Τα τελευταία σημειωματάρια

Περιγραφή
“Για πολλούς ανθρώπους, η αφηρημένη σκέψη είναι κουραστική εργασία -για μένα, τις καλές μέρες, είναι γιορτή, μέθη”.
Στο μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του, ο Νίτσε κατέγραφε τις φιλοσοφικές του σκέψεις σε μικρά σημειωματάρια και φύλλα χαρτιού που είχε πάντα μαζί του. Οι σημειώσεις αυτές χρησίμευαν ως βάση για τα χειρόγραφα των έργων του.
Η παρούσα έκδοση είναι μια επιλογή από τις σημειώσεις που κρατούσε ο φιλόσοφος κατά τα τελευταία παραγωγικά χρόνια του, σε μια περίοδο αποξένωσης του από τη συγγραφή. “Η φιλοσοφία μου, αν δικαιούμαι να ονομάζω έτσι ό,τι με βασανίζει μέχρι τα τρίσβαθα της φύσης μου, δεν μπορεί πια να μεταδοθεί, τουλάχιστον όχι έντυπα”, έγραφε το 1885. Η καταγραφή υπό μορφή σημειώσεων, αντίθετα, του φαινόταν ακόμα εφικτή. Τα σημειωματάρια παρέμεναν πρόσφορος χώρος, αν όχι για τη μετάδοση, τουλάχιστον για τη γραπτή έκφραση των ιδεών του.
Πολλές από τις σημειώσεις αυτές βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και δίνουν μια αντιπροσωπευτική εικόνα των όψιμων σκέψεων του φιλοσόφου για κεντρικά θέματα των τελευταίων μεγάλων κειμένων του: το καθήκον, τη θέληση για δύναμη, τη συνειδητοποίηση, το ευ ζην.

Συγγραφέας: Nietzsche Friedrich Wilhelm 1844-1900
Μεταφραστής: Καράμπελας Γιώργος Θ.
Επιμελητής: Bittner Rüdiger
Εκδότης: Κέδρος
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-04-3493-Χ
Σελίδες: 446
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Φιλοσοφία, Νεότερη, Σημειωματάρια

Τιμή σε ιστοσελίδες: 14.80 €