1913 Η χρονιά πριν από τη θύελλα

Περιγραφή
1913: Η στιγμή της μεγαλύτερης άνθησης, μια χρονιά όπου όλα μοιάζουν εφικτά. Και όμως στο λαμπερό ξεκίνημα εμπεριέχεται η αίσθηση της κατάρρευσης. Στη λογοτεχνία, την τέχνη και τη μουσική, ήδη το 1913, έχει γίνει συνείδηση πως η ανθρωπότητα έχει χάσει την αθωότητά της.
Ο Φρανς Κάφκα γράφει στην Φελίτσε Μπάουερ υπέροχα μακροσκελή γράμματα, τα οποία τελικά θα ματαιώσουν το γάμο τους. Ο Προυστ αναζητά τον χαμένο χρόνο. Ο Στραβίνσκι και ο Σένμπεργκ προκαλούν ανήκουστα σκάνδαλα, ο Ντυσάν στερεώνει μια ρόδα πάνω σ’ ένα σκαμνί κουζίνας, στο Μόναχο ο Ζίγκμουντ Φρόιντ και ο Ράινερ Μαρία Ρίλκε βγαίνουν μαζί για ποτό, ένας αυστριακός ζωγράφος ονόματι Αδόλφος Χίτλερ πουλάει τα τοπία του σαν καρτ ποστάλ, ένας δεκατριάχρονος ονόματι Μπέρτολτ Μπρεχτ γίνεται αρχισυντάκτης μιας σχολικής εφημερίδας στο Άουγκσμπουργκ και ο Έρνστ Λούντβιχ Κίρχνερ ζωγραφίζει ξανά και ξανά την Πότσνταμερ Πλατς. Η νεαρή Κοκό Σανέλ ανοίγει την πρώτη της μπουτίκ.
1913: Αρχή και τέλος, θρίαμβος και μελαγχολία συγχωνεύονται, όλα γίνονται τέχνη. Μετά τίποτε δεν θα είναι πια ίδιο.
Ο Φλόριαν Ίλις κατάφερε να δημιουργήσει με το βιβλίο του το συναρπαστικό πορτρέτο μιας μοναδικής χρονιάς, όπου ο 19ος αιώνας πέφτει με πάταγο επάνω στον 20ό αιώνα των πολέμων και των ακροτήτων, και αναδεικνύει το έτος 1913 σε μια στιγμή ύψιστης άνθησης και συγχρόνως προάγγελου της καταστροφής, με ένα μεγαλόπρεπο πανόραμα που ξετυλίγεται ολοζώντανο μπροστά μας.Ο Florian Illies (Φλόριαν Ίλις) γεννήθηκε το 1971 και σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Σύγχρονη Ιστορία στα Πανεπιστήμια της Βόννης και της Οξφόρδης. Το 1997 ξεκίνησε ως αρθρογράφος στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeinen Zeitung. Από το 1999 μέχρι το 2001 διετέλεσε αρχισυντάκτης των “Berliner Seiten” της Frankfurter Allgemeinen Zeitung και λογοτεχνικός συντάκτης της Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung. Το 2004, μετά την αποχώρησή του από την FAZ, ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του Ameli von Heydebreck το περιοδικό τέχνης και λόγου Monopol . Το 2008 εντάχθηκε στο δυναμικό της Die Zeit. Σήμερα είναι συνέταιρος του Βερολινέζικου Οίκου Δημοπρασιών Villa Grisebach , όπου είναι υπεύθυνος του τομέα που αφορά την τέχνη του 19ου αιώνα. Ο Ίλις έγινε διεθνώς γνωστός μέσα από το μπεστ-σέλερ του “Generation Golf” (2000). To “1913: Η χρονιά πριν από τη θύελλα” υπήρξε το δεύτερο διεθνές μπεστ-σέλερ του, το οποίο κυκλοφορεί ήδη σε 23 γλώσσες, διασκευάστηκε για το θέατρο και ανέβηκε στο γνωστό φεστιβάλ του Oberhausen. Τιμήθηκε για το έργο του με το βραβείο Ludwig-Bοrne τον Μάιο του 2014.

Συγγραφέας: Illies Florian
Μεταφραστής: Διάδου Ειρήνη
Εκδότης: Utopia
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 618-5173-12-3
Σελίδες: 416
Σχήμα: 20χ14
Κατηγορίες: Γερμανική πεζογραφία
Σειρές: Σύγχρονη Ξένη Λογοτεχνία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.65 €