Το σκοτεινό αίνιγμα

Περιγραφή
Ο αντιναζιστής Αυστριακός καθηγητής Χίννερ βρίσκει καταφύγιο κατά τη διάρκεια της Κατοχής σε μια προσφυγική παραγκογειτονιά της Αθήνας, μέχρι τη στιγμή που οι γερμανικές αρχές τον ανακαλύπτουν. Ο συνταξιούχος αρχιλογιστής Περιμένης αγωνίζεται να ανασύρει από το κατεστραμμένο του μνημονικό το αντικείμενο μιας επετείου. Ο φιλόλογος Ξενίδης γίνεται κατά τα χρόνια της αντιπαροχής εργολάβος οικοδομών. Κοντά σε αυτούς, ο «άνθρωπος με την ομπρέλα», δυο αδέλφια που παίζουν σκάκι, ένας ζωντανός νεκρός που μιλά στο κινητό, μια γυναίκα που δεν υπήρξε ποτέ και πολλοί άλλοι ήρωες που αναζητούν την ταυτότητά τους, το νόημα της ζωής τους, διασπώνται σε κομμάτια ή καταλήγουν οριστικά στην τρέλα.

Ψυχογραφήματα προσώπων με φόντο εικόνες μιας παλιότερης εποχής, που δεν έχει ακόμα λησμονηθεί, παρά την καταλυτική κοσμογονία των ημερών μας. Ο συγγραφέας, παρακάμπτοντας τις παγίδες του χρόνου, προσπαθεί, με βάση τα ορατά φαινόμενα του βίου των ηρώων του, να συλλάβει τη βαθύτερη, ανεξιχνίαστη ουσία της ζωής, που παραμένει πάντα ένα σκοτεινό αίνιγμα.Ο Σπύρος Τζουβέλης (Τζουβελόπουλος) γεννήθηκε στον Νικηφόρο Δράμας το 1925. Από το 1934 εγκαταστάθηκε με τους γονείς του στην Αθήνα, όπου σπούδασε Νομικά και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.
Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές: “Η Άνοιξη των Θεών” (1959), “Πέμπτη Χορδή” (1982), μια συλλογή διηγημάτων, “Το Ναρκοπέδιο” (1992), και μεταφράσεις ποιημάτων του Απολλιναίρ με εισαγωγή δική του (1972). Έχει κάνει ελεύθερες σπουδές, εδώ και στο εξωτερικό, στην Ιστορία των πολιτισμών και την Ιστορία της Τέχνης και συνεργάστηκε σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά με κριτικά σημειώματα και βιβλιοκρισίες. Με τον Καβάφη, και ιδίως τα ιστορικά του ποιήματα, ασχολείται εντατικά από το 1980.

Συγγραφέας: Τζουβέλης Σπύρος
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 978-960-03-5785-1
Σελίδες: 200
Σχήμα: 21×14

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.80 €