Υπολογιστικά πακέτα και οι οικονομικές τους εφαρμογές

Περιγραφή
Σκοπός των σημειώσεων αυτών είναι η εισαγωγή στα πακέτα υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στην οικονομική επιστήμη και πιο συγκεκριμένα το Excel, το SPSS, το EViews και το Gauss. Εκτός από αυτό και για να αποφύγω να δώσω ένα βιβλίο συνταγών έχω δώσει έμφαση στη βασική οικονομετρική και στατιστική ανάλυση όπως αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με τα υπολογιστικά πακέτα αλλά και σε βασικές αριθμητικές μεθόδους, όπως η αριθμητική βελτιστοποίηση, η αριθμητική ολοκλήρωση και η αριθμητική επίλυση διαφορικών εξισώσεων.
Στα πλαίσια του Gauss, η έμφαση είναι στις απλές μεθόδους όπως η γραμμική παλινδρόμηση αλλά και πιο σύνθετες εφαρμογές όπως το bootstrap, οι διαδικασίες Monte Carlo, οι μη-γραμμικές μέθοδοι αριστοποίησης σε οικονομετρικά υποδείγματα κλπ. Στα πλαίσια του EViews αναπτύσσονται επίσης σχετικά προωθημένα θέματα όπως η σύγχρονη ανάλυση χρονολογικών σειρών και τα υποδείγματα ARCH με την ελπίδα ότι το σύγγραμμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στη διδασκαλία μαθημάτων όπως η οικονομετρία, η ανάλυση χρονολογικών σειρών κλπ. Επίσης υπάρχουν εφαρμογές στην θεωρία του καταναλωτή, την θεωρία της επιχείρησης και την βέλτιστη επιλογή χαρτοφυλακίου με συνθήκες αβεβαιότητας. Οι εφαρμογές ελπίζω ότι δείχνουν την ευρύτητα των αριθμητικών μεθόδων που είναι απαραίτητες και χρήσιμες στα σύγχρονα οικονομικά και επίσης ελπίζω να δώσουν στους φοιτητές τα απαραίτητα εφόδια για να κάνουν σοβαρή δουλειά τόσο στα εφαρμοσμένα οικονομικά όσο και την οικονομική θεωρία.
Στα πλαίσια σημειώσεων για στατιστικά και οικονομετρικά πακέτα δεν είναι δυνατόν κανείς να καλύψει την θεωρία σε μεγάλη έκταση ή με μεγάλη ακρίβεια. Η θεωρία αυτή υποτίθεται ότι έχει διδαχθεί ή διδάσκεται παράλληλα με το μάθημα των υπολογιστικών εφαρμογών και έτσι δεν κατέβαλλα σοβαρή προσπάθεια να καλύψω τη σχετική θεωρία εκτός από τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία της. Αντίθετα, σκοπός μου ήταν να δώσω μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν τα πακέτα και σε ποιες ακριβώς οικονομικές εφαρμογές μπορεί να είναι περισσότερο χρήσιμα.
Τέλος, σε σχέση με θέματα όπως η σύγχρονη ανάλυση χρονολογικών σειρών, τα υποδείγματα ARCH και τα υποδείγματα VAR που δεν καλύπτονται στα πλαίσια της θεωρητικής οικονομετρίας σε προπτυχιακό επίπεδο, εκτίμηση μου είναι ότι κανείς μπορεί να πάρει μια γενική ιδέα της χρησιμότητας και των εφαρμογών τους ακόμα και αν δεν ξέρει σε βάθος τη θεωρία.
Ο Ε. Γ. Τσιώνας είναι απόφοιτος της ΑΣΟΕΕ (Πτυχίο, 1987 και ΜΑ, 1989). Είναι κάτοχος των M.Sc. (Μαθηματικά, 1992) και Ph.D. (Οικονομικά, 1994) από το University of Minnesota, ΗΠΑ. Εργάσθηκε σαν επίκουρος καθηγητής στο University of Toronto, Καναδάς (1994-1998) και ως οικονομολόγος στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας (1998 – 2000) με χρέη Αναπληρωτή Εκπροσώπου στην EFC (Economic and Financial Committee) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2000 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής (2008) και καθηγητής (2011). Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Οικονομετρίας από το 2002 και υπεύθυνος της “Ομάδας Οικονομετρίας” που είναι ένα Μόνιμο Σεμινάριο στην Οικονομετρία, τη Στατιστική και τις Εφαρμογές τους για όλους τους προπτυχιακούς κυρίως (αλλά και μεταπτυχιακούς) φοιτητές του Πανεπιστημίου.
Η έρευνά του είναι στα πεδία της Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας (με έμφαση στην Ανάλυση κατά Bayes). Έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις και περίπου 1.100 αναφορές σε διεθνή περιοδικά με κριτές, μεταξύ των οποίων: “Review of Economic Studies”, “Journal of the American Statistical Association”, “Journal of Econometrics”, “Journal of Applied Econometrics”, “Econometrics Journal”, “Journal of Development Economics”, “Oxford Bulletin of Economic and Statistics”, “Advances in Econometrics” κλπ. Είναι Associate Editor στα διεθνή περιοδικά “Journal of Productivity Analysis”, “Global Business and Economics Review” και “InterStat”. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις και εργασίες του, και έχει διατελέσει κριτής σε δεκάδες επιστημονικά περιοδικά αρκετές φορές.

Συγγραφέας: Τσιώνας Ευθύμιος Γ.
Εκδότης: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εταιρεία Ο.Π.Α. Α.Ε.
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-98566-8-3
Σελίδες: 336
Σχήμα: 25χ18
Κατηγορίες: Ηλεκτρονικοί υπολογιστές – Προγράμματα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 48.56 €