Φόνος στο κιμπούτς

Περιγραφή
Δύο ύποπτοι θάνατοι σε ένα κιμπούτς: νεκροί είναι η Οσνάτ, η όμορφη και δυναμική γραμματέας του, και ο ηλικιωμένος κύριος Σρούλκε. Πρωτόγνωρα και απίστευτα γεγονότα, οδυνηρό ξάφνιασμα και βαθύ τραύμα για τους κατοίκους του. Γιατί το κιμπούτς είναι μια μεγάλη οικογένεια· όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού, όλοι σιτίζονται σε κοινή τράπεζα, τα παιδιά απομακρύνονται κάθε βράδυ από τους γονείς τους και κοιμούνται σε κοιτώνες. Το κιμπούτς αποφασίζει για την εκπαίδευση και το επάγγελμα που θα ακολουθήσει κάθε μέλος του.
Ένας κόσμος περίπλοκος και κλειστός. Πώς θα καταφέρει να διεισδύσει σ’ αυτόν και να εξιχνιάσει τις δύο υποθέσεις ο επιθεωρητής Μιχαέλ Οχαγιόν; Πώς θα κατορθώσει να προσανατολιστεί σ’ αυτό τον μικρόκοσμο των αντιπαραθέσεων και των εντάσεων;
Από τη μια, η νέα γενιά που απαιτεί τον εκσυγχρονισμό του κιμπούτς, τον περιορισμό της κοινοκτημοσύνης, και που αφήνεται να παρασυρθεί από έναν ηδονιστικό ατομικισμό και καταναλωτισμό. Και, από την άλλη, οι βετεράνοι που εμπνέονται ακόμη από τη σοσιαλιστική ιδεολογία των ιδρυτών του κινήματος. Και το ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει ο επιθεωρητής Οχαγιόν: Τι είναι στ’ αλήθεια το κιμπούτς; Γη της Επαγγελίας ή το τελευταίο καταφύγιο των νοσταλγών ενός εξιδανικευμένου παρελθόντος;
Ο ήρωας -γοητευτικός, ευφυής, αλλά και πολύ μοναχικός- προσπαθεί να διαχειριστεί το άγχος και το αίσθημα αποξένωσης που του γεννά η νέα του υπόθεση, το τέλος μιας ερωτικής του σχέσης και η αρχή μιας άλλης, αλλά και η στρατιωτική θητεία του γιου του στο αποκορύφωμα της δεύτερης Ιντιφάντα.
Η Μπάτυα Γκουρ πετυχαίνει να υφάνει ένα συναρπαστικό και εξαιρετικά πρωτότυπο θρίλερ, ενώ παράλληλα ανατέμνει την ευρύτερη πολιτική και ιδεολογική κρίση αξιών της ισραηλινής κοινωνίας, μέσα από τον ιδιαίτερο και συναρπαστικό κόσμο των κιμπούτς.Η Μπάτυα Γκουρ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1947 και πέθανε στην Ιερουσαλήμ το 2005. Σπούδασε φιλολογία και δίδαξε στη μέση εκπαίδευση, στη Σχολή Κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ και στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Εργάστηκε ως κριτικός λογοτεχνίας στην εφημερίδα “Haaretz”.
Στα έργα της συμπεριλαμβάνονται έξι αστυνομικά μυθιστορήματα με ήρωα τον επιθεωρητή Μιχαέλ Οχαγιόν. Η Γκουρ ήταν ίσως η πρώτη Ισραηλινή συγγραφέας που ανέδειξε ως λογοτεχνικό ήρωα έναν Σεφαραδίτη Εβραίο από το Μαρόκο, σε μια περίοδο που στο Ισραήλ κυριαρχούσαν οι ευρωπαϊκής καταγωγής Ασκεναζίμ. Τα μυθιστορήματα αυτά διακρίνονται τόσο για τις λογοτεχνικές αρετές τους όσο και για την οξυδερκή περιγραφή της ισραηλινής κοινωνίας. Η συγγραφέας εστιάζει στις εθνοτικές συγκρούσεις, τις κοινωνικές εντάσεις, τη φτώχεια, την ανεργία, τη σύγκρουση των γενεών.
Η Μπάτυα Γκουρ συμμετείχε ενεργά, με τα άρθρα και τις ομιλίες της, στην πολιτική ζωή της χώρας της.
Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει, από τις εκδόσεις “Περίπλους”, τα μυθιστορήματα της Μπάτυα Γκουρ “Φόνος Σάββατο πρωί” και “Φόνος στο πανεπιστήμιο”.

Συγγραφέας: Gur Batya
Μεταφραστής: Παπαδάκης Κωνσταντίνος
Εκδότης: Πόλις
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-435-297-0
Σελίδες: 463
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Αστυνομική λογοτεχνία, Ισραηλινή πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 12.42 €