Χρηστοήθεια των χριστιανών

Περιγραφή
Στην έρημο του Αγίου Βασιλείου στο Άγιον Όρος, ο Άγιος Νικόδημος έγραψε την “Χρηστοήθεια των χριστιανών”.
Πρόκειται για μία σπουδαιότατη εργασία, στην οποία κατά τον αείμνηστο Γέροντα Θεόκλητο Διονυσιάτη “αντανακλάται η σοφία, η αγιότης και η πολυμάθεια του ανδρός”.
Και πράγμαται είναι άξιες θαυμασμού όλες οι ωραιότατες ομιλίες του, δέκα τρεις στον αριθμό, με τις οποίες προσπαθεί να επαναφέρη τους Ορθοδόξους χριστιανούς στην σκέψι των Πατέρων της Εκκλησίας και να τους οδήγηση στην σωτηρία της ψυχής τους, διότι η λαίλαπα του Γαλλικού Διαφωτισμού είχε επηρεάσει και την Ορθόδοξη Ελλάδα.
Κυριώτερη πηγή είναι ο ανεξάντλητος πλούτος του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, χωρίς να λείπουν και οι αναφορές σε άλλους Πατέρες της Εκκλησίας, όπως στον Μέγα Βασίλειο, τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, και άλλους. Συχνές είναι και οι αναφορές του σε αποφάσεις των Πατέρων, Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων, κυρίως όταν θέλη να αναφερθή σε επιτίμια για διάφορες παραβάσεις.
Όταν ο Άγιος Νικόδημος τέλειωσε την όλη εργασία, πριν την δημοσίευσή της, την έστειλε στον Άγιο Γρηγόριο τον Ε΄, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος διέμενε στην Ιερά Μονή των Ιβήρων. Ο Πατριάρχης ενθουσιάσθηκε από το πνευματικώτατο περιεχόμενο και τις πυκνότατες αναφορές στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ώστε σε επιστολή του της 5ης Δεκεμβρίου 1799, αναφέρει και του εύχεται μεταξύ των άλλων- “Εξεθειάζομέν σε, υπερευχαριστούντες Θεώ τω δια πρεσβειών του Χρυσορρήμονος, δωρησαμένω σοι και εκ της προς εκείνον χάριτος. Όντως γαρ προσετέθη σοι το χρυσαυγίζειν εν τοις φθέγγμασιν, ως πολλά φιλοπονήσαντι εν τοις του Χρυσορρήμονος συγγράμμασι· μη αμφίβαλε δε …. ότι ωφελήσουσι πάνυ τους αναγινώσκοντας…. αναγκαία τοις πιστοίς ταύτα πάντα εν τω παρόντι αιώνι”.
[…]
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Συγγραφέας: Νικόδημος ο Αγιορείτης 1749-1809
Μεταφραστής: Βενέδικτος Ιερομόναχος Αγιορείτης
Εκδότης: Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου Νέα Σκήτη Αγίου Όρους
Έτος έκδοσης: 2010
ISBN:
Σελίδες: 513
Σχήμα: 25χ17
Κατηγορίες: Πατέρες της Εκκλησίας – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 18.96 €