6 θέματα στον Αριστοτέλη από ψυχολογικής σκοπιάς

Περιγραφή

Το βιβλίο περιέχει σχόλια του συγγραφέα πάνω σε κείμενα του Αριστοτέλη, που έχουν ψυχολογικό ενδιαφέρον και είναι επίκαιρα για την καθημερινή Ψυχιατρική και Ψυχανάλυση. Ο Ναρκισσισμός αποτελεί βασικό στοιχείο σήμερα στην ψυχιατρική θεώρηση. Ο Αριστοτέλης συζητά το θέμα της «αγάπης-προς-εαυτόν» κατά έναν τρόπο που συμπίπτει σε πολλά σημεία με τη σύγχρονη ψυχαναλυτική θεωρία: κατά πόσον υπάρχει υγιής ναρκισσισμός, πόσο διαρκεί, εάν ο ναρκισσευόμενος είναι υπερόπτης κ.ά. Το Δίκαιον πραγματεύεται ο φιλόσοφος σε έκταση και συγχρόνως αναδεικνύεται η ψυχογραφική του δεινότητα: περιγράφει πολλούς τύπους χαρακτήρων των αδικουμένων, καθώς και των αδικούντων, την ψυχολογική θέση του δικαστή, τη χρησιμότητα της επιείκειας κ.ά. Ο συγγραφέας του βιβλίου σταχυολογεί από τα κείμενα του Αριστοτέλη τη συσχέτιση του Χρόνου με τις διάφορες ψυχικές λειτουργίες, -τη σκέψη, τη μνήμη, το συναίσθημα κ.λπ. Στο βιβλίο αυτό περιέχονται επίσης κεφάλαια όπως: Η προσωποκεντρική προσέγγιση του Σταγειρίτη, Ύπνος και Όνειρα, οι «ψυχοδυναμικές» απόψεις του Αριστοτέλη σε σύγκριση με τις «γνωσιακές-συμπεριφορικές» του Κύπριου φιλοσόφου Ζήνωνα Κιτιέα (ιδρυτή του Στωικισμού).

Ο Χαράλαμπος Σ. Ιεροδιακόνου μετά την αποφοίτηση του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπoύδασε Ιατρικό στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια Λονδίνου και Βοστώνης και απέκτησε τις ειδικότητες της Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής με ιδιαίτερη απασχόληση στις ψυχαναλυτικές ψυχοθεραπείες. Εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1958 και εκλέχθηκε Τακτικός Καθηγητής Ψυχιατρικής το 1978. Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Οι ενέργειές του για προαγωγή της Ψυχικής Υγείας χρονολογούνται από το 1958 όταν ανέλαβε την ευθύνη του πρώτου Πανεπιστημιακού Ιατροπαιδαγωγικού Σταθμού της χώρας (στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ) και στη συνέχεια Ψυχοθεραπευτικού Ιατρείου Ενηλίκων (ΑΧΕΠΑ. 1960). Οργάνωσε την πρώτη μέσα σε κρατικό Γενικό Νοσοκομείο ανοικτή Ψυχιατρική Κλινική στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη. 1978) και στη συνέχεια ανάλογη κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Δημιούργησε τον αποκεντρωμένο θεσμό της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας για κάλυψη της υπαίθρου ολόκληρου του νομού, που υλοποιήθηκε με κονδύλια της ΕΟΚ στις αρχές του 1981 στην ύπαιθρο του Νομού Θεσσαλονίκης.

Συγγραφέας: Ιεροδιακόνου Χαράλαμπος Σ.
Εκδότης: Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-452-201-9
Σελίδες: 280
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Αριστοτελική φιλοσοφία – Ερμηνεία και κριτική, Ελληνική γραμματεία, Αρχαία – Ερμηνεία και κριτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.75 €