Το μεγάλο ταξίδι

Περιγραφή

Ο Νέστορας Μπούρας (1928-2011), ενάρετος άνθρωπος, εμπνευσμένος δάσκαλος και λαμπρός φιλόλογος, δίδαξε επί 35 χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών και προσέφερε αφειδώλευτα στην ελληνική νεολαία την αγάπη του για τους ανθρώπους και τη βαθιά του γνώση και λατρεία για τον ελληνικό πολιτισμό. Παράλληλα άφησε, πέρα από την αγαθή του μνήμη, ως παρακαταθήκη στους νεότερους δασκάλους και φιλολόγους ένα αξιόλογο συγγραφικό έργο, εκπαιδευτικό και φιλολογικό. Παιδί της Κατοχής, με ρίζες στη Μεσσηνία και τη Μυτιλήνη, μεγάλωσε στις αλάνες της Κυψέλης εκείνα τα δύσκολα, τα στερημένα αλλά ηρωικά χρόνια. Φοίτησε στο ονομαστό 2ο Γυμνάσιο της Αθήνας, συμμαθητής με τον Αναστάσιο Γιαννουλάτο, τον περιώνυμο αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, και άλλους μαθητές που διακρίθηκαν αργότερα στην ελληνική κοινωνία. Είχε την καλή τύχη να έχει και εξαιρετικούς δασκάλους, όπως ο διαπρεπής φιλόλογος Θρασύβουλος Σταύρου, γνωστός δημοτικιστής, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και συγγραφέας ο ίδιος σχολικών βιβλίων. Του έκαναν φοβερή εντύπωση, όπως συνήθιζε να μας λέει, η αυταπάρνηση και η αφοσίωση εκείνων των οραματικών δασκάλων που ρακένδυτοι και πεινασμένοι στεκόταν ορθοί στις κακουχίες της εποχής και φύτευαν τον αγαθό σπόρο του ήθους και της γνώσης. Άγρυπνοι επιστατούσαν στα μαθητικά συσσίτια με πατρική στοργή για να σώσουν την ελληνική νεολαία από την πείνα και το θάνατο. Οι δάσκαλοι αυτής της γενιάς τον ενέπνευσαν και τότε αποφάσισε να σπουδάσει ο Νέστορας φιλόλογος και να γίνει δάσκαλος. Τα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια που ακολούθησαν καθυστέρησαν τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Υπηρέτησε πρώτα για 3 χρόνια τη στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε σκληρά σε διάφορες χειρονακτικές εργασίες για λίγα χρόνια και το 1955 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι σπουδές του, με το ζήλο και τη μετεφηβική ωριμότητα που τον διέκριναν, ήταν συστηματικές, επίμονες και παραγωγικές. Ήδη από φοιτητής στη Σχολή έδειξε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του. Γράφει και δημοσιεύει την πρώτη του φιλολογική εργασία με την παρακίνηση του καθηγητή της Λαογραφίας Γ. Μέγα με τίτλο: «Έθιμα των απόκρεων από το Σοχό της Μακεδονίας», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Λαογραφία». Το σχολικό έτος 1959-1960 στάθηκε ορόσημο για την ποοεία του. Ο Νέστορας Μπούρας προσελήφθη στο Κολλέγιο Αθηνών, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με υψηλούς παιδαγωγικούς στόχους που του έδινε τη δυνατότητα να καλλιεργήσει τη δική του παιδεία και να εκπληρώσει τα όνειρα της νιότης του.

Ο Νέστορας Μπούρας (1928-2011), ενάρετος άνθρωπος, εμπνευσμένος δάσκαλος και λαμπρός φιλόλογος, δίδαξε επί 35 χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών και προσέφερε αφειδώλευτα στην ελληνική νεολαία την αγάπη του για τους ανθρώπους και τη βαθιά του γνώση και λατρεία για τον ελληνικό πολιτισμό. Παράλληλα άφησε, πέρα από την αγαθή του μνήμη, ως παρακαταθήκη στους νεότερους δασκάλους και φιλολόγους ένα αξιόλογο συγγραφικό έργο, εκπαιδευτικό και φιλολογικό. Παιδί της Κατοχής, με ρίζες στη Μεσσηνία και τη Μυτιλήνη, μεγάλωσε στις αλάνες της Κυψέλης εκείνα τα δύσκολα, τα στερημένα αλλά ηρωικά χρόνια. Φοίτησε στο ονομαστό 2ο Γυμνάσιο της Αθήνας, συμμαθητής με τον Αναστάσιο Γιαννουλάτο, τον περιώνυμο αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, και άλλους μαθητές που διακρίθηκαν αργότερα στην ελληνική κοινωνία. Είχε την καλή τύχη να έχει και εξαιρετικούς δασκάλους, όπως ο διαπρεπής φιλόλογος Θρασύβουλος Σταύρου, γνωστός δημοτικιστής, μεταφραστής αρχαίων συγγραφέων και συγγραφέας ο ίδιος σχολικών βιβλίων. Του έκαναν φοβερή εντύπωση, όπως συνήθιζε να μας λέει, η αυταπάρνηση και η αφοσίωση εκείνων των οραματικών δασκάλων που ρακένδυτοι και πεινασμένοι στεκόταν ορθοί στις κακουχίες της εποχής και φύτευαν τον αγαθό σπόρο του ήθους και της γνώσης. Άγρυπνοι επιστατούσαν στα μαθητικά συσσίτια με πατρική στοργή για να σώσουν την ελληνική νεολαία από την πείνα και το θάνατο. Οι δάσκαλοι αυτής της γενιάς τον ενέπνευσαν και τότε αποφάσισε να σπουδάσει ο Νέστορας φιλόλογος και να γίνει δάσκαλος.
Τα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια που ακολούθησαν καθυστέρησαν τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Υπηρέτησε πρώτα για 3 χρόνια τη στρατιωτική του θητεία, εργάστηκε σκληρά σε διάφορες χειρονακτικές εργασίες για λίγα χρόνια και το 1955 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι σπουδές του, με το ζήλο και τη μετεφηβική ωριμότητα που τον διέκριναν, ήταν συστηματικές, επίμονες και παραγωγικές. Ήδη από φοιτητής στη Σχολή έδειξε τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά του. Γράφει και δημοσιεύει την πρώτη του φιλολογική εργασία με την παρακίνηση του καθηγητή της Λαογραφίας Γ. Μέγα με τίτλο: «Έθιμα των απόκρεων από το Σοχό της Μακεδονίας», που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Λαογραφία». Το σχολικό έτος 1959-1960 στάθηκε ορόσημο για την ποοεία του. Ο Νέστορας Μπούρας προσελήφθη στο Κολλέγιο Αθηνών, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με υψηλούς παιδαγωγικούς στόχους που του έδινε τη δυνατότητα να καλλιεργήσει τη δική του παιδεία και να εκπληρώσει τα όνειρα της νιότης του.

Συγγραφέας: Μπούρας Νέστορας
Επιμελητής: Ψαρράς Στέφανος Ε.
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος έκδοσης: 2014
ISBN: 960-333-830-7
Σελίδες: 172
Σχήμα: 21×14
Κατηγορίες: Βιογραφίες

Τιμή σε ιστοσελίδες: 7.89 €