Υπόθεση 17Ν

Περιγραφή
Όταν μιλάμε για δίκαιη δίκη, εξετάζουμε τρία ξεχωριστά στάδια: Εξετάζουμε την προδικασία, εξετάζουμε τη διαδικασία στο ακροατήριο, εξετάζουμε τη δικαστική απόφαση.
Τουλάχιστον 10 επιμέρους στοιχεία καθιστούν μια δίκη δίκαιη σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Πρώτο, το δικαστήριο πρέπει να έχει συγκροτηθεί νόμιμα.
Δεύτερο, πρέπει να υπάρχει αμεροληψία των δικαστών.
Τρίτο, πρέπει να ισχύει το τεκμήριο αθωότητας.
Τέταρτο, πρέπει να υπάρχει ισότητα όπλων μεταξύ κατηγορουμένου και εισαγγελέα.
Πέμπτο, η Εισαγγελία έχει υποχρέωση να αποκαλύπτει όλα τα στοιχεία που διαθέτει, είτε αυτά είναι υπέρ, είτε είναι κατά του κατηγορουμένου.
Έκτο, πρέπει να έχουμε μία κατ’ αντιδικία διαδικασία.
Έβδομο, ο κατηγορούμενος πρέπει να γνωρίζει τις εις βάρος του κατηγορίες.
Όγδοο, ο κατηγορούμενος πρέπει να διαθέτει τα αναγκαία μέσα και ευκολίες για την προετοιμασία της υπεράσπισής του.
Ένατο, ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να εξετάζει τους μάρτυρες κατηγορίας.
Δέκατο, δεν είναι δίκαιη μια δίκη, όταν αυτή αποδέχεται παράνομα αποδεικτικά στοιχεία, όπως είναι ιδίως οι ομολογίες που αποτελούν προϊόν βασανιστηρίων.
Τι εφαρμόστηκε και τι παραβιάστηκε από τις παραπάνω αρχές στη δίκη της 17Ν;
Ο αναγνώστης θα βρει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη απάντηση στις σελίδες αυτού του βιβλίου.
Η δημοσίευση της εξαήμερης αγόρευσης του συνηγόρου υπεράσπισης Ιπποκράτη Μυλωνά έρχεται ν’ ανοίξει διάπλατα την πόρτα του δικαστηρίου στον αναγνώστη και να τον οδηγήσει στην κατανόηση των δύσβατων νομικών μονοπατιών της διαδικασίας ρίχνοντας άπλετο φως στις σκοτεινές πτυχές μιας εσφαλμένης απόφασης.
Ο αναγνώστης βιώνει το θρίλερ της πολύμηνης δίκης και προβληματίζεται για το αν η νίκη της Δημοκρατίας μας δεν ήταν παρά μια πύρρεια νίκη.
Ο Ιπποκράτης Ι. Μυλώνας γεννήθηκε στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1966. Αποφοίτησε από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε στο Νομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα το 1989. Από το 1989 έως το 1991 παρακολούθησε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών ποινικού δικαίου στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας. Από το 1922 έως το 1994 παρακολούθησε το μεταπτυχιακό τμήμα του Τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα.
Στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή του υπό την εποπτεία του καθηγητή Νικολάου Ανδρουλάκη με τίτλο “Η ελληνική νομοθεσία ουσιαστικού ποινικού δικαίου κατά το διάστημα 1936-1940”, η οποία κρίθηκε με επίδοση άριστα.
Από το 1999 έως το 2000 ήταν υπότροφος του ΙΚΥ για μεταδιδακτορική έρευνα στο ποινικό δίκαιο.
Δικηγορεί στην Αθήνα από το 1991, ασχολούμενος κυρίως με το ποινικό δίκαιο και με υποστήριξη προσφύγων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Στη δίκη της οργάνωσης “17Ν” (Μάρτιος – Δεκέμβριος 2003) ήταν ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης του Βασίλη Τζωρτζάτου.
Κατά το διάστημα 1993-2000 ήταν τακτικός συνεργάτης της διμηνιαίας επιθεώρησης ποινικού δικαίου και δικαίου θεμελιωδών ελευθεριών “Υπεράσπιση” του εκδοτικού οίκο Αντ. Ν. Σάκκουλα, ενώ από το 2001 είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής της διμηνιαίας επιθεώρησης ποινικών και εγκληματολογικών επιστημών “Ποινικός Λόγος” του εκδοτικού οίκου Αντ. Ν. Σάκκουλα
Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων στο νομικό τύπο καθώς και τα εξής πέντε βιβλία στις εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα:
-“Πτυχές του τεκμηρίου αθωότητας” (1994)
-“Η πρόσφατη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου” (1995)
-“Η ελληνική νομοθεσία ουσιαστικού ποινικού δικαίου κατά το διάστημα 1936-1940” (1998)
-“Η μη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου από την Ποινική Νομολογία του Αρείου Πάγου κατά τα έτη 1996 και 1997” (1999)
-“Προβληματισμοί για τη θέση του εισαγγελέα στην ποινική δίκη” (2003)

Συγγραφέας: Μυλωνάς Ιπποκράτης Ι.
Εκδότης: Προσκήνιο
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-8318-28-9
Σελίδες: 407
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Δίκες, Τρομοκρατία
Σειρές: Πολτική και Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 16.71 €