Το νησί των θησαυρών

Περιγραφή

“Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον (1850-1894)”: Γόνος μεγάλης οικογένειας Σκοτσέζων μηχανικών, ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον ακολούθησε στην αρχή την οικογενειακή παράδοση και στη συνέχεια σπούδασε νομικά. Τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να ασχοληθεί με τη συγγραφή. Αν και σ’ όλη του τη ζωή υπέφερε από προβλήματα υγείας, ήταν ακούραστος ταξιδιώτης και δημοσίευσε ταξιδιωτικές εντυπώσεις από τα ταξίδια του καθ’ όλη τη δεκαετία του 1870. Το 1883 κυκλοφόρησε το “Νησί των θησαυρών”, το οποίο γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Τέσσερα χρόνια αργότερα δημοσίευσε το “Δόκτωρ Τζέκυλ και κύριος Χάυντ”, με το οποίο εδραίωσε τη συγγραφική του φήμη. Το 1890 εγκαταστάθηκε στη Σαμόα με σκοπό να θεραπευτεί από τη φυματίωση από την οποία έπασχε. Ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά του νησιού και πήρε θέση ενάντια στον γερμανικό ιμπεριαλισμό, δίχως να παραμελήσει το συγγραφικό του έργο. Άλλα γνωστά του έργα είναι το “Μαύρο Βέλος”, οι “Τυχοδιώκτες” και οι Περιπέτειες του Ντέιβιντ Μπάλφουρ”.
“Το νησί των θησαυρών”: Ο Τζιμ Χόουκινς ζει μια ήρεμη ζωή στο πανδοχείο του πατέρα του, μέχρι που εμφανίζεται ένας γερο-θαλασσόλυκος, ο οποίος, λίγο αργότερα, θα πεθάνει. Ο Τζιμ ανακαλύπτει στο σεντούκι του τον χάρτη ενός νησιού όπου έχει κρύψει τον θησαυρό του ο Θρυλικός πειρατής καπετάν Φλιντ. Από εκείνη τη μέρα ξεκινάει το κυνήγι του θησαυρού… Ο Στίβενσον ήταν ένας συγγραφέας που δεν έδινε μεγάλη σημασία στη ρεαλιστική απεικόνιση της πραγματικότητας, παρότι η γραφή του ήταν έντονα περιγραφική. Ασχολήθηκε με φανταστικές διηγήσεις και περιπέτειες. Το “Νησί των θησαυρών” ήταν η πρώτη του επιτυχία και επηρέασε τόσο πολύ το συλλογικό ασυνείδητο, που αποτελεί ως σήμερα το πρότυπο για κάθε πειρατική περιπέτεια.

Ο Ρόμπερτ Λούις Στήβενσον (Robert Louis Stevenson) γεννήθηκε στο Εδιμβούργο στις 13 Νοεμβρίου του 1850. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια αυστηρών αρχών και σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Αργότερα τελείωσε και τη Νομική Σχολή, αλλά σύντομα τον κέρδισε η λογοτεχνία- απαρνήθηκε τον καλβινισμό της αστικής του οικογένειας και ακολούθησε τη ζωή των μποέμ. Έγραψε μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, επιστολές ταξιδιωτικά και παιδικά βιβλία. Σ’ όλη του τη ζωή ταξίδευε -συχνά για λόγους υγείας- για να καταλήξει τελικά στους Τροπικούς, στη Σάμοα, όπου συνέχισε το συγγραφικό του έργο. Οι ιθαγενείς τον λάτρευαν και τον αποκαλούσαν Tusitala (ο παραμυθάς). “Το νησί των θησαυρών” (1883) ξεκίνησε σαν απλός χάρτης που θα μπορούσε να διασκεδάσει τα παιδιά. Άλλα γνωστά έργα του είναι: “Η παράξενη ιστορία του Δόκτορα Τζέκιλ και του κυρίου Χάιντ” (1886), “Η απαγωγή” (1886) και “Ο αφέντης του Μπάλαντρε” (1889). Πέθανε ξαφνικά στις 3 Δεκεμβρίου του 1894, στο ζενίθ της δημιουργικής του πορείας.

Συγγραφέας: Stevenson Robert Louis 1850-1894
Μεταφραστής: Μανδηλαράς Φίλιππος
Επιμελητής: Τικοπούλου Μάγδα
Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-164-015-0
Σελίδες: 148
Σχήμα: 31×24
Κατηγορίες: Παιδικά βιβλία, Μεταφρασμένα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.03 €