Bellελεν

Περιγραφή

«Σύγχρονες ιλαροτραγωδίες» Με τα δύο έργα που δημοσιεύονται εδώ, ο Δημήτρης Φοινίτσης έρχεται να εγγραφεί σε μια μακρά παράδοση κωμικής- σατιρικής αρχαιόθεμης δραματουργίας, η οποία, αν και ισχνότερη ποσοτικά σε σχέση με τη «σοβαρή», «δραματική» έως «τραγική» ομόλογό της, δεν υπολείπεται σε θεατρικά σημεία αναφοράς: Οι αλληγορικές μυθοπαρωδίες Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Η τελευταία πράξη, Μια κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, οι παρ(ατραγ)ωδίες Μήδεια του Μποστ, Οι Κάφροι ή Η αληθινή ιστορία του Μενελάου και της Ελένης του Βασίλη Ζιώγα, Σιγά τα αίματα!.. Oresteia the next generation του Άκη Δήμου, Ποια Ελένη; των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, Μήδειας πατούσες του Ανδρέα Φλουράκη, Άλκηστις και όνειρα γλυκά του Ανδρέα Στάικου είναι ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα, που επιβεβαιώνουν τη θεματική και αισθητική ευρύτητα, αλλά και τη δραματουργική ποιότητα και προσληπτική δυναμική αυτής της κωμικής ή κωμικότροπης μερίδας της σύγχρονης θεατρικής παραγωγής, που ανατρέχει στον αρχαίο μύθο και σε συγκεκριμένες δραματικές εκδοχές του, για να επιβεβαιώσει παλιές και να δοκιμάσει νέες τεχνικές για την εξόρυξη του «απόλυτου» και του «σημαίνοντος» γέλιου, για να θυμηθούμε τη διάκριση του Σαρλ Μπωντλέρ. O συγγραφέας μας «τολμά», έτσι, να αντιπαραβληθεί με μια διαχρονικά μακραίωνη και συγχρονικά ακμαία δραματική και σκηνική παράδοση και μαζί τολμά να αντιμετωπίσει τον ελλοχεύοντα κορεσμό της αλλά και τον ελλοχεύοντα σκεπτικισμό σχετικά με τα κίνητρα και τα αποτελέσματα αυτού του διαρκώς ανατροφοδοτούμενου και εντεινόμενου θεατρικού ενδιαφέροντος για την αναδιαχείριση του αρχαίου (λογοτεχνικού) μύθου. O Δημήτρης Φοινίτσης, έμπειρος θεατρικά και ώριμος θεατρολογικά, κατορθώνει να ξεπεράσει τους σκοπέλους και να μας προτείνει δύο παλλόμενα θεατρικά κείμενα, που κομίζουν τη δική τους ιδιαίτερη απόχρωση στον καλειδοσκοπικό κόσμο του αρχαίου μύθου και προσθέτουν τη δική τους δημιουργική «διαφορά» σε σχέση με την αρχαία «εικόνα» στο σύγχρονο πλαίσιο της πρόσληψή της.

Ο Δημήτρης Φοινίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη σε μικρασιατική οικογένεια. Σπούδασε στο μεταπτυχιακό τμήμα δημιουργικής γραφής της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών-ΑΠΘ (κατεύθυνση θεατρολογίας με διπλωματική εργασία στη σκηνοθεσία), στο Scuola di Lettere e Filosifia – Universita degli Studi di Genova, στη Δραματική Σχολή Θεμέλιο και στη Σχολή Δημοσιογραφίας ΑΝΤ1. Παρακολούθησε το Εργαστήρι Θεατρικής Γραφής του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ) με διδάσκοντες τους Ανδρέα Φλουράκη, Ανδρέα Στάικο και Έλενα Πέγκα. Έχει γράψει κυρίως θεατρικούς μονολόγους, μονόπρακτα και διηγήματα (short stories). Έχει μεταφράσει για τη Σκηνή Τένεσι Ουίλιαμς Γιόχαν Άουγκουστ Στρίντμπεργκ, Έλενα Σοπράνο, Κάρλο Μικελστέτερ και Χένρικ Ίψεν. Εργάζεται στο ραδιόφωνο (σύνταξη-εκφώνηση δελτίων ειδήσεων) και στον έντυπο Τύπο γράφοντας ως επί το πλείστον για το θέατρο. Εγκατέλειψε εγκαίρως το επάγγελμα του ηθοποιού για να στραφεί στη σκηνοθεσία. Ιδρυτικό μέλος και σκηνοθέτης της Ομάδας Παραστάσεων Τεχνών προΤΑΣΗ, έχει ανεβάσει έντεκα έργα, τα τρία εξ αυτών δικά του. Ζει στο κέντρο των Αθηνών.

Συγγραφέας : Φοινίτσης Δημήτρης
Εκδότης : Αιγόκερως
Έτος έκδοσης : 2015
ISBN : 960-322-486-0
Σελίδες : 86
Σχήμα : 21×14
Κατηγορίες : Νεοελληνικά θεατρικά έργα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.75 €

Όλες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα προέρχονται από το χώρο αποκλειστικά για πληροφορίες www.public.gr και dioptra.gr ιστοσελίδα μας με αυτό το βιβλίο.