Σελίδες : 188
Σχήμα : 22χ14
Κατηγορίες : Βιογραφίες, Συγγραφείς
Σειρές : Βιογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.24 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.