Τι οφείλει η Ευρώπη στους Έλληνες

Περιγραφή
Οι έννοιές μας της Λογοτεχνίας και της Φιλοσοφίας, της κριτικής ιστοριογραφίας και της πολιτικής ανάλυσης, η έννοια της ελευθερίας, της αντίληψής μας για τον αθλητισμό, ο κοσμοπολιτισμός μας και το άνοιγμά μας στους ξένους πολιτισμούς – όλα αυτά και πολλά άλλα ακόμη τα οφείλει η Ευρώπη σε έσχατη ανάλυση στην Αρχαία Ελλάδα.
Στο πνεύμα αυτό έγινε προσπάθεια να αναδειχθεί αυτό το μέρος του τυπικά ευρωπαϊκού και αναπόσπαστα ευρωπαϊκού, το οποίο οφείλουμε στους Έλληνες. Αυτό το ελληνικό μέρος της πολιτιστικής μας ταυτότητας καταδείχθηκε εντυπωσιακά μεγάλο, ακόμη και αν δεν παραθεωρήσουμε ή δεν υποτιμήσουμε τα άλλα μη ελληνικά θεμέλια της Ευρώπης. Αλλ’ όσο κι αν προέκυψαν πολλά νέα και διαφορετικά μετά την άνθιση του ελληνικού πολιτισμού, δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι οι ευρωπαϊκοί νεώτεροι χρόνοι, που αργότερα διαφοροποιήθηκαν έντονα από τον Μεσαίωνα, ανδρώθηκαν από την Αναγέννηση, αυτήν την αποφασιστική επανασύνδεση, παρά το διάβα των αιώνων, αρχικά με την ρωμαϊκή και πολύ γρήγορα και με την Ελληνική Αρχαιότητα.
Η Ευρώπη λοιπόν έχει επηρεασθεί αναμφισβήτητα από τον ελληνικό πολιτισμό, πρώτα και κύρια από ό,τι έμεινε συνεχώς παρόν από τα επιτεύγματά του με την μεσολάβηση της Ρώμης και του λατινικού Μεσαίωνα, αλλά και ακόμη μέσω αυτού, που επανακερδήθηκε από την συνειδητή πολιτιστική αναδρομή στην αρχαιότητα μέσω της Αναγεννησιακής επίδρασης.

Συγγραφέας: Szlezák Thomas A.
Μεταφραστής: Συλλογικό έργο, Μπενάκης Λίνος Γ., Μαραβέλιας Χαράλαμπος Ε., Κεσίσογλου Αλέξανδρος Ι., Γιακουμής Σταμάτης, Δασκαρόλη Αναστασία, Ηλιόπουλος Γιώργος Η., Γαρίτσης Κωνσταντίνος
Επιμελητής: Μπενάκης Λίνος Γ., Γαρίτσης Κωνσταντίνος
Εκδότης: Ακαδημία Αθηνών
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-404-227-0
Σελίδες: 418
Σχήμα: 22χ15
Κατηγορίες: Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική – Ερμηνεία και κριτική, Πολιτισμός, Ευρωπαϊκός, Ελληνική γραμματεία, Αρχαία – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.40 €