Το Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Περιγραφή
[…] Την ιστορία του συγκεκριμένου Ασκληπιείου και όλα τα σχετικά με αυτό πρόκειται να εκθέσω στην παρούσα πραγματεία, βασιζόμενος στα αποτελέσματα και στα πορίσματα των ανασκαφών.
Ο αναγνώστης της ανά χείρας πραγματείας όχι μόνο θα μάθει την ιστορία του Ιερού και θα διευρύνει τις γνώσεις του για τη ζωή και τη θρησκεία των αρχαίων, αλλά επιπλέον θα μάθει για ποιο σκοπό πραγματοποιούνται οι ανασκαφικές εργασίες, ποια μπορεί να είναι τα αποτελέσματά τους και κατά πόσον αυτές συμβάλλουν στο να εξάρουν την αρχαιολογική επιστήμη και να την καταστήσουν περίβλεπτη.
Εν μέσω παντελούς ελλείψεως φιλολογικών αναφορών στο Ιερό της Επιδαύρου, μπορούμε σήμερα να σχηματίσουμε πλήρη εικόνα του βασιζόμενοι στους λίθους που βρέθηκαν στις ανασκαφές, αψευδείς μαρτυρίες του παρελθόντος, και με τον τρόπο αυτό να γράψουμε ιστορία, η οποία λόγω της σπουδαιότητας του Ιερού, των ιδιοτήτων του θεού που λατρευόταν σε αυτό και της λατρείας του, κυρίως όμως λόγω των σχέσεων του θεού αυτού με την ιατρική τέχνη και του τρόπου θεραπείας των ασθενών, αποτελεί συγχρόνως σπουδαιότατο, κατεξοχήν ενδιαφέρον και διδακτορικότατο κεφάλαιο της ιστορίας του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων.
(από τον πρόλογο του βιβλίου)Ο Παναγής Καββαδίας γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1850. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μετά στο Βερολίνο, το Μόναχο και το Παρίσι.
Το 1881 άρχισε ανασκαφές στην Επίδαυρο, αποτέλεσμα των οποίων ήταν ευρήματα ανεκτίμητης αξίας. Το 1885, οπότε και έγινε γενικός έφορος αρχαιοτήτων, άρχισε ανασκαφές στην Ακρόπολη και τα ευρήματά του εκτέθηκαν στο Μουσείο Ακροπόλεως που ίδρυσε ο ίδιος.
Μερίμνησε για τη δημιουργία μουσείων ανά την Ελλάδα, για την οργάνωση του Αρχαιολογικού Μουσείου και την ίδρυση του “Αρχαιολογικού δελτίου”.
Το 1904 έγινε καθηγητής της Ιστορίας της Αρχαίας Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1924 εξελέγη ακαδημαϊκός. Πέθανε το 1928.
Έργα του: “Το θέατρο της Επιδαύρου” (1881), “Ιστορία ελληνικής καλλιτεχνίας” (1884), “Γλυπτά του Εθνικού Μουσείου” (1892), “Προϊστορική αρχαιολογία”, (1909), “Ιστορία της ελληνικής τέχνης” (1916-1924) κ.ά.

Συγγραφέας: Καββαδίας Παναγιώτης
Μεταφραστής: Φιλολογική Ομάδα Κάκτου
Εκδότης: Κάκτος
Έτος έκδοσης: 2006
ISBN: 960-382-693-6
Σελίδες: 462
Σχήμα: 18χ13
Κατηγορίες: Ανασκαφές (Αρχαιολογία), Αρχαιολογία – Ελλάς, Πολιτισμός, Ελληνικός
Σειρές: Γράμματα – Επιστήμες – Τέχνες, Βιβλία για Ανθρώπους

Τιμή σε ιστοσελίδες: 10.44 €