Το χρονικό των 10 ημερών

Περιγραφή
[…] Τέτοιες μαρτυρίες αξίζουν πράγματι να ανανεώνονται για να διατηρούνται ζωντανές στη μνήμη και των νέων ανθρώπων.
Γιατί το μήνυμά τους είναι ότι και μέσα στις πιο τραγικές στιγμές της ιστορίας μπορεί να λάμπουν πράξεις ανθρωπιάς, αγάπης και αλληλεγγύης.
Η Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος, που είχε πολύ βαθιά συνείδηση του χρέους. Του χρέους προς τον αδελφό της Ηλία Βενέζη, του οποίου προσπάθησε να σώσει τη ζωή μέσα στην καταστροφή του ’22, διακινδυνεύοντας τη δική της ζωή.
Μέσα από τη δίνη αυτού του πολέμου η Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη γνώρισε έναν εξ ίσου σπάνιο άνθρωπο, τον Kemaletin, που κινδύνευσε κι αυτός σοβαρά στην προσπάθειά του να σώσει τον Ηλία Βενέζη από τα τάγματα θανάτου. […]
Πέτρος Γ. Μολυβιάτης, πρέσβυς ε.τ.Η Αγάπη Μολυβιάτη – Βενέζη γεννήθηκε στο Αϊβαλί το 1900 (Κυδωνιές της Μικράς Ασίας) καί πέθανε το 1995 στην Αθήνα. Είναι μια από τις πέντε κόρες του Μιχαήλ και της Βασιλικής Μέλλου-Βενέζη. Αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (Σεπτέμβριος 1922) η οικογένεια Βενέζη καταφεύγει στη Μυτιλήνη. Σύζυγος του Κυδωνιάτη Γεωργίου Μολυβιάτη, η Αγάπη Μολυβιάτη-Βενέζη απέκτησε δυο γιους τον Πέτρο -μετέπειτα υπουργό εξωτερικών και τον Αντώνη. Παράλληλα συνέχισε την λαμπρή πορεία της σαν ποιήτρια και λογοτέχνιδα. Το 1976 εξέδωσε την πρώτη της ποιητική συλλογή “Το πρόσωπο της ζωής” και δυο χρόνια αργότερα το 1978, τα “Σονέτα” για τα οποία απέσπασε εξαιρετικές κριτικές από κορυφαίους ποιητές και λογοτέχνες της εποχής. Το 1981 εξέδωσε “Το χρονικό των δέκα ημερών” το όποιο έλαβε το Α΄ Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Άμπντί Ιπεκτσί και το Α΄ Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης. Επανεκδόθηκε το 1986.

Συγγραφέας: Μολυβιάτη – Βενέζη Αγάπη 1900-1995
Επιμελητής: Σαρίογλου Ειρήνη
Εκδότης: Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α.)
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-201-189-0
Σελίδες: 221
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Προσωπικές αφηγήσεις – Μαρτυρίες, Ελλάς – Ιστορία – Μικρασιατική καταστροφή – Προσωπικές αφηγήσεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 13.60 €