Το πορτρέτο ενός ηγέτη

Περιγραφή
Υπό μίαν έννοια πρόκειται για πολιτικό φαινόμενο. Περισσότερο από 60 χρόνια στην πρώτη γραμμή. Αμφισβητούμενος, καταγγελλόμενος, λοιδορούμενος, κάποιες φορές συκοφαντούμενος, αλλά απίστευτα ανθεκτικός. Και πάντα πρωταγωνιστής, μαχητής, σημαιοφόρος αγώνων, αταλάντευτα δε πιστός σε δύο απαρασάλευτες ιδέες: του φιλελευθερισμού και του “μητσοτακισμού”.
Συγγραφέας προ εικοσιπενταετίας του πολύκροτου, λόγω Αποστασίας, δεύτερου τόμου της βιογραφίας του προέδρου και έκτοτε σταθερός συνομιλητής, πολιτικός “εξομολογητής” και “ανακριτής” του, ο καθηγητής Θανάσης Διαμαντόπουλος προσπαθεί με το παρόν να σκιαγραφήσει μία προσωπογραφία του Κρητικού ηγέτη (μέσω, δε, αυτής να αποτυπώσει και τα βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής ζωής του τόπου κατά τις σχεδόν επτά δεκαετίες της ενεργού δράσης του).
“Ογκώδης”, “τεράστιος”, “άνθρωπος-ορχήστρα”, αλλά και “κυνικός”, “τοπάρχης”, “βολονταριστής χωρίς μέτρο”, “ανίκανος προς αυτοκριτική”, “πάτερ φαμίλιας”, “εγωλάτρης” ή “εγώπληκτος” είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που ο συγγραφέας θεωρεί ότι μπορούν με σχετική ακρίβεια να περιγράψουν το φαινόμενο “Κώστας Μητσοτάκης”. Παράλληλα, βέβαια, δεν παρασιωπώνται αντιθέτως καταβάλλεται προσπάθεια να αναλυθούν ακόμη και από ψυχολογικής πλευράς, οι σχέσεις του Χανιώτη πολιτικού με τις άλλες μεγάλες φυσιογνωμίες της περιόδου, πρωτίστως ασφαλώς τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά ακόμη και τον Σοφοκλή Βενιζέλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Γεώργιο Ράλλη, τον Κώστα Καραμανλή, τον Αντώνη Σαμαρά κ.ά.Ο Θανάσης Διαμαντόπουλος σπούδασε αρχικά νομικά και πολιτικές επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αργότερα φιλοσοφία, ψυχολογία και παιδαγωγικά στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου πανεπιστημίου. Με διαδοχικές υποτροφίες της γαλλικής κυβέρνησης και του Ιδρύματος Στασινόπουλου πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη, με τον καθηγητή Maurice Duverger και είναι διδάκτορας πολιτικής επιστήμης του 1ου Πανεπιστημίου του Παρισιού. Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές έρευνες και στην Οξφόρδη. Καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, έχει επίσης διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Λίλλης. Διετέλεσε πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης. Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών και δύο λογοτεχνικών βιβλίων, ενώ από τις Εκδόσεις “Πατάκη” κυκλοφορεί και το έργο του “Εκλογικά συστήματα: Θεωρία και πρακτικές εφαρμογές”, “Ανάδειξη κοινοβουλίων και προέδρων δημοκρατίας”, το οποίο έχει εκδοθεί σε μετάφραση και από τις Πανεπιστημιακές εκδόσεις Βρυξελλών. Έχει συνεργασθεί επί χρόνια, ως πολιτικός σχολιαστής-αναλυτής, με την “Καθημερινή”, τον “Οικονομικό Ταχυδρόμο”, τον “Τύπο της Κυριακής” και το ραδιοσταθμό “Αθήνα-9.84”.

Συγγραφέας: Διαμαντόπουλος Θανάσης Σ. 1951- πολιτικός επιστήμων
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-16-5110-1
Σελίδες: 187
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Πολιτική – Ιστορία – Ελλάς, Μητσοτάκης, Κωνσταντίνος (1918- ), Πολιτική – Ελλάς – Προσωπικές αφηγήσεις
Σειρές: Ντοκουμέντα – Βιογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 6.38 €