Το διεθνές εργατικό κίνημα

Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό του Γ.Δ. Ζιούτου, παρά τον συνοπτικό χαρακτήρα του, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί εισάγει για πρώτη φορά στην ελληνική βιβλιογραφία μια προβληματική για το εργατικό κίνημα, η οποία διαφοροποιείται αισθητά από τις κρατούσες τότε προσεγγίσεις,
αλλά και γιατί μέσα από την συνοπτική παρουσία του Διεθνούς Εργατικού Κινήματος κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού και την περιγραφή των διαφορετικών ρευμάτων και αντιπαραθέσεων που αναπτύχθηκαν στο εσωτερικό του, ο συγγραφέας παίρνει θέση στα επίδικα πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα του αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος κατά την κρίσιμη ιστορική συγκυρία συγγραφής αυτού του έργου τον Μάρτιο του 1946.
Ζητήματα όπως η ενότητα του εργατικού-λαϊκού κινήματος, η θέση του εργατικού κινήματος απέναντι στις φίλιες ή εχθρικές δυνάμεις, το κατεξοχήν σύνθετο πρόβλημα των κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών και κατ’
επέκταση τα όρια των πολιτικών συμβιβασμών, η κατάληψη της κρατικής και πολιτικής εξουσίας, με δυο λόγια η συγκρότηση μιας αξιόπιστης και ρεαλιστικής επαναστατικής στρατηγικής για το εργατικό και το ευρύτερα αριστερό κίνημα, αποτελούν ζητήματα που όχι μόνο δεν βρήκαν την λύση τους στον 20ό αιώνα, αλλά που δραματικά επανατοποθετούνται στον 21ο, θέτοντας την καθόλου Αριστερά μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις που θα την αναγκάσουν να δει κατάματα, το πρόβλημα της στρατηγικής διεξόδου από μια βάρβαρη και απάνθρωπη πραγματικότητα.Ο Γιώργος Ζωιτόπουλος ή Ζιούτος γεννήθηκε το 1903 στη Μακρινίτσα του Πηλίου και σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Από πολύ νέος δημοσιογραφεί σε διάφορες εφημερίδες του Βόλου και της Αθήνας ως συντάκτης, χρονογράφος, αρθρογράφος και αρχισυντάκτης, ενώ ταυτόχρονα αναμιγνύεται ενεργά στο εργατικό και κοινωνικό κίνημα της χώρας. Εκδίδει τη σοσιαλιστική εφημερίδα “Η Εργατική” (Βόλος 1921), την ημερήσια εφημερίδα “Τα Θεσσαλικά Χρονικά” (1926-1927), γίνεται δυο φορές αρχισυντάκτες του “Ριζοσπάστη” (1922 και 1944) και διευθυντής ή αρχισυντάκτης σε πολλές εφημερίδες.
Τον καιρό της Κατοχής υπήρξε ένα από τους βασικούς συνεργάτες του παράνομου αντιστασιακού Τύπου του ΕΑΜ και του ΚΚΕ. Με την ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, της Π.Ε.Ε.Α., στις αρχές του 1944, ανέβηκε στο βουνό, ανέλαβε τη διεύθυνση της οργάνωσης, της λειτουργίας και του συντονισμού των κεντρικών υπηρεσιών της και ήταν ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης του Βουνού.
Μετά την Απελευθέρωση, διετέλεσε γενικός διευθυντής της κομματικής εκδοτικής επιχείρησης του ΚΚΕ “Τα Νέα Βιβλία”. Το 1947 έφυγε για το Παρίσι, όπου και παρέμεινε αυτοεξόριστος μέχρι το θάνατό του, το 1967.
Στα χρόνια της αυτοεξορίας του εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, δημοσιεύοντας διαφορές μελέτες, ενώ -ταυτόχρονα- ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία στέλνοντας ανταποκρίσεις και δημοσιεύοντας άρθρα σε διάφορες αθηναϊκές και παρισινές εφημερίδες.

Συγγραφέας: Ζιούτος Γεώργιος Δ.
Επιμελητής: Αξελός Λουκάς, Ζωιτοπούλου – Μαυροκεφαλίδου Κατερίνα
Εκδότης: Στοχαστής
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-303-165-8
Σελίδες: 142
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Εργασία και εργαζόμενοι – Ιστορία
Σειρές: Νεοελληνικά Κείμενα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.46 €