3η Σεπτεμβρίου 1843

Περιγραφή
Η Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σταθμούς στην πορεία του Συνταγματικού βίου της χώρας μας. Πρωταγωνιστές της Eπανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 ήταν οι Ιωάννης Μακρυγιάννης, Ανδρέας Μεταξάς και ο Δημήτριος Καλλέργης, οι οποίοι με τη βοήθεια άλλων πολιτικών και στρατιωτικών προσώπων αλλά και με τη σύσσωμη συμμετοχή του λαού και του στρατού περικύκλωσαν τα ανάκτορα και απαίτησαν από το Βασιλιά την παραχώρηση Συντάγματος. O Όθωνας αναγκάστηκε να υπογράψει τα σχετικά διατάγματα, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες εκλογής πληρεξουσίων για την ψήφιση του Συντάγματος του 1844.
Στην έρευνά μας σε αυτό το βιβλίο επικεντρωνόμαστε:
– στη διαδικασία της εκλογής εκλογέων των χωριών της επαρχίας Γορτυνίας, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην επαρχιακή Συνέλευση για να εκλέξουν τους πληρεξούσιους της Γορτυνίας
– στη διαδικασία εκλογής των πληρεξουσίων της Επαρχίας Γορτυνίας που θα έπαιρναν μέρος στην Εθνική Συνέλευση στην Αθήνα
– στις εργασίες και τα αποτελέσματα της Εθνικής Συνέλευσης για την κατάρτιση και ψήφιση του Συντάγματος του 1844, σύμφωνα με τα πρακτικά της Εθνοσυνέλευσης της 3ης Σεπτεμβρίου 1843.
Το Σύνταγμα του 1844 αποτελεί ορόσημο στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου, διότι αποτέλεσε τη συνέχεια της πλούσιας συνταγματικής κληρονομιάς της περιόδου του Αγώνα, που έδωσε σάρκα και οστά στην εφαρμογή του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος της χώρας μας.H Mαγδαληνή Γαλάνη γεννήθηκε στην Aθήνα, αλλά έχει καταγωγή από το χωριό Pάχες Γορτυνίας. Φοίτησε στο Tμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Iωαννίνων και ασχολείται με το εκπαιδευτικό της έργο καθώς και με ιστορικές και εκπαιδευτικές έρευνες. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.

Συγγραφέας: Γαλάνη Μαγδαληνή Ι., Γαλάνης Θεόδωρος Ι.
Εκδότης: Φύλλα
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-8462-64-9
Σελίδες: 384
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Πολιτική – Ιστορία – Ελλάς, Ελλάς – Ιστορία – 1830-
Σειρές: Αρκαδική Βιβλιοθήκη

Τιμή σε ιστοσελίδες: 26.54 €