Φωτογραφία και φωτογράφοι της Καρδίτσας

Περιγραφή
Πρόκειται για ένα πολύτιμο φωτογραφικό λεύκωμα με εκτενείς αναφορές στην ιστορία της φωτογραφίας και των ερασιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων τα τελευταία εκατό χρόνια στην πόλη της Καρδίτσας. Πολύτιμα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τα τέλη του περασμένου αιώνα και τις αρχές του εικοστού, με επώνυμους και ανώνυμους πολίτες της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένα λεύκωμα μοναδικό για εκείνους που αγαπούν πραγματικά την τέχνη της φωτογραφίας, για εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία της φωτογραφίας και των φωτογράφων της Καρδίτσας, από την εμφάνισή της, το 1833, μέχρι σήμερα. Ο Ηλίας Παγανός γεννήθηκε και διαμένει στην Καρδίτσα. Επαγγελματικά ασχολείται με την τηλεόραση (εργάζεται την TRT Θεσσαλική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και το εμπόριο. Ασχολείται με τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο πάνω από τρείς δεκαετίες βγάζοντας χιλιάδες φωτογραφίες, καθώς και τη συγκένρωση παλιού φωτογραφικού υλικού από το νομό της Καρδίτσας και τη Θεσσαλία., ενώ παράλληλα εκθέτει τις φωτογραφίες του σε διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης, τη Λέσχη Γυναικών Καρδίτσας, με έδρα την Αθήνα και την “Καραγκούνα” Καρδίτσας, κάνει έκθεση φωτογραφίας με θέμα τη ζωή των Καραγκούνηδων στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στη Πλάκα της Αθήνας από τις 23/11/1990 έως τις 14/2/1990, που στη συνέχεια μεταφέρεται στην Πάτρα, το Βόλο και την Καρδίτσα.
Πολλές φωτογραφίες του (60 τον αριθμό) έχουν γίνει καρτ ποστάλ από τη Φ. Ε.Κ., ενώ πολλές άλλες έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα έντυπα, εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία κ.λπ.
Συμμετείχε στη δημιουργία 3 ταινιών 16 mm μικρού μήκους του Βασίλη Νάκου (“Εγένετο φως”, “Φωτογράφος”, “Το πέταγμα του πελαργού”) που έχουν βραβευτεί σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ. Έχει δημιουργήσει 3 δικές του ταινίες σε super 8 mm (“Πώς έγινες νύφη, γιαγιά”, “Θάλαμος ωδινών”, “SOS”) και 4 ντοκιμαντέρ σε video, της περιοχής του νομού Καρδίτσας, τα οποία προβλήθηκαν σε διάφορα κανάλια της τηλεόρασης και έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω της C.I.O.F.F. και Unesco, που είναι μέλος.
Έχει φωτογραφίσει πολλές πολιτικές, καλλιτεχνικές και άλλες προσωπικότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει συνοδέψει επίσης πολλές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου, τις οποίες κάλυψε ειδησεογραφικά, φωτογραφικά και τηλεοπτικά.
Το 1985 γράφει και εκδίδει τον πρώτο τουριστικό οδηγό της Καρδίτσας. Έλαβε μέρος ως εισηγητής σε διάφορα σεμινάρια και συνέδρια με θέμα τη φωτογραφία.
Είναι πρόεδρος της ΛΕ.Φ.Κ.Κ. (Λέσχης Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Καρδίτσας), καθώς και μέλος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων, της Νομαρχιακής Επιτροπής Πολιτισμού, της Ένωσης Δημοσιογράφων και Συγγραφέων Τουρισμού Ελλάδας, της Φιλοτελικής Ένωσης, της Ένωσης Συλλεκτών Έλλάδος, της C.I.O.F.F., της Unesco κ.ά.

Συγγραφέας: Παγανός Ηλίας Κ.
Φωτογράφος: Παγανός Ηλίας Κ.
Εκδότης: Έλλα
Έτος έκδοσης: 1999
ISBN: 960-7691-26-1
Σελίδες: 126
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ελλάς – Φωτογραφικά λευκώματα, Φωτογραφία – Ελλάς , Φωτογράφοι, Έλληνες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.98 €