Το ποδόσφαιρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Περιγραφή

Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται ως “ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο εδώ και δεκαετίες στα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών στα γήπεδα της Ευρώπης και του κόσμου”. Η πορεία της αποτυπώνεται στο σκηνικό ενός ποδοσφαιρικού αγώνα με όλο το τελετουργικό και τους πρωταγωνιστές του. Μέσα από την αδιαμφισβήτητη ελκυστικότητα του ποδοσφαίρου, την κυριαρχία του λόγου και των εικόνων του στην παγκόσμια καθημερινότητα, διερευνάται το όραμα της ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης πέραν των Συνθηκών και του κοινοτικού κεκτημένου της γραφειοκρατικής και διαχειριστικής διακυβέρνησης της ΕΕ. Για την καλύτερη κατανόηση της ΕΕ, αυτής της “παράξενης ομάδας” της πολιτικής και των διεθνών σχέσεων, χρησιμοποιούνται σχήματα και παραδείγματα από τον χώρο του ποδοσφαίρου, όπως αυτά ξεδιπλώνονται μέσα από τη λυρική γραφίδα του Eduardo Galeano και την υπεραξία της Barcelona. Με οδηγό τα αντίστοιχα συνθήματά τους “Ενωμένοι στην πολυμορφία” και “περισσότερο από μια ομάδα” (Mas que un club) καταγράφονται διαχρονικά οι αλλαγές στη φύση και το περιεχόμενο των ταυτοτήτων τους. Στην εποχή της εργαλειοποίησης κάθε δραστηριότητας και της αέναης κερδοφορίας, οι μαγικές εικόνες του ποδοσφαίρου ξαναπαίζουν μπάλα στα νέα στάδια της “απομάγευσης” της πολιτικής ξυπνώντας μνήμες παιδικότητας και διαπαιδαγώγησης πέραν κάθε δυνατότητας διάκρισης και αποκλεισμού. Όπως σημειώνει εύγλωττα ο Galeano: “Το ποδόσφαιρο κατέχει μια σημαντική θέση στη λατινοαμερικάνικη πραγματικότητα, μερικές φορές την πιο σημαντική, μολονότι το γεγονός αυτό αγνοούν οι ιδεολόγοι, οι οποίοι αγαπούν την ανθρωπότητα, αλλά απεχθάνονται τους ανθρώπους”.

Ο Κυριάκος Κεντρωτής είναι αναπληρωτής καθηγητής στο γνωστικό αντικείμενο “Εξωτερικές Σχέσεις της Ε.Ε.” και Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών “Οικονομική και Πολιτική Διακυβέρνηση στη Ν.Α. Ευρώπη” στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας. Γεννήθηκε το 1962 στους Μολάους Λακωνίας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στα Πανεπιστήμια του Kaiserslautern και του Saarland / Saarbrucken στους κλάδους του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Σχέσεων και των Πολιτικών Επιστημών. Το 1990 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Kaiserslautern.
Από το 1992 έως το 1999 εργάστηκε ως επιστημονικός ερευνητής στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (Ι.Μ.Χ.Α.). Από το 1996 έως το 1999 δίδαξε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 2000 ως επίκουρος καθηγητής δίδαξε στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου τα γνωστικά αντικείμενα: “Διεθνές Δίκαιο-Διεθνείς Σχέσεις”, “Διπλωματική Ιστορία” και “Οικονομική – Πολιτική – Νομική μετάφραση από τα γερμανικά στα ελληνικά”.
Βιβλία, μελέτες και άρθρα του έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τρεις από τις μελέτες του είναι: “Αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Ελλάδα – Τουρκία: Διεθνές Δίκαιο και Γεωπολιτική” (Εκδόσεις Προσκήνιο, Αθήνα 1999), “Η Βουλγαρία και το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου” (Το Κόσοβο και οι αλβανικοί πληθυσμοί της Βαλκανικής, εκδόσεις ΙΜΧΑ Θεσσαλονίκη 2000), “Αναζητούμενες ισορροπίες στα Βαλκάνια: Η Βουλγαρία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία” (Χρ. Γιαλλουρίδης – Π. Τσάκωνας, Ελλάδα και Τουρκία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, Εκδόσεις Σιδέρη, Αθήνα 1999).

Συγγραφέας: Κεντρωτής Κυριάκος Δ.
Εκδότης: Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 960-011-776-9
Σελίδες: 226
Σχήμα: 24×17
Κατηγορίες: Ποδόσφαιρο – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.25 €