Το όνειρο του Σωκράτη

Περιγραφή
Πρόκληση για φαντασία: πώς άραγε θα έβλεπε τον κόσμο κάποιος μεγάλος σοφός, ένα από αυτά τα σπάνια πνεύματα, αν ξαφνικά βρισκόταν στην εποχή μας; Πώς θα έκρινε τους αιώνες που κύλησαν και, συγκεκριμένα, τις σύγχρονες θεωρίες για τη Φύση και τον άνθρωπο; Πώς θα έβλεπε τις σύγχρονες επιστήμες ένας Αρχιμήδης, ένας Αρίσταρχος, ένας Αναξίμανδρος; Κι αν η φαντασία μας διάλεγε τον Σωκράτη, τον μέγα εξεταστή του ανθρώπινου αινίγματος; Αυτός ο μέγας ανατόμος των εννοιών, ο πάντα ανικανοποίητος αναζητητής της Αρετής και της Αλήθειας, πώς άραγε θα χρησιμοποιούσε τη γνώση που 24 αιώνες συσσώρευσαν, ώστε να επιστρέψει στα προσφιλή του ερωτήματα; Τι θα σκεφτόταν για το καύχημα της σημερινής επιστήμης, τη γνώση του μαγικού μικρόκοσμου της Κβαντικής Θεωρίας και της Σχετικότητας – για όλα αυτά που ήταν ή είναι “μη ορώμενα”; Πώς η όποια σημερινή γνώση γι’ αυτά θα διαμόρφωνε τη σκέψη του στο τι είναι “συνείδηση” και “εαυτός”; Ποια θα ήταν η συνέχεια σήμερα των δύο σπουδαίων πλατωνικών διαλόγων “Θεαίτητος” και “Σοφιστής”;
Το “Όνειρο του Σωκράτη” είναι ένας τέτοιος φανταστικός διάλογος για μια σύνδεση Γνωσιοθεωρίας και Οντολογίας.Ο Νίκος Ταμπάκης είναι Διπλ. ΕΜΠ και Δρ. Φιλοσοφίας. Είναι μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας και της New York Academy of Sciences. Δημοσιεύσεις κυρίως στη θεμελίωση της κβαντικής θεωρίας και της φιλοσοφίας των επιστημών.

Συγγραφέας: Ταμπάκης Νίκος Α.
Εκδότης: Εκδόσεις Γκοβόστη
Έτος έκδοσης: 2003
ISBN: 960-270-934-0
Σελίδες: 204
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Σωκρατική φιλοσοφία , Γνώση, Πλατωνική φιλοσοφία – Ερμηνεία και κριτική, Φυσική – Φιλοσοφία και θεωρία, Συνείδηση (Φιλοσοφία)

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.94 €