Τεχνολογικές δομές και μεταφορά τεχνολογίας στην ελληνική βιομηχανία

Περιγραφή
Στη μελέτη αυτή εξετάζονται τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά, οι πιο κρίσιμες τεχνολογικές επιδόσεις και θέματα μεταφοράς τεχνολογίας στην ελληνική βιομηχανία. Η ανάλυση στηρίζεται αφενός σε πρωτογενή έρευνα, που αξιοποιεί τα δεδομένα εκατοντάδων επιχειρήσεων, και αφετέρου σε σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις της προβληματικής για τη σχέση μεταξύ τεχνολογικών ικανοτήτων και οικονομικής δυναμικής, ανάπτυξης και μετασχηματισμού.
Ειδικότερα, εξετάζονται οι ποικίλες μορφές παραγωγής και ενσωμάτωσης τεχνολογικών γνώσεων (R. & D., διπλώματα ευρεσιτεχνίας, licensing κ.ά.) στην ελληνική βιομηχανία, η επίδρασή τους στα κέρδη, στην ανταγωνιστικότητα, τις εξαγωγές, την παραγωγικότητα, αλλά και οι παράγοντες της τεχνολογικής καθυστέρησης της ελληνικής βιομηχανίας, ο ρόλος των πολυεθνικών εταιριών, οι στρατηγικές των ελληνικών επιχειρήσεων σε θέματα τεχνολογίας, και οι πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις της τελευταίας δεκαετίας.
Τέλος, αναλύονται ορισμένες γενικότερες ταξινομήσεις της τεχνολογικής διάρθρωσης της βιομηχανίας και η σημασία τους για την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας στη σημερινή πορεία της προς όλο και εντονότερες συνθήκες διεθνών ανταγωνιστικών πιέσεων.Ο Τάσος Γιαννίτσης γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ξανά το 1993-94 με υπουργό τον Γ. Γεννηματά, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου (1994), ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994-95, και Κώστα Σημίτη, την περίοδο 1996-2000, και διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Εργασίας-Κοινωνικών Υπηρεσιών (2000-01), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-04) και Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004) στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Από τον Δεκέμβριο του 2009 μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ. Α.Ε.) και, από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Μάιο του 2012, ανέλαβε καθήκοντα Υπουργού Εσωτερικών, στη μεταβατική κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία πάνω σε θέματα οικονομικής και πολιτικής και μεγάλο αριθμό άρθρων σε θέματα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά.

Συγγραφέας: Γιαννίτσης Τάσος, Μαυρή Δέσποινα
Εκδότης: Gutenberg – Γιώργος & Κώστας Δαρδανός
Έτος έκδοσης: 1993
ISBN: 960-01-0431-Χ
Σελίδες: 203
Σχήμα: 24χ17
Κατηγορίες: Εφαρμοσμένες επιστήμες, Βιομηχανία – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.32 €