Τα πορτραίτα της

Περιγραφή
Η ιστορία ξεκινά στα 1927, στην Ελλάδα του Βενιζέλου, της Μικρασιατικής Καταστροφής, των Δελφικών Εορτών και, λίγο αρ-γότερα, του Μεταξά. Στην Ελλάδα της αναψηλάφησης της “ελληνικότητας” και της ανανεωτικής αφετηρίας της γενιάς του ’30.
Ένας διάσημος ζωγράφος πορτραίτων εγκαθίσταται από το Παρίσι στην Αθήνα και γνωρίζεται με την κόρη αγαπητού του φίλου, την οποία ζητά να ζωγραφίσει. Πρωτόγνωρα αισθήματα και η ιδιόμορφη σχέση ανάμεσα στον καλλιτέχνη και το μοντέλο καταλήγουν σε μια λανθάνουσα ερωτική ιστορία, που αιωρείται ανάμεσα τους με απρόβλεπτη εξέλιξη. Μια παράλληλη ιστορία, ανάμεσα σε έναν Αθηναίο και μια Μικρασιάτισσα, φέρνει στο φως τον προβληματικό συγχρωτισμό των προσφύγων με τους γηγενείς Έλληνες. Διλήμματα και αναστολές, πάθος και συναίσθηση ευθύνης δημιουργούν καταστάσεις που απογειώνουν αλλά και τυραννούν, οδηγώντας μέσα από ανατροπές στο τέλος και στην κάθαρση.
Η εικαστική ματιά, πολλές φορές ποιητική, δίνει στο κείμενο τη χροιά της, χάρη και στις σημειώσεις του ζωγράφου που διανθίζουν το βιβλίο.
Ο περίγυρος και η ατμόσφαιρα του ζωντανεύουν με υπαρκτά πρό-σωπα από τον χώρο της τέχνης και της πολιτικής και με αυθεντικά περιστατικά της ελληνικής ιστορίας και της αθηναϊκής κοινωνίας του μεσοπολέμου.Η Αννίτα Π. Παναρέτου γεννήθηκε στην Αθήνα όπου σπούδασε αγγλική και ελληνική φιλολογία. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα από τη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες για πρόσωπα και θέματα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ αφιέρωσε πολλά χρόνια στη μελέτη της ελληνικής ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. Έργα της σε αυτοτελείς εκδόσεις είναι: “Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, συνολική θεώρηση του έργου του”, Επικαιρότητα, 1990, “Εργογραφία-βιβλιογραφία Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου 1916-1982”, Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, 1990, “Μια ιστορία καλοκαιρινή”, παιδικό αφήγημα, Καστανιώτης, 1992, “Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία (επιμ.)”, 5 τόμοι, Επικαιρότητα, 1995, “Παντελής Πρεβελάκης, οι δρόμοι του ζωντανού χρόνου”, Καστανιώτης, 1996, “Ελληνική ταξιδιωτική λογοτεχνία”, Σαββάλας, 2002, “Η ηδονή και η οδύνη των βιβλίων: Χρυσοστόμου Γανιάρη βίος και έργα”, Ε.Λ.Ι.Α., 2002. Έχει μεταφράσει δοκίμια και μυθιστορήματα, στα οποία περιλαμβάνονται: Eric Ambler, “Υπόθεση Ντελτσώφ”, Κριτική, 1989, Paul Kennedy, “Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων δυνάμεων: οικονομική μεταβολή και στρατιωτική σύγκρουση από το 1500 ως το 2000”, Αξιωτέλλης, 1990, William Golding, “Το κωδωνοστάσιο”, Ζαχαρόπουλος, 1991.

Συγγραφέας: Παναρέτου Αννίτα Π.
Εκδότης: Βιβλιοπωλείον της Εστίας
Έτος έκδοσης: 2011
ISBN: 960-05-1507-7
Σελίδες: 393
Σχήμα: 21χ13
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Μυθιστόρημα
Σειρές: Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.84 €