Υπέρ βωμών και εστιών

Περιγραφή
Οι χρονιές 1946-1947 σηματοδοτούν και εμπεριέχουν, από τη σκοπιά των γεγονότων, όλη την πολεμική, πολιτική και κοινωνική προετοιμασία για τον εμφύλιο πόλεμο και, με αυτή την έννοια, η ιστορική σημασία τους είναι τεράστια. Ωστόσο πρόκειται για μια διετία που ελάχιστα έχει ερευνηθεί και αναδειχτεί από την ιστορική έρευνα. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει -εξαντλητικά για την πλευρά του ΚΚΕ, αλλά όχι μόνο- αυτός ο τόμος.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται όλα τα δημοσιευμένα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη από το 1946 έως την 3η Ολομέλεια του 1947, που το ΚΚΕ αποφάσισε την πλήρη μεταφορά της δράσης του στις ένοπλες μορφές πάλης.
Άρθρα, εισηγήσεις σε κομματικά σώματα, μπροσούρες, συνεντεύξεις, δηλώσεις, ομιλίες, γράμματα και υπόμνημα του ηγέτη του ΚΚΕ προς τα αδελφά κομμουνιστικά κόμματα και τη σοβιετική ηγεσία συνθέτουν ένα σκηνικό που πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας συγκεντρωμένο και συνδεδεμένο χρονικά με αυτό τον τρόπο.
Τα κείμενα αυτά μαζί με τις σημειώσεις και τα εκτενή επεξηγηματικά παραρτήματα, με πλήθος άγνωστων ιστορικών ντοκουμέντων, αλλάζουν τη μέχρι τώρα αφήγηση της ιστορίας της εποχής στην οποία αναφέρονται, γιατί καλύπτουν τα κενά των μέχρι σήμερα ιστορικών μελετών, όπου υπάρχουν μεγάλες -και πολλές φορές άστοχες- αφαιρέσεις, ενώ ταυτόχρονα ξαναζωντανεύουν την ιστορική πραγματικότητα σε όλες της τις λεπτομέρειες.
Στον παρόντα τόμο υπάρχει επίσης ένα κεφάλαιο-συμπλήρωμα με κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη της περιόδου 1940-1945, που δεν συμπεριλήφθηκαν στον προηγούμενο τόμο Ιστορικά διλήμματα, ιστορικές απαντήσεις, καθώς βρέθηκαν αργότερα.Ο Νίκος Ζαχαριάδης γεννήθηκε στις 27 Απριλίου του 1903 στην Αδριανούπολη της Ανατολικής Θράκης. Από τα 15 του χρόνια αναγκάστηκε να δουλέψει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, όπου εντάχθηκε στη σοσιαλιστική Διεθνή Πανεργατική Ένωση. Επηρεασμένος από την Οκτωβριανή Επανάσταση, ταξίδεψε στη Σοβιετική Ρωσία, το 1921 έγινε μέλος της Κομμουνιστικής Νεολαίας και το 1922, μέλος και του Κόμματος των Μπολσεβίκων. Το 1924 εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και ανέλαβε καθοδηγητική δουλειά στην Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας, την ΟΚΝΕ. Το 1926 εντάχθηκε στον καθοδηγητικό μηχανισμό του ΚΚΕ και καταδιωκόμενος και πάλι, έφυγε το 1929 στη Σοβιετική Ένωση, όπου φοίτησε στην Ανώτατη Κομματική Σχολή της Μόσχας. Από τη Μόσχα επέστρεψε το 1931 και ανέλαβε την καθοδήγηση του ΚΚΕ. Το 1934 εκλέχθηκε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Το 1936, έναν μήνα μετά την εγκαθίδρυση της δικτατορίας του Μεταξά, φυλακίστηκε και έμεινε στην απομόνωση έως το 1941. Με την εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων, μεταφέρθηκε από τη Γκεστάπο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου έμεινε κρατούμενος ως το 1945. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στις 30 Μαΐου του 1945, ανέλαβε και πάλι την ηγεσία της ΓΓ του ΚΚΕ. Μετά την ήττα του Δημοκρατικού Στρατού της Ελλάδας, το 1949, εγκαταστάθηκε ως πολιτικός πρόσφυγας στο Βουκουρέστι. Ο Ν. Ζαχαριάδης αρχικά εξορίστηκε στο Μποροβίτσι, της ΕΣΣΔ, όπου έως το 1962 εργάστηκε σε δασική επιχείρηση, συνεχίζοντας την πολιτική του δραστηριότητα και τις επαφές με τα διαγραμμένα μέλη του ΚΚΕ. Τότε ζήτησε από την Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα να γυρίσει στην Ελλάδα για να αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής του ΚΚΕ κατά τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά εκτοπίσθηκε στο Σουργκούτ της Σιβηρίας. Την 1 Αυγούστου 1973 βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του στο Σουργκούτ, όπου επί 24ώρου βάσεως ήταν υπό την επιτήρηση των σοβιετικών αρχών, οι οποίες τον υποχρέωσαν να φέρει ταυτότητα με το όνομα Νικολάι Νικολάγιεβιτς Νικολάγιεφ. Το 1991, λίγες μόλις μέρες μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, η σορός του Ζαχαριάδη επιστράφηκε στην Ελλάδα και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Συγγραφέας: Ζαχαριάδης Νίκος 1903-1973
Επιμελητής: Πετρόπουλος Γιώργος 1964 – ιστορικός-δημοσιογράφος, Χατζηδημητράκος Νίκος
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-03-5418-9
Σελίδες: 601
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ελλάς – Ιστορία – Εμφύλιος πόλεμος, 1944-1949, Πολιτική – Ιστορία – Ελλάς, Κομμουνισμός – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 23.64 €