Το τέλος της ουτοπίας

Περιγραφή
Η απόφαση για την παρουσίαση αυτού του βιβλίου δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε ευχάριστη. Δεν ήταν εύκολη γιατί για μια μεγάλη περίοδο, με συνέδεε με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα με τον Αλέξη Τσίπρα μια αδιανόητη, λίγα χρόνια πριν, πολιτική συμφωνία, με βαθειά ανθρώπινη σχέση. Και δεν ήταν ευχάριστη, αλλά κατέστη αναπόφευκτη, γιατί η ραγδαία πολιτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το Φλεβάρη του 2015, και η προσχώρησή του στις πολιτικές και ιδεολογικές παραδοχές των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών ευρωπαϊκών κύκλων, ακύρωσε το κοινό όραμα για μια αριστερή διακυβέρνηση, που θα ανταποκρίνονταν στις ελπίδες, στις προσδοκίες και στα όνειρα του κόσμου της εργασίας. Ο κόσμος αυτός, για μια πενταετία 2010 – 2015, είχε βιώσει τη βαρβαρότητα των μνημονίων της διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Ο γράφων ήταν εξάλλου μεταξύ των ελαχίστων, προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ στελεχών, που το 2011 υποστήριζε με επιμονή, αποφασιστικότητα και πάθος, την προσέγγιση και την πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος ήταν έως τότε καθηλωμένος στο 4% και ίσως λίγο χαμηλότερα.Ο Γιώργος Ραυτόπουλος γεννήθηκε στη Βελίνα Κορινθίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία.
Κομματική δραστηριότητα:
-Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ
-Μέλος και αναπληρωτής Γραμματέας της Επιτροπής Συνδικαλιστικού.
-Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου
-Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ 1977 – 2004.
Συνδικαλιστική δραστηριότητα:
-Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της τράπεζας της Ελλάδος.
-Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
-Γραμματέας της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης Εργαζομένων (ΠΑΣΚΕ) 1975-1981
-Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) 1981-1983
-Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) 1983-1989
-Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ) 1981-1989
-Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων (ΔΣΕΣ) 1981-1989
Άλλες δραστηριότητες:
-Μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1981-1989) και εκπρόσωπος της ομάδας των Ευρωπαϊκών Εργαζομένων στα τμήματα: Εξωτερικών Σχέσεων, Δημοσιονομικών και Οικονομικών Υποθέσεων, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.
-Μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Ελλάδος.
-Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης και Προγραμματισμού.
-Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Κίνησης για την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Διεθνή Ειρήνη και τον Αφοπλισμό.
-Εκπροσώπησε τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας στις Συνδιασκέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, στη Γενεύη, από το 1982 έως το 1988.
-Προσκλήθηκε και πήρε μέρος σε δεκάδες Διεθνή Συνέδρια και Θεματικές Συνδιασκέψεις.
-Με την ιδιότητά του ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, εκπροσώπησε την οργάνωση σε όλες τις συναντήσεις Κοινωνικού Διαλόγου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
-Προσκλήθηκε και έκανε ομιλίες: Ρώμη, Παρίσι, Λονδίνο, Κοπεγχάγη, Στοκχόλμη, Βρυξέλλες, Μόσχα, Σόφια, Βελιγράδι, Πράγα, Λευκωσία, Κάιρο, Κωνσταντινούπολη, Μαδρίτη, Μελβούρνη.
-Έγραψε εκατοντάδες άρθρα για το συνδικαλιστικό κίνημα και τα προβλήματα των εργαζομένων.
-Εδωσε συνεντεύξεις σχεδόν σε όλες τις Ελληνικές εφημερίδες και σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά των Ευρωπαϊκών χωρών.
Κοινοβουλευτική δραστηριότητα:
-Διετέλεσε Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (1992-1994) όπου δραστηριοποιήθηκε ως αντιπρόεδρος της μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-Κύπρου και των Επιτροπών Πολιτισμού, Νεότητας, Παιδείας, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Ανάπτυξης και Συνεργασίας και Αναφορών.
-Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (1995-1996)
Συγγραφικό έργο:
Είναι συγγραφέας των βιβλίων “Αύριο μια αλληλέγγυα κοινωνία” που κυκλοφόρησε το 1999 από τις Εκδόσεις Α. Α. Λιβάνη και “Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός”, Εκδόσεις Οδυσσέας, 2005, του μυθιστορήματος “Νύχτες στον Πλευρώνα”, Εκδόσεις Παπαζήση 2010, “Μια εναλλακτική στρατηγική του συνδικαλιστικού κινήματος 1992” και “Κάποτε τα συνδικάτα”, Εκδόσεις Παπαζήση 2011.

Συγγραφέας: Ραυτόπουλος Γιώργος Α.
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 618-82668-5-8
Σελίδες: 320
Κατηγορίες: Πολιτική – Ελλάς – Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.84 €