Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι

Περιγραφή
Η παρούσα έκδοση αποτελεί την πρώτη ορθή δημοσίευση του αρχικού δακτυλογραφημένου κειμένου του Ουάιλντ, 120 χρόνια μετά την ημέρα υποβολής του.
Το κείμενο του μυθιστορήματος που εμφανίζεται στο βιβλίο αυτό, ακολουθεί το αρχικό, διορθωμένο από τον Ουάιλντ γραπτό: αντιπροσωπεύει το μυθιστόρημα όπως το είχε οραματιστεί ο συγγραφέας την άνοιξη του 1890, πριν αρχίσει ο επιμελητής Στόνταρτ να επεμβαίνει λογοκρίνοντας με το μολύβι του το πρωτότυπο κείμενο που του έδωσε τη μορφή με την οποία έκτοτε κυκλοφορεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, και πριν από τη κατοπινή “αυτο-λογοκρισία” του βιβλίου από τον ίδιο τον Ουάιλντ, όταν το ξαναδιόρθωσε και το επέκτεινε, για την επανέκδοσή του από τους Γουόρντ, Λοκ και Σία.
Το βιβλίο είναι πιο τολμηρό και σκανδαλώδες, πιο γλαφυρό ως προς το σεξουαλικό του περιεχόμενο, και γι’ αυτό το λόγο, λιγότερο ικανοποιητικό συγκριτικά προς τις δύο με-ταγενέστερες δημοσιευμένες παραλλαγές όσον αφορά την προσαρμογή στα βικτωριανά ήθη.
Η παρούσα έκδοση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που δημοσιεύεται το γνήσιο κείμενο του Ουάιλντ, πάνω από 120 χρόνια αφότου ο συγγραφέας του το κατέθεσε στο Περιοδικό του Λίπινκοτ – μια ταιριαστή, διαχρονική ενσάρκωση αυτού που εξομολογήθηκε ο Ουάιλντ, ότι ο Ντόριαν Γκρέι είναι “αυτό που θα ήθελα να είμαι, σε κάποιες άλλες ίσως εποχές”.
“Ο Νίκολας Φράνκελ έχει προσφέρει με αυτή την νέα έκδοση του Πορτραίτου του Ντόριαν Γκρέι μια ανεκτίμητη υπηρεσία στους αναγνώστες του Όσκαρ Γουάιλντ. Η εισαγωγή και τα σχόλιά του εμβαθύνουν την κατανόηση μας όχι μόνο στον Γουάιλντ σαν συγγραφέα, αλλά και στο πολιτικό και σεξουαλικό περιβάλλον όπου έζησε και δημοσίευσε τα έργα του. Είναι το είδος της μελέτης που μας υπενθυμίζει γιατί χρειάζονται τέτοιες μελέτες”.
David LeavittΟ Όσκαρ Φίνγκαλ Ο’ Φλάερτυ Ουίλς Ουάιλντ γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1854. Σπούδασε στο Trinity College του Δουβλίνου, κι αμέσως έπειτα στην Οξφόρδη. Η πρώτη του ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε το 1881. Aργότερα, μετά το γάμο του με την Κόνστανς Λόυντ (1884), δημοσίευσε μια σειρά από παιδικά παραμύθια. “Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέη” είδε το φως της δημοσιότητας το 1891, αλλά η πρώτη μεγάλη επιτυχία για τον Ουάιλντ έμελλε να προέλθει από το θέατρο, με τη “Βεντάλια της Λαίδης Γουίντερμηρ” (1892). Ακολούθησαν άλλα τρία θεατρικά έργα: “Μια γυναίκα χωρίς σημασία”, “Ο ιδανικός σύζυγος” και “Η σημασία του να είσαι τίμιος”, ενώ το τέταρτο, “Η Σαλώμη”, απαγορεύτηκε στην Αγγλία και δημοσιεύτηκε στη Γαλλία το 1893. Το 1895 καταδικάστηκε σε δύο χρόνια καταναγκαστικά έργα με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας. Από τη θητεία του στη φυλακή γεννήθηκαν τα δύο αριστουργήματά του, “Η μπαλάντα της φυλακής του Ρήντιγκ” και το “De Profundis”. Μετά την αποφυλάκισή του το 1897, εγκαταστάθηκε οριστικά στο Παρίσι, ως το θάνατό του το 1900.

Συγγραφέας: Wilde Oscar 1854-1900
Μεταφραστής: Στυλιανίδου Δώρα
Εκδότης: Εκάτη
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-408-165-9
Σελίδες: 368
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Ιρλανδική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 19.24 €