"…το πρώτο πράγμα που ‘κανε ο Θεός είναι το ταξίδι…"

Περιγραφή
Το κείμενο αυτού του βιβλίου δεν ξεκίνησε ποτέ για να γίνει ένα βιβλίο που θα δημοσιοποιηθεί. Για κάποιον λόγο που ακόμα δεν ξέρω όταν αρχίσαμε το γύρισμα της ταινίας αποφάσισα να καταγράφω κάθε μέρα ό,τι συνέβαινε, με το θυμικό και την ένταση που το εισέπραττα εγώ.
Τον Απρίλιο του 1995, τη μέρα της γιορτής-έκπληξης που οργάνωσε η Φοίβη στο σπίτι τους για τα εξηκοστά γενέθλια του Θόδωρου, λίγες μέρες πριν η ταινία πάει στις Κάννες, του χάρισα τα τρία χειρόγραφα τετράδια αυτού του Ημερολογίου λέγοντάς του: “Όταν το διαβάσετε θα μου κόψετε την καλημέρα γιατί στις μισές και παραπάνω σελίδες σας βρίζω”. Γέλασε, το πήρε και μου είπε: “Τότε μπορεί και να ‘χει ενδιαφέρον”.
Λίγες μέρες μετά, μου τηλεφώνησε σκασμένος στα γέλια και μου είπε πως αυτό το κείμενο πρέπει οπωσδήποτε να εκδοθεί γιατί είναι η πιο “μπρούτα” -την έχω ακόμα στο μυαλό μου αυτή τη λέξη- καταγραφή του τι είναι γύρισμα μιας δικής του ταινίας. Εγώ δεν πίστευα αυτό που άκουγα αλλά εκείνος επέμεινε. Πήρε τα τρία χειρόγραφα τετράδια που του χάρισα στο γραφείο του και τα τοποθέτησε στο ράφι δίπλα απ’ την καρέκλα του, μ’ έβαλε να περάσω το κείμενο σε γραφομηχανή και προσπάθησε να βρει εκδότη για να βγει το βιβλίο. Η έκδοση αυτή δεν κατάφερε να γίνει τότε.
Αποφάσισα να συμβεί αυτή η έκδοση τώρα, με το ίδιο ακριβώς κείμενο, χωρίς καμία “καλλωπιστική” επέμβαση, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, επειδή ο ίδιος ο Θόδωρος ήθελε να συμβεί τότε.”
(Μ. Μαντά)
Όλο το γοητευτικό παρασκήνιο της ταινίας “Το βλέμμα του Οδυσσέα” (η οποία γυρίστηκε από τον Γενάρη του 1994 ως τον Μάρτη του 1995), η προσωπικότητα του πληθωρικού σκηνοθέτη καθώς επίσης και η περιπέτεια όλου του ανθρώπινου δυναμικού, από τους βοηθούς μέχρι τους σταρ και όλους τους ηθοποιούς, αποτυπώνονται στα ημερολόγια που κρατούσε η Μαργαρίτα Μαντά ως σκριπτ, στη διάρκεια των γυρισμάτων. Το κείμενο διανθίζεται με φωτογραφίες από τα γυρίσματα καθώς και σχετικά ντοκουμέντα.Η Μαργαρίτα Μαντά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες, Γαλλική Φιλολογία και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στις ταινίες: “Το Βλέμμα του Οδυσσέα”, “Μία Αιωνιότητα και μία μέρα”, “Το Λιβάδι που δακρύζει”, “Η Σκόνη του Χρόνου”. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ μεσαίου και μεγάλου μήκους, videos για θεατρικές παραστάσεις, εταιρικά videos. Συνεργάστηκε με τον διεθνούς φήμης φωτογράφο Josef Koudelka γράφοντας το κείμενο στο βιβλίο του “Περιπλανήσεις – Ακολουθώντας το Βλέμμα του Οδυσσέα” (έκδοση Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 1995) καθώς επίσης και στην έκθεση “Περίπλους – 12 Φωτογράφοι του Magnum φωτογραφίζουν τη σύγχρονη Ελλάδα” (Μουσείο Μπενάκη, Ιούνιος 2004). Το μυθιστόρημά της με τίτλο “Η μνήμη ακίνητη” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, τον Οκτώβριο του 2002. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Συγγραφέας: Μαντά Μαργαρίτα
Εκδότης: Μεταίχμιο
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-501-964-7
Σελίδες: 317
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Κινηματογράφος – Σημειωματάριο, Κινηματογράφος, Ελληνικός

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.94 €