Όψεις του αντικειμένου στην ψυχανάλυση

Περιγραφή
Η έννοια “αντικείμενο” συνοδεύει το ψυχαναλυτικό εγχείρημα από τη γέννησή του. Συναρτάται με τις ενορμητικές τροχιές, συνδέεται άμεσα με τα συναισθήματα και τις μεταλλαγές της ψυχοσεξουαλικής πορείας, ενώ αποτελεί σημείο συνάντησης και αντιπαράθεσης με την παραδοσιακή σύλληψη αυτής της έννοιας από τη φιλοσοφία και τη γνωσιακή ψυχολογία. Η “σχέση με το αντικείμενο” αποτελεί ένα προνομιούχο πεδίο όπου αναδεικνύονται οι πολυδαίδαλες διαδρομές της ανθρωποποίησης και της υποκειμενοποίησης και δοκιμάζονται θεωρητικές υποθέσεις και θεραπευτικές στρατηγικές.
Ωστόσο ο ακριβής ορισμός του αντικειμένου στην ψυχανάλυση παραμένει αινιγματικός και ρευστός, παρά την πολλαπλότητα των θεωρητικών και κλινικών προσεγγίσεων που έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα. Ο όρος εμπεριέχει μια εντυπωσιακή πολυσημία καθώς το μερικό αντικείμενο αλλά και το ολικό, το ναρκισσιστικό και το σεξουαλικό, το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, το αντικείμενο-εαυτός και το αντικείμενο-σωματική ζώνη κ.ά. συνυπάρχουν κάτω από μια κοινή σημειολογική αναφορά. Αυτός ο σημασιολογικός πλούτος καθρεφτίζει τη βαρύτητα και την πολυπλοκότητα του θέματος, μπορεί όμως να οδηγήσει σε συγχύσεις και παρερμηνείες.
Στη μονογραφία αυτή επιχειρείται μια πρώτη παρουσίαση ενός τόσο πολυδιάστατου θέματος. Εμπεριέχονται θεωρητικά και κλινικά κείμενα που προσπαθούν να το φωτίσουν από διαφορετικές θέσεις και να αναδείξουν την πρωτοτυπία και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η ψυχαναλυτική κατανόηση και κλινική πράξη.

Συγγραφέας: Συλλογικό έργο, Αλούπης Πάνος, Ασέρ Αριέλλα, Δημόπουλος Βασίλης ψυχίατρος – ψυχαναλυτής, Ζερβής Χρήστος, Ιωαννίδης Χρήστος ψυχαναλυτής, Μανωλόπουλος Σωτήρης, Σαββόπουλος Σάββας, Σκούλικα Αριστέα, Τζαβάρας Νίκος
Επιμελητής: Μαράτου Όλγα, Μπαζαρίδης Κώστας
Εκδότης: Νήσος
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 960-589-032-1
Σελίδες: 176
Κατηγορίες: Ψυχανάλυση
Σειρές: Μονογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.88 €