Guy debord

Περιγραφή

Ο Guy Debord (1931-1994) ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ανατρεπτικά πνεύματα του περασμένου αιώνα. Υπήρξε μια προσωπικότητα γοητευτική, ένας άνθρωπος της περιπέτειας, ένας λαμπρός θεωρητικός, ένας απόλυτα πρωτότυπος δημιουργός. Ήταν ποιητής, αλλά ποιητής του αρνητικού. Όλες του οι δραστηριότητες ήσαν οργανωμένες αυστηρά από τον ίδιο και δημοσιοποιημένες αυστηρά από τον ίδιο. Εξέδωσε πειραματικά βιβλία σε ελάχιστα αντίτυπα, που άσκησαν σχεδόν αμέσως μετά την κυκλοφορία τους τεράστια επίδραση στην τέχνη της τυπογραφίας. Δημιούργησε εφτά κινηματογραφικές ταινίες, που άλλαξαν άρδην την έβδομη τέχνη. Διηύθυνε μια επιθεώρηση που προκάλεσε επανάσταση. Επεξεργάστηκε θεωρίες που δεν διαψεύσθηκαν ποτέ από τα γεγονότα. Μάλιστα, τα όσα συμβαίνουν τούτη την ώρα στον πλανήτη μας επιβεβαιώνουν τόσο τον Debord όσο και εκείνους που επιμένουν εδώ και χρόνια ότι δίχως τη γνώση των όσων είπαν ο Hegel, ο Marx, ο Lukacs, ο Korsch και ο Debord δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και να ερμηνεύσουμε με ακρίβεια τους χαλεπούς καιρούς μας. Ο Guy Debord αρνήθηκε σε όλη τη ζωή του να δώσει συνεντεύξεις, να εμφανιστεί στην τηλεόραση, να κάνει την οποιαδήποτε παραχώρηση σε οποιοδήποτε κοινό. Κι όμως δεν σταμάτησε ποτέ να κοινολογεί τις απόψεις του, να εκφράζεται δημοσίως, να παρεμβαίνει. […] Στο παρόν βιβλίο θα παρουσιάσω την προσωπικότητα του Debord αντλώντας υλικό σχεδόν αποκλειστικά από τα όσα ο ίδιος είπε για τον εαυτό του – και δεν είναι λίγα! Πολλοί από όσους έκαναν τον κόπο να μιλήσουν δημοσίως για τον Debord απέφυγαν σκανδαλωδώς να λάβουν υπόψη τους τα λόγια του ίδιου του Debord για τα όσα θέλησε να κάνει και να πει. Αυτό οδήγησε σε παρεξηγήσεις, παραναγνώσεις και παρανοήσεις κωμικοτραγικές και επικίνδυνες. […] Ο αναγνώστης θα διαβάσει εδώ κάποια πράγματα για τα όσα έκανε και όσα είπε ο Debord, κυρίως από τη σκοπιά του ίδιου του Debord. Θα περιοριστώ σε ορισμένα δικά μου σχόλια και θα παραπέμψω σε κάποια σχόλια άλλων, πάντα αναφέροντας τις πηγές. Στο βιβλίο μου “Βορειοδυτικό πέρασμα: Πρωτοπορίες και κινήματα”, το οποίο επανακυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κριτική (2015) στο πλαίσιο της σειράς Radio Bookspotting, μιλώ εκτενώς για τις οργανώσεις που ίδρυσε ο Debord και για τους πρωταγωνιστές εκείνων των μυθικών οργανώσεων. Σε ένα επόμενο βιβλίο θα καταπιαστώ εξαντλητικά με τις ποικίλες πτυχές του ντεμπορικού έργου και με το πώς επέδρασε στους καιρούς μας. Ο τίτλος του θα είναι: “Guy Debord: Η ζωή του, η τέχνη του, η εποχή του.

Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1960. Είναι ποιητής, μεταφραστής και συγγραφέας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, άρχισε να γράφει σε έντυπα όπως το “Ιδεοδρόμιο” του Λεωνίδα Χρηστάκη και η “Χιονάτη” του Βαγγέλη Κοτρώνη, και να συνθέτει ποιήματα και πεζογραφήματα. Κείμενά του δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά όπως η “Οδός Πανός”, ο “Ήχος”, το “Κάππα”, η “Λέξη”, η “Πολιορκία”, και άλλα. Συνεργάστηκε για δέκα χρόνια με την εφημερίδα “Ελευθεροτυπία” και το περιοδικό “Έψιλον”. Διατήρησε τη σελίδα του βιβλίου στην εφημερίδα “City-Press”. Ο τρόπος ζωής του τον οδήγησε στη συστηματική μελέτη των λεγόμενων “ιστορικών πρωτοποριών” (Φουτουρισμός, Dada, Υπερρεαλισμός), των Beat ποιητών και συγγραφέων, καθώς και του ρεύματος για την “υπέρβαση και την πραγμάτωση της Τέχνης” (Cobra, Λεττριστές, Καταστασιακοί). Καρπός αυτών των αναζητήσεών του είναι τα πολυσυζητημένα του βιβλία για τον William S. Burroughs, για την Internationale Situationniste, για τον Guy Debord, για τον Μάη του ’68. Ίδρυσε και διηύθυνε την επιθεώρηση “Propaganda”, όπου δημοσιεύτηκαν κρίσιμα κείμενα για την πολιτική και την κουλτούρα των καιρών μας. Έχει εργαστεί στο ελληνικό ραδιόφωνο, και συγκεκριμένα στο Δεύτερο Πρόγραμμα, στην ΕΡΑ4, στον Εν Λευκώ, στο Κόκκινο 105,5, και στο Κανάλι 1 Πειραιάς 90,4. Σήμερα διευθύνει τη σειρά “Αιφνίδια Ντοκιμαντέρ” στις εκδόσεις Γαβριηλίδης και το λογοτεχνικό περιοδικό/εγχείρημα “ΚΟΡΕΚΤ”, μαζί με τον ποιητή Θάνο Σταθόπουλο, στις εκδόσεις Νεφέλη. Είναι μέλος του Κύκλου Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων.
Εργογραφία:
Ι. Ποίηση
– “Σκοτεινά τοπία” (Ερατώ, 1986)
– “Εκδρομή στο παρελθόν” (Ερατώ, 1990)
– “Έγγραφος ίλιγγος” (Άρκτος, 1993).
– “Paris, Παρίσι” (Κέδρος, 2003)
– “La Vie est Belle, et Facile” (Ερατώ, 2004)
– “Ω!” (Οξύ, 2007)
– “Hotel Hegel” (Αρμός, 2012)
– “Η λεγεώνα των φίλων” (Περισπωμένη, 2012)
ΙΙ. Πεζογραφία
– “Κόκκινες νύχτες” (Ερατώ, 1985)
– “Η λογική των γεγονότων” (Οξύ, 1996)
– “Βιβλίο συμβάντων και αναφορών” (Ερατώ, 1996)
– “Η μουσική των γεγονότων” (Ερατώ, 1998)
– “Au Revoir” (Νεφέλη, 1999)
– “Harmolypi’s Blues” (Μεταίχμιο, 2003)
– “Η φυλή των Happy Few” (Ηλέκτρα, 2006)
– “Διασυρμός” (Εστία, 2012)
– “Η Μεγάλη Παρασκευή των Ρασοευχήδων” (Γαβριηλίδης, 2013)
– “Ουζομαυσωλείον Καπετάν Μιχάλης” (Γαβριηλίδης, 2013)
– “Δώδεκα φυσιογνωμίες” (μαζί με την Ελεάννα Μαρτίνου, Γαβριηλίδης, 2013).
ΙΙΙ. Μελέτες
– “Βορειοδυτικό πέρασμα” (Ελεύθερος Τύπος, 1992 και Οξύ, 2001)
– “Προλογίζοντας Έναν Αιώνα (Οξύ, 1995)
– “William S. Burroughs” (Οξύ, 2001)
– “Πολύ αργά για ήρωες” (Κέδρος, 2001)
– “Μάης του ’68: Η περιπέτεια” (Ερατώ, 2001)
– “Guy Debord” (Printa, 2001)
– “Μάης ’68/Το Λεύκωμα” (Οξύ, 2008)
– “Ζενερίκ” (Λογείον, 2011)
ΙV. Συνεργασίες
– “Η Έρημη Γη” (με τον Ηλία Λάγιο και τον Νάσο Βαγενά, Ερατώ, 1996)
– “Robert Fischer: Μια αυτοδίδακτη μεγαλοφυΐα” (με τον Ηλία Κουρκουνάκη, Διόπτρα, 2004)
– “Jose Raul Capablanca: Διαισθητικό ταλέντο” (με τον Ηλία Κουρκουνάκη, Διόπτρα, 2005)
– “Ελεύθερη πτήση/Ελεύθερη πτώση” (με την Ελεάννα Μαρτίνου, και τους Βάσο Γεώργα, Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο, Anthony Reynolds, Οξύ, 2010)

Συγγραφέας: Μπαμπασάκης Γιώργος-Ίκαρος
Επιμελητής: Κορώνη Κατερίνα
Εκδότης: Κριτική
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-586-070-7
Σελίδες: 232
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Πολιτική ιδεολογία – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.10 €