Η «σιωπή» της διοίκησης

Περιγραφή

Συγγραφέας : Μουκίου Χρυσούλα
Υπεύθυνος Σειράς : Σπηλιωτόπουλος Επαμεινώνδας Π.
Εκδότης : Σάκκουλας Αντ. Ν.
Έτος έκδοσης : 2003
ISBN : 960-15-1102-4
Σελίδες : 996
Κατηγορίες : Δημόσιο δίκαιο
Σειρές : Βιβλιοθήκη Δημοσίου Δικαίου

Τιμή σε ιστοσελίδες: 77.10 €

Η «ύπουλος θωπεία»

Περιγραφή
Τι σημασία είχε για ένα μικρό εσωστρεφές βαλκανικό κράτος σαν την Ελλάδα, που βίωσε τραυματικά και ξενοφοβικά τον 19ο αιώνα, η θριαμβευτική ίδρυση του πρώτου διεθνούς διακρατικού οργανισμού και η πολυπλόκαμη ανάδυση του διεθνούς παράγοντα μετά τον Πρώτο παγκόσμιο πόλεμο; Πώς αντέδρασαν η κοινωνία και ο κρατικός μηχανισμός σε κάθε τι «εισαγόμενο» – όχι μόνο στις πολιτικές και οικονομικές δουλείες αλλά και στις ιδέες, στις οργανώσεις, στις πολιτικές πρωτοβουλίες, στα κοινωνικά κινήματα, στις τεχνολογικές εξελίξεις; Ο κόσμος μεταβαλλόταν δραματικά, πόση όμως αλλαγή μπορούσε να απορροφήσει η Ελλάδα και γιατί; Και για ποιους λόγους ήταν διαχρονικά και μονόπλευρα στραμμένη με δέος αλλά και μίσος ταυτόχρονα στη Δύση, αδιαφορώντας για τους γείτονές της; Γιατί εντέλει ήταν και παραμένουν αντίπαλοι η Ελλάδα και οι «ξένοι» από το 1821 μέχρι τις μέρες μας;
Συνέχισε να διαβάζεις «Η «ύπουλος θωπεία»»

Η (α)πειθαρχία των λέξεων

Περιγραφή
Έχουν χαρακτηριστεί από εκτελεστές μιας παρτιτούρας έως αδέξιες μέλισσες και από όχημα του συγγραφεα έως… προδότες (traduttore, traditore). Είναι γεγονός, βέβαια, ότι οι μεταφορές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του λόγου και αναφέρονται σε όλα τα επίπεδα του καθημερινού βίου, πλην όμως, η κατάχρηση που γίνεται με τους μεταφραστές (κυρίως της λογοτεχνικής μετάφρασης) και το έργο τους πραγματικά εκπλήσσει. Συνέχισε να διαβάζεις «Η (α)πειθαρχία των λέξεων»

Η "Αγρύπνια των Φίννεγκαν" του Τζ. Τζους

Περιγραφή
Ο Ελευθέριος Ανευλαβής γεννήθηκε το 1943 στην Λιβαδειά του νομού Βοιωτίας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όπου και αποφοίτησε το έτος 1968. Μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο και έκανε μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Αμερική, για να επιστρέψει στην Ελλάδα το 1977 και να διορισθεί ως επιμελητής Παθολογίας στον «Ευαγγελισμό». Συνέχισε να διαβάζεις «Η "Αγρύπνια των Φίννεγκαν" του Τζ. Τζους»

Η "Διήγησις" Προκοπίου του Νανζιανζηνού για την πυρκαγιά και την ανοικοδόμιση του ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (1808-1810)

Περιγραφή
Η ανά τους αιώνες ιστορία του Ναού της Αναστάσεως αποτελεί ένα από τα γοητευτικότερα κεφάλαια της εκκλησιαστικής ιστορίας μας, αλλά και μία από τις πλέον ηρωϊκές σελίδες στην ιστορία της Ρωμηοσύνης. Με κόπους, πόνους, μόχθους και θυσίες προσωπικές οι Αγιοταφίτες μοναχοί, να διατηρήσουν την ρωμαίικη κυριαρχία επί των Παναγίων Προσκυνημάτων και του Παναγίου Τάφου, την θεμελιωμένη ιστορικά και διαχρονικά σε πλήθος αυτοκρατορικών και σουλτανικών εγγράφων και ορισμών. Συνέχισε να διαβάζεις «Η "Διήγησις" Προκοπίου του Νανζιανζηνού για την πυρκαγιά και την ανοικοδόμιση του ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (1808-1810)»

Η "Εγκυκλοπαίδεια φιλολογική" του Ιωάννη Πατούσα

Περιγραφή
Η Αθανασία Αβδάλη, λειτουργός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δημοσιεύει εδώ τη διδακτορική διατριβή της. Η μελέτη έχει ως αντικείμενό της τη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στα ελληνικά σχολεία του μεσαίου κύκλου κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας. Συνέχισε να διαβάζεις «Η "Εγκυκλοπαίδεια φιλολογική" του Ιωάννη Πατούσα»

Η "ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης" Διονυσίου του εκ Φουρνά

Περιγραφή
Στις μέρες μας παρατηρείται ένα διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη βυζαντινή ζωγραφική. Αυτό εκφράζεται εμπράκτως με διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια και τη συγγραφή αξιόλογων μελετών. Η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει, κατά τη γνώμη μας, την σε βάθος σπουδή των σχετικών πηγών και των φιλολογικών μαρτυριών πού διασώζονται από τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Συνέχισε να διαβάζεις «Η "ερμηνεία της ζωγραφικής τέχνης" Διονυσίου του εκ Φουρνά»

Η "ιστορία του φυτού"

Περιγραφή

Αφορμή αυτού του δοκιμίου υπήρξαν κάποιοι δισταγμοί που γεννήθηκαν μέσα μου, ξαναδιαβάζοντας τις απόψεις που είχε διατυπώσει ο Σεφέρης, στα πρώτα μελετήματα κυρίως των Δοκιμών του, σχετικά με το πρόβλημα της δυσκολίας της μοντέρνας ποίησης και της λειτουργίας της ποιητικής γλώσσας γενικότερα. Συνέχισε να διαβάζεις «Η "ιστορία του φυτού"»

Η "κατζιά"

Περιγραφή
[…] Το λαϊκό σπίτι την εποχή στην οποία αναφερόμαστε, αποτελούσε τη λαχτάρα για τον αγρότη, τον οικογενειάρχη που μόνος του αγωνιζόταν και μοχθούσε για να εξασφαλίσει τη στέγη του. Στέγαστρο για τα υπάρχοντά του, εργαστήρι τις πιο πολλές φορές, τόπος διαβίωσης και συνέχισης της αγροτοθαλασσινής ζωής. […]
Συνέχισε να διαβάζεις «Η "κατζιά"»

Η "Κενή Διαθήκη" του Πάρι Τακόπουλου

Περιγραφή
Η «Κενή διαθήκη», είναι κυρίως και πρωτίστως, ένα βιβλίο μοναχικό, ανεπίδεκτο επιπόλαιης ανάγνωσης, αραβούργημα-μοχθούργημα, το οποίο αιωρείται μεταξύ του μεγαλείου της ποίησης και του βοθροβυθού τού ανθρώπινου φροϋδικού υποσυνειδήτου. Χορογραφεί την χαρά της βακχείας, και αφαιρεί, γδέρνοντάς τα, τα φανταχτερά και, συνάμα, παραμορφωτικά φ κ ι α σ ί δ ι α του φαρισαϊσμού της θρησκοληψίας, της δολερής υποκρισίας «αδολοφίλων» και υποκριτών σεμνοτύφων. Συνέχισε να διαβάζεις «Η "Κενή Διαθήκη" του Πάρι Τακόπουλου»