Χαμένοι στην Αφροδίτη

Περιγραφή
Αυτό το ταξίδι στην Αφροδίτη, απρόοπτο και αναπάντεχο από κάθε άποψη, δε θα τελείωνε για τον Κάρσον Νάπιερ μ’ αυτές τις σύντομες εμπειρίες. Μια τραγική συγκυρία θα τον έριχνε για δεύτερη φορά στα χέρια του Μόσκο, του μεγάλου “όνιγκαν”, έχοντας απλώς τη βεβαιότητα πως πρόλαβε μόνο να φυγαδεύσει τη Ντουέαρ, κόρη του “τζονγκ” της Βεπάγια, που ήταν γραφτό του -διανύοντας το αχανές διάστημα- να βρεθεί ερωτευμένος μαζί της. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες και για την ίδια τη ζωή του, θα παρακολουθούσε με ικανοποίηση το φτερωτό άνθρωπο να τη μεταφέρει στα φτερά του, μακριά από κάθε κίνδυνο. Έτσι τουλάχιστον φανταζόταν καθώς έβλεπε το διπλό ανθρώπινο σύμπλεγμα να κατευθύνεται προς το “Σοφάλ” που αγκυροβολημένο στ’ ανοιχτά, περίμενε. Όμως, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από τα χέρια του αμείλικτου Μόσκο και να βγει απ’ το φοβερό κυκλικό δωμάτιο με τις επτά πόρτες, όπου τον περίμενε ο βέβαιος θάνατος, ο Κάρσον Νάπιερ θα έκανε μια διαπίστωση που θα τον αναστάτωνε: Η αγαπημένη του Ντουέαρ δεν είχε φτάσει ποτέ στο “Σοφάλ” και δεν είχε πάρει ποτέ το δρόμο του γυρισμού για τη μακρινή πατρίδα της τη Βεπάγια. Βρισκόταν αιχμάλωτη κι αυτή μέσα σ’ αυτό το άντρο των βασανιστηρίων, απ’ όπου μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να τη σώσει, μα που δεν υπήρχε τρόπος να βγει ποτέ!O Έντγκαρ Pάις Mπέροουζ γεννήθηκε στο Σικάγο το 1875. Αφού εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε διάφορες δουλειές (χρυσοθήρας, καουμπόης και διευθυντής στα καταστήματα Sears Roebuck), βρήκε, σε ηλικία τριάντα εφτά ετών, την απασχόληση που του άρεσε περισσότερο: έγινε συγγραφέας περιπετειωδών ιστοριών.
Το πρώτο του βιβλίο, το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας “Κάτω από τα Φεγγάρια του Άρη”, γράφτηκε με το ψευδώνυμο “Nόρμαλ Mπιν” (“Φυσιολογικός Σπόρος”), για να δηλώσει ότι ο συγγραφέας του δεν ήταν τρελός, και δημοσιεύτηκε σε ένα λαϊκό περιοδικό επιστημονικής φαντασίας το 1912. Ακολούθησε το εκπληκτικά δημοφιλές “O Tαρζάν των Πιθήκων”, μια ιστορία που του άνοιξε διάπλατα το δρόμο για να καθιερωθεί ως εκδοτικό φαινόμενο.
Τα επόμενα τριάντα οχτώ χρόνια ο Mπέροουζ έγραψε περισσότερες από εκατό ιστορίες και μυθιστορήματα -κάποτε μάλιστα εφτά μέσα σε ένα μόνο χρόνο- με μεγάλη ποικιλία θεμάτων που αφορούσαν τόσο την αγροτική ζωή στα δυτικά σύνορα των HΠA, όσο και ιστορικές περιπέτειες. Αν και πολλά άξιζαν να προσεχτούν περισσότερο, κανένα δεν ξεπέρασε τη φήμη των μυθιστορημάτων του για τον Άρη, που αποτέλεσαν μια σειρά έντεκα βιβλίων, ή τον Tαρζάν, είκοσι τέσσερα από τα οποία κυκλοφόρησαν στη διάρκεια της ζωής του.
Το 1931 ο Mπέροουζ δημιούργησε μια δική του εκδοτική εταιρεία στην Tάρζανα της Καλιφόρνια, μια πόλη που πήρε το όνομά της από το πιο γνωστό του δημιούργημα. Στη διάρκεια του B΄ Παγκόσμιου Πολέμου εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής στον τομέα του Ειρηνικού για την εφημερίδα “Los Angeles Times”.
Όταν πέθανε το 1950, τα βιβλία του είχαν ήδη πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα. Σήμερα είναι γνωστός ως ο άνθρωπος που έδωσε τεράστια ώθηση στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας και περιπετειών. Πολλοί σύλλογοι θαυμαστών του, που ασχολούνται αποκλειστικά με τα έργα του, εξακολουθούν να υπάρχουν στις μέρες μας. Οι διασκευές των βιβλίων του για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα κόμικς, καθώς και οι μεταφράσεις τους σε ξένες γλώσσες τον έχουν κάνει διάσημο σε όλο τον κόσμο.

Συγγραφέας: Burroughs Edgar Rice
Μεταφραστής: Κωστάρα Εύη
Εκδότης: Λυχνάρι
Έτος έκδοσης: 1985
ISBN:
Σελίδες: 150
Σχήμα: 19χ12
Κατηγορίες: Αμερικανική πεζογραφία – Μυθιστόρημα, Επιστημονική φαντασία
Σειρές: Σύμπαν: Βιβλιοθήκη Επιστημονικής Φαντασίας

Τιμή σε ιστοσελίδες: 3.50 €