Όψεις προβληματισμού περί παιδείας στον νεοελληνικό διαφωτισμό

Περιγραφή

ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ της νεοελληνικής εκπαίδευσης από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και έπειτα τη γνωρίζουμε αρκετά καλά. Λιγότερο γνωστή -και μάλιστα, από πνευματική άποψη, περισσότερο σημαντική- είναι η περίοδος που προηγήθηκε του 1830, η οποία αποκαλείται παραδοσιακά “νεοελληνικός Διαφωτισμός”. Στην παρούσα μελέτη συγκεντρώνονται, μελετώνται (για πρώτη φορά ως σύνολο) και εντάσσονται στο ιστορικό τους πλαίσιο τα κείμενα εκείνα που εξέφρασαν συγκροτημένο, θεωρητικό ενδιαφέρον για την παιδεία εκ μέρους των συγγραφέων τους: για τους στόχους της, τα ιδεώδη της, το πρόγραμμά της και τις μεθόδους τους.
Τα κείμενα αυτά εξετάζονται αφ’ ενός υπό το πρίσμα των (εν πολλοίς αταύτιστων μέχρι σήμερα) ευρωπαϊκών πηγών τους και αφ’ ετέρου στο πλαίσιο της προσπάθειας των Ελλήνων λογίων (τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και στο εξωτερικό) για συγκρότηση ιστορικής και πνευματικής ταυτότητας και του αγώνα του ελληνικού έθνους για αυτοδιάθεση. Αρχαιολατρία και φιλευρωπαϊσμός, θρησκευτικός συντηρητισμός και προοδευτικό αγκάλιασμα των επιστημών και της φιλοσοφίας, εθνικός προσανατολισμός και πανανθρώπινες αξίες, ιδεώδη ηθικά και ιδεώδη πολιτικά, αναδύονται μέσα από τα γραπτά προσωπικοτήτων σημαντικών, αλλά και διαφορετικών μεταξύ τους, όπως ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Αδαμάντιος Κοραής, ο Βενιαμίν Λέσβιος, ο Αθανάσιος Ψαλίδας και ο Νεόφυτος Βάμβας, και συνθέτουν το ιδεολογικό πλέγμα που εν πολλοίς καθορίζει και τις σημερινές συζητήσεις για την αποστολή της παιδείας στη νεοελληνική κοινωνία.

Ο Ι. Γ. Δελλής είναι καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Διδάσκει Γνωσιολογία, Ηθική και Φιλοσοφία της Παιδείας. Ανάμεσα στα βιβλία που έχει εκδώσει είναι: α) Ο “Σκεπτικισμός και η “Νέα Επιστήμη” στη Φιλοσοφία του J. Glanvill”, Τυποθήτω-Γιώργος Δαρδανός, Αθήνα 1998, β) “Η συμβολή της αρχαίας ατομικής θεωρίας στην πρόοδο της επιστήμης του 17ου αιώνα”, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών 1998, γ) “Μαθήματα φιλοσοφίας της παιδείας”, Εκδόσεις Πανεπιστημίου Πατρών 1995. Έχει δημοσιεύσει πολλές ερευνητικές μελέτες σε συλλογικούς τόμους και επετηρίδες, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και Πρακτικά συνεδρίων, καθώς και λήμματα σε εγκυκλοπαίδειες και ειδικά Λεξικά.

Συγγραφέας: Δελλής Ιωάννης Γ.
Εκδότης: Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-011-534-5
Σελίδες: 520
Σχήμα: 24×17
Κατηγορίες: Εκπαίδευση – Ιστορία – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 25.60 €