Τα σκαρφίσματα του Σηφαλιού

Περιγραφή
Καλοκαίρι του 1961. Μέσα στην ήρεμη και γεμάτη με ζωντανές εικόνεδ ξωή της υπαίθρου, χαρακτηριστικά πρόσωπα δίδουν την δική τους γλαφυρότητα στη μικρή κοινωνία όπου ζουν. Ανάμεσα σ’αυτά το Σηφαλιό, η Αντρονίκη και το Αντώνιο, πρωταγωνιστούν σε ρόλους σημαντικούς και εμπλέκονται σε καταστάσεις που τους φέρνουν αντιμέτωπους με τον ίδιο τους τον εαυτό και την ωμή πραγματικότητα.
Πολλά είναι τα κωμικοτραγικά γεγονότα τα οποία προκύπτουν μέσα από τα τεχνάσματα και τα σκαρφίσματα που εφευρίσκει ο χήρος μεσήλικας για να κάμει την σαραντάχρονη γεροντοκόρη να τον θελήσει και να τον αγαπήσει ενώ αυτή αγαπά τον κατά πολύ νεότερό της Αντώνιο. Όλα τούτα εξελίσσονται μέσα από πολλές εναλλαγές σκηνών, εικόνων και συναισθηματικού παροξυσμού με την ιδιωματική πάντα γλώσσα της Ανατολικής Κρήτης, τα ήθη και τα έθιμα της εποχής.Η Άννα Τακάκη – Μαρκάκη γεννήθηκε σ’ ένα ορεινό χωριό, τη Ζήρο Σητείας. Τα παιδικά και νεανικά της χρόνια ρούφηξαν όλους τους χυμούς της ήρεμης ζωής της υπαίθρου με τη γλαφυρή γλώσσα και την ομορφιά του κρητικού τοπίου, ζώντας καθημερινά τις παραδόσεις και τα ήθη του τόπου της. Από εκεί αντλεί και τη μεγαλύτερη πηγή των εμπνεύσεών της, όπως και από τον ίδιο τον άνθρωπο και τη ζωή, καθώς εξελίσσεται. Ζει μόνιμα με την οικογένειά της στη Σητεία της Κρήτης. Χρονογραφήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε τοπικές εφημερίδες. Ποιήματά της βραβεύτηκαν σε ελληνικούς και παγκόσμιους ποιητικούς διαγωνισμούς.
Το 2009 κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Αμφικτιόνων στη Θεσσαλονίκη με θέμα “Ολυμπιακοί Αγώνες και Αμφικτιονίες – δύο Πανάρχαιοι Διαχρονικοί Θεσμοί”, τιμήθηκε με το Β΄Βραβείο (προς τιμής του Φιλίππου, βασιλιά των Μακεδόνων).
Ποιήματά της έχουν μελοποιηθεί από τον διεθνούς φήμης μουσουργό, πιανίστα και συνθέτη, Νίκο Αστρινίδη. Το “Είσαι μια θάλασσα” παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια μουσικοφιλολογικής εκδήλωσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης Θεσσαλονίκης και κυκλοφορεί στο Cd 90th birthday anniversary.
Είναι μέλος της “Αμφικτιονίας Ελληνισμού” και εκπρόσωπος του παραρτήματος στη Σητεία Κρήτης, μέλος της “Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας” της “Ένωσης Κρητών Στιχουργών Μ. Κ.”, καθώς και άλλων πολιτιστικών φορέων.
Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: “Χρώμα θαλασσινό”, εκδόσεις “Δαρδανός”, 2004. “Αλλιώς φυσά τ’ Αέρι”, εκδόσεις “Αεράκη”, 2007 και “Υγιέ μου – το τραγούδι της μάνας”, εκδόσεις “Αμφικτιονία Ελληνισμού”, 2010.

Συγγραφέας: Τακάκη – Μαρκάκη Άννα
Εκδότης: Βεργίνα
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-9523-42-0
Σελίδες: 298
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.48 €