Τ’ άχυρο χρυσάφι

Περιγραφή
Η καινούργια ποιητική συλλογή της Χρύσας Κοντογεωργοπούλου συνδέει το Λόγο με τη Μουσική και την Εικόνα. Πίνακες ζωγραφικής δύο μεγάλων ελλήνων δημιουργών (“Βάζο με άσπρα λουλούδια” – σχόλιο σ’ έναν πίνακα του Χρίστου Καρά, “Ανθισμένο ποδήλατο” εμπνευσμένο από το “Ποδήλατο με Τριανταφυλλιά” του Γ. Κόττη), αλλά και λεκτικοί πίνακες ή κινηματογραφικά πλάνα (“Το Απέναντι Δέντρο” – Ταινία μικρού μήκους σε τρία πλάνα) ή ποιήματα που “χορεύουν” σ΄ ένα χορό θανάτου (“Οι μαύρες τουλίπες της Ερατώς” – Χορόδραμα σε τέσσερις πράξεις), προεκτείνουν τα ποιήματα πέρα από τα σύνορα μιας απλής ποιητικής συλλογής, αποδεικνύοντας εμπράκτως το ένα αλλά και ανήσυχο πρόσωπο της Τέχνης που δεν είναι ποτέ το ίδιο… Άλλωστε, το διαβάζουμε και στην πρώτη κιόλας σελίδα της συλλογής: Παράλληλα λειτουργεί μικρή έκθεση ζωγραφικής, με ζωγραφικούς και λεκτικούς πίνακες, ανοιχτή και επισκέψιμη τις μέρες και ώρες των ποιημάτων.
Από την άλλη, ένα ονειρόδραμα-παραμυθόδραμα σε τρεις πράξεις, που είναι και το ομότιτλο (“Τ’ Άχυρο Χρυσάφι”), βασισμένο σε μια σύνθεση παραμυθιών που ξεκινάει από ελληνικούς και βαλκανικούς θρύλους και παραλογές για να περάσει από το γερμανικό παραμύθι των Γκριμ (“Ροτυμπελστίνσκιν”) και τους σκανδιναβικούς θρύλους με τα ξωτικά και τον Πέερ Γκυντ, αντιστρέφει το ερώτημα “ποια είναι η αντιμετώπιση της Φύσης από τον άνθρωπο” και το μετατρέπει στο “ποια είναι η αντιμετώπιση του ανθρώπου από τη Φύση” Γραμμένο σε μορφή διαλογική, σχεδόν πεζή, το παραμύθι αυτό, είναι ένα παραμύθι με Φυτά και Δέντρα, Γυναίκες που μεταμορφώθηκαν σε Πικροδάφνες αφού στοίχειωσαν στεριώνοντας γεφύρια. Τα Φυτά αυτά τρώνε ανθρώπους χωρίς να είναι σαρκοβόρα, είναι άγρια τριαντάφυλλα που συναντάμε σε μια βόλτα στο δάσος, απλά, ξυπνάνε και φτιάχνουν “ένα παραμύθι τρομακτικό, κι ας παίζουνε λουλούδια” ένα παραμύθι για να κοιμηθούμε; Όχι, μάλλον για να ξυπνήσουμε:
– Θα μου πεις τώρα ένα παραμύθι για να κοιμηθώ;
– Ναι, θα σου πω ένα παραμύθι για να ξυπνήσεις…Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Ειδικεύτηκε στη Βυζαντινή Ιστορία, όπου και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (master’s). Σήμερα εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο ίδιο Πανεπιστήμιο, με θέμα την Αττική κατά τη Βυζαντινή Περίοδο, ενώ παράλληλα εργάζεται σε ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Έχει εργαστεί στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ως παραγωγός και παρουσιάστρια εκπομπών για την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Έχει μεταφράσει Pirandello, Leopardi και Radiguet (εκδ. Ροές). Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου για την ταινία “Το Φως που σβήνει”. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: “Μαρία θάλασσα – Σύνθεση σε τέσσερις εποχές” (εκδ. Ιωλκός, 2000) και “Άνθη του άλατος” (εκδ. Μελάνι, 2005) η οποία παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και το εξωτερικό. “Τ’ άχυρο χρυσάφι” είναι η τρίτη ποιητική συλλογή της.

Συγγραφέας: Κοντογεωργοπούλου Χρύσα
Εκδότης: Μελάνι
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-8309-89-1
Σελίδες: 96
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνική ποίηση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.14 €