Το φυσικό συμβόλαιο

Περιγραφή
Ο Σερ δεν θέλει να εντυπωσιάσει. Γράφει απλά, στρωτά, για ένα κοινό που δεν το αποτελούν οι “ειδικοί”. Εκθέτει ένα ιδιαίτερα αυστηρό επιχείρημα που συνδέει σε ένα σφιχτοπλεγμένο όλο τη “φύση” της επιστήμης και την ιστορία της, με τους όρους συγκρότησης των κοινωνιών όπου αναδείχθηκε το επιστημονικό φαινόμενο, με τις αρχές που διέπουν τις κοινωνίες αυτές και με την κατάσταση στην οποία έχουν σήμερα περιέλθει λίγο-πολύ όλες. Πρόκειται για επιχείρημα βαθειά φιλοσοφικό και ουσιαστικά πολιτικό.
Ποια επιστημολογία μπορεί ν’ αντιμετωπίσει το οικολογικό πρόβλημα, για το οποίο ευθύνονται και οι φυσικές επιστήμες με τις τεχνητές εφαρμογές τους; Ποια φιλοσοφία του δικαίου προκύπτει από μια επιστημολογία των φυσικών επιστημών; Για ν’ απαντήσει σε τέτοια ερωτήματα ο Σερ δείχνει ότι η φυσική επιστήμη δεν είναι τόσο ξένη στα ζητήματα δικαίου και πολιτικής όσο νομίζουμε. Επαναπροσδιορίζει αντίστοιχα την έννοια του “φυσικού δικαίου” με βάση την επιστημονική έννοια της φύσης. Υποστηρίζει ότι το δίκτυο διασυνδέσεων της φυσικής και του δικαίου διέπεται από ένα νομικό πρότυπο νέου τύπου, ότι ο κοινωνικός δεσμός -το κοινωνικό συμβόλαιο- και η αλληλεξάρτηση των μερών της φύσης -το φυσικό σύστημα- έχουν έναν τρίτο δεσμό μεταξύ τους, κι αυτόν ονομάζει “φυσικό συμβόλαιο”.Ο Michel Serres γεννήθηκε στην Αζέν της νότιας Γαλλίας το 1930. Σπούδασε μαθηματικά και φυσιογνωστικές επιστήμες την εποχή που η Χιροσίμα βυθιζόταν στον πυρηνικό όλεθρο. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole Normale Superieure στη φιλοσοφία. Φιλόσοφος των επιστημών από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα, αναγνωρίζεται ως ένας από τους ανανεωτές της γαλλικής επιστημολογίας.
Δίδαξε ιστορία των επιστημών στα Πανεπιστήμια του Κλερμόν-Φεράν, της Σορβόννης, της Βενσέν και του Στάνφορντ. Το 1990 έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας τον τίμησε, το 2010, με τον ανώτατο τίτλο του “Grand officier de la Legion d’honneur”.
Με το πολυσχιδές και πρωτότυπο συγγραφικό του έργο επιχειρεί με το παραδειγματικό και ποιητικό του ύφος να δείξει την αυταπάτη που υπάρχει στο διαχωρισμό των ανθρωπιστικών και των θετικών επιστημών και να θεμελιώσει μια επιστημολογία η οποία θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το οικολογικό πρόβλημα της εποχής μας. Το έργο του περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα βιβλία: “Hermes” Ι, ΙΙ και III (1969, 1972, 1974), “Les Cinq Sens” (1985), “Le Tiers-Instruit” (1991) “Hominescence” (2001), “L’Incandescent” (2003), “Le Malpropre” (2008). Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: “Το φυσικό συμβόλαιο” (Π.Ε.Κ., 2001) και “Το παράσιτο” (Σμίλη, 2009).

Συγγραφέας: Serres Michel
Μεταφραστής: Φαράκλας Γιώργος
Επιμελητής: Μπαλτάς Αριστείδης 1943-
Υπεύθυνος Σειράς: Γαβρόγλου Κώστας, Μπαλτάς Αριστείδης 1943-
Εκδότης: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Έτος έκδοσης: 2002
ISBN: 960-524-137-4
Σελίδες: 190
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Επιστήμη – Φιλοσοφία και θεωρία
Σειρές: Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης, Φιλοσοφία της Επιστήμης

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.50 €