Το ημερολόγιο της φυλακής

Περιγραφή
“Η φυλάκιση του Ramiz Alia αποτελεί μεγάλη ντροπή για το καινούργιο δημοκρατικό κράτος. Αυτή η ντροπή βαρύνει και όλα τα προοδευτικά κόμματα, τα οποία παλεύουν για τη δημοκρατία και τα οποία κλείνουν το στόμα μπροστά σε μια τόσο ανάρμοστη και τόσο αντιδημοκρατική πράξη, δείχνοντας δουλοπρέπεια και φόβο μπροστά στο κράτος. Ο Ramiz Alia είναι ο πρώτος Πρόεδρος του πλουραλιστικού αλβανικού κράτους, ο πρώτος που “παραβίασε” τους κανόνες του παλιού Συντάγματος και “έβαλε την υπογραφή του” στον κομματικό πλουραλισμό…
Ο Ramiz Alia είναι θύμα της προπαγάνδας και των δύο πλευρών. Το Δημοκρατικό Κόμμα τον χρησιμοποίησε ως εξιλαστήριο θύμα για να επωφεληθεί στη δική του αντικομμουνιστική προπαγάνδα και για να ικανοποιήσει τους δεξιούς και το αμόρφωτο λούμπεν. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα τον χρησιμοποίησε ως εξιλαστήριο θύμα για να ικανοποιήσει τους εξτρεμιστές αριστερούς και τους οπαδούς του ολοκληρωτισμού.”
(Ντριτερό Αγόλι, από την εφημερίδα “Dita Informacion”, Ιούλιος 1994)Ο Ramiz Alia γεννήθηκε το 1925. Συμμετείχε από πολύ νωρίς στην πολιτική ζωή. Πήρε μέρος στον Εθνικοαπελευθερωτικό Πόλεμο και από το 1945 μέχρι το 1955 ήταν ηγέτης της αντιφασιστικής νεολαίας. Αργότερα έγινε υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και από το 1960 μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Αλβανίας. Κατά την περίοδο εκείνη, μέχρι το 1985, είχε διευθύνει τους τομείς της προπαγάνδας, της παιδείας, του πολιτισμού, καθώς και της εξωτερικής πολιτικής. Το 1985, μετά το θάνατο του Ε. Χότζα, εκλέχθηκε στο αξίωμα του πρώτου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος. Τον ίδιο καιρό κατείχε και το αξίωμα του Προέδρου του Προεδρείου της Λαϊκής Βουλής (το ανώτατο κρατικό συλλογικό όργανο. Ο Πρόεδρος του Προεδρείου της Λαϊκής βουλής ήταν ισότιμος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας), στο οποίο εκλέχθηκε από το Δεκέμβριο του 1982. Στα γεγονότα, τα οποία προηγήθηκαν της μετάβασης της Αλβανίας στην οικονομία της αγοράς, ο Ramiz Alia έπαιξε πρωταρχικό ρόλο. Αυτός ήταν που πρωτοστάτησε στην ανακήρυξη του πολιτικού πλουραλισμού και ήταν αυτός που πραγματοποίησε τις πρώτες πλουραλιστικές εκλογές στην Αλβανία. Ο αποφασιστικός ρόλος που έπαιξε ο Ramiz Alia συνδέεται με τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο χωρίς συγκρούσεις και αιματοχυσία, αλλά ειρηνικά. Το 1991, η Λαϊκή Βουλή, η οποία προέκυψε από τις πρώτες πλουραλιστικές εκλογές, εξέλεξε τον Ramiz Alia Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με το αξίωμα αυτό, το Σεπτέμβριο του 1991, υπέγραψε στο Ελσίνκι την Τελική Πράξη του Ελσίνκι και αργότερα στο Παρίσι τη Χάρτα των Παρισίων, δύο ντοκουμέντα τα οποία όριζαν την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Μετά τις εκλογές του 1992, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα πήρε την απόλυτη πλειοψηφία, ο Ramiz Alia παραιτήθηκε από το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος πολύ σύντομα άρχισε την πολιτική δίωξη του πρώην Προέδρου Alia, ο οποίος φυλακίστηκε δύο φορές: την πρώτη φορά κρατήθηκε στη φυλακή από τον Αύγουστο του 1992 μέχρι τον Ιούνιο του 1995, ενώ, τη δεύτερη φορά, από το Φεβρουάριο του 1996 μέχρι το Μάρτιο του 1997. Ο Ramiz Alia απεβίωσε τον Οκτώβριο του 2011 σε ηλικία 85 ετών σε νοσοκομείο των Τιράνων, όπου νοσηλευόταν με πνευμονολογικά προβλήματα.

Συγγραφέας: Alia Ramiz 1925-2011
Μεταφραστής: Βρισηίδα Νίνα
Εκδότης: Εκδόσεις Παπαζήση
Έτος έκδοσης: 2000
ISBN: 960-02-1414-Χ
Σελίδες: 396
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Πολιτικοί κρατούμενοι – Προσωπικές αφηγήσεις, Πολιτική – Αλβανία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.74 €