Design διαδρομές

Περιγραφή
Στο βιβλίο αυτό θελήσαμε να παρουσιάσουμε ένα αντιπροσωπευτικό μέρος της γραφιστικής δουλειάς μας, που έγινε στις δεκατίες του ’60 και του ’70.
Πολλοί φίλοι, που εκτιμούσαν και εκτιμούν ακόμη, τις προσπάθειες μας εκείνης της περιόδου, μας προέτρεπαν συνεχώς και συνέβαλαν στο να ξεπεράσουμε εντέλει τους αρχικούς ενδοιασμούς μας. Ωστόσο το βιβλίο οφείλει σήμερα την παρουσία του στην πρωτοβουλία, το ζήλο και τη δημιουργικότητα του Δημήτρη Αρβανίτη, ενός ανθρώπου φανατικά προσηλωμένου στην ανάπτυξη και προώθηση του ελληνικού graphic design.
Θα νόμιζε ίσως κανείς πως μετά τόσα χρόνια συνεχούς παραγωγής γύρω από την οπτική επικοινωνία, το σχεδιασμό εκδόσεων και έντυπου υλικού, τις διαφημιστικές Καταχωρίσεις και το environmental design, είτε ατομικά, είτε συνεργαζόμενοι ως δημιουργικό γραφείο”Κ&Κ Διαφημιστικόν Κέντρον Αθηνών”, θα υπήρχε πλούσιο υλικό. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη, καθώς το μεγαλύτερο μέρος, αρχειακώς τακτοποιημένο, χάθηκε από αμέλεια, από την οποίαν και οι υπογράφοντες δεν εξαιρούνται.
Απ’ ό,τι σώθηκε και ό,τι κατορθώθηκε να βρεθεί, σκόρπιο και ακατάστατο σε παλιά ντοσιέ, περιοδικά, εφημερίδες και συρτάρια, η παρούσα επιλογή περιλαμβάνει ένα μικρό μέρος από τα καλύτερα προφανώς διατηρημένα έντυπα, αφίσες και φυλλάδια, που σχεδιαστή καν για τον ΕΟΤ τα έτη 1960-1967, λευκώματα της ΔΕΘ και του ΟΤΕ, εικονογραφήσεις και εξώφυλλα της Αγνής Κατζουράκη, slides και φωτογραφίες προσχεδίων, λογότυπα και διαφημιστικές καμπάνιες της ομάδας του “Κ&Κ”. Είναι γνωστό πως ειδικά για την τελευταία κατηγορία η δημιουργική σύμπνοια και η συλλογική εργασία αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για ένα διαφημιστικό γραφείο.
Δυστυχώς η απώλεια των σχετικών αρχείων δεν επιτρέπει πια μετά τόσα χρόνια και τον ακριβή επιμερισμό της συμβολής σε κάθε εργασία των συνεργατών στο δημιουργικό τμήμα του “Κ&Κ Διαφημιστικόν Κέντρον Αθηνών” (και αργότερα “Κ&Κ Univas”), όπου συνέβαλαν μεταξύ άλλων η Λένα Σχινά (μετέπειτα Κούτση), ο Νίκος Σαξώνης, η Ειρήνη Βουρλούμη, ο Γιάννης Αγγελόπουλος, η Έλλη Βούλγαρη (μετέπειτα Καναβού), η Μαρία Καραβιά, ο Ιάκωβος Καμπανέλης, η Πέλια Καμπανέλη, ο Ηλίας Πασίσης, ο Βασίλης Νάτσης, ο Μιχάλης Παντελιδάκης, η Κατερίνα Μαμάη, ο Ανδρέας Ποριάζης, η Λίζα Φεράλδη.
Μια παράλληλη προσπάθεια, που έγινε για να συγκεντρωθούν δουλειές από τα χέρια παλαιών συναδέλφων, απέδωσε πενιχρά αποτελέσματα, τα οποία εντούτοις χρησιμοποιήθηκαν, καθώς οι αρχές που καθόρισαν την κοινή μας πορεία στο design και ενστερνιστήκαμε όλοι μας, ήταν η αφαιρετική προσέγγιση στην οπτική επικοινωνία, το καθαρό σχέδιο και χρώμα, η διαρκής αισθητική στη σύνθεση και στην εκτέλεση.
Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια το graphic design στην Ελλάδα σπουδάζεται και ερευνάται με ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γίνονται περισσότεροι πειραματισμοί και πιο πολύ νέοι δημιουργοί προτείνουν τολμηρότερα πράγματα, θέλουμε λοιπόν να ελπίζουμε πως αυτή η έκδοση θα σταθεί κυρίως χρήσιμη στον κοινό μας προβληματισμό για την σύγχρονη ελληνική αισθητική.
(από την εισαγωγή του Φρέντυ Κάραμποττ και του Μιχάλη Κατζουράκη)

Μεταφραστής: Moser Tony
Καλλιτέχνης: Συλλογικό έργο, Carabott Frederick V., Κατζουράκης Μιχάλης, Κατζουράκη Αγνή
Εκδότης: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)Μουσείο Μπενάκη
Έτος έκδοσης: 2008
ISBN: 960-201-190-4
Σελίδες: 341
Σχήμα: 26χ20
Κατηγορίες: Διαφήμιση – Φωτογραφικές συλλογές, Γραφικές τέχνες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 35.94 €