Του Κουτρούλη ο γάμος

Περιγραφή
“Αδελφοί μου, εάν είναι οι μισοί μας άτιμοι και οι άλλοι κακοήθεις, ποιος είναι τίμιος; Μη προς χάριν της πατρίδος, μη την εξυβρίζετε. Έμφυτον ο Έλλην έχει και τιμήν και φρόνησιν, αλλ’ εχθρός των αρετών του είναι η διχόνοια. Της αρχαίας αυτή δόξης τον αστέρα έσβυσε, μ’ έχθραν κατ’ αλλήλων πόλεις εφοπλίσασ’ αδελφάς· κ’ εις τον νέον μας αγώνα, τους εχθρούς μας σώζουσα, προς Βυζάντιον χωρούντα τον σταυρόν εδέσμευσεν. Άφετ’ οι εχθροί τας ύβρεις να μας δαψιλεύσωσι· κ’ εις τα νεύρα σας δυνάμεις αν αισθάνεσθε ανδρών, έχετε εις τι γενναίον να τας εξοδεύσητε. […]”
Ο πλούσιος αλλά ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από τη Σύρο, πρέπει να γίνει Υπουργός αν θέλει να κερδίσει την καρδιά και το χέρι της όμορφης και φιλόδοξης Ανθούσας. Με την βοήθεια του Στροβίλη, του πανούργου υπηρέτη του και με ψεύτικες υποσχέσεις, δωροδοκίες και δολοπλοκίες, ο Κουτρούλης χρίζεται τελικά Υπουργός -για πόσο όμως;
Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής γράφει τον “Κουτρούλη” το 1845, αλλά ο θεατής του 21ου αιώνα δεν θα δυσκολευτεί να πειστεί ότι το έργο γράφτηκε σήμερα. Αναξιοκρατία, ξενομανία, μιμητισμός, διαπλοκή, διαφθορά και εξαγορά συνειδήσεων, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θίγονται στην πολιτική αυτή σάτιρα η οποία εκθέτει όλα τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας, που συνοδεύουν τη νοοτροπία και το κράτος μας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα!

Συγγραφέας: Ραγκαβής Αλέξανδρος Ρίζος 1809-1892
Εκδότης: Νεφέλη
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-504-027-1
Σελίδες: 144
Σχήμα: 20χ12
Κατηγορίες: Νεοελληνικά θεατρικά έργα
Σειρές: Παράσταση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 8.28 €