Τα παραγγέλματα των επτά σοφών της ελληνικής αρχαιότητας

Περιγραφή
Η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας είναι η εθνική μας ταυτότητα. Εξέχουσα θέση κατέχει η αρχαία ελληνική γραμματεία. Το σύνολο των κειμένων για το οποίο οι Ευρωπαίοι διανοητές έχουν πει ότι “τελικά οι αρχαίοι Έλληνες τα είπαν όλα”.
Οι “Επτά σοφοί” της αρχαίας Ελλάδας είπαν και έγραψαν με καθαρότητα σκέψεις και απλά νοήματα, την πεμπτουσία της αρχαιοελληνικής σοφίας. Τα κείμενά τους είναι κανόνες ζωής για κάθε άνθρωπο, κάθε εποχής.
Την επιτομή αυτών των κειμένων περιέχει αυτό το βιβλίο. Την ιδέα για την έκδοση αυτή την έδωσε η περγαμηνή με τα δελφικά παραγγέλματα που εκδόθηκε από το Δήμο Δελφών.
Γραμμένο με βαθιά γνώση και σκέψη και προπαντός αγάπη για την αρχαία ελληνική κληρονομιά από τον ομότιμο καθηγητή της κλασικής φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κύριο Δημήτριο Λυπουρλή, δίνει στον αναγνώστη την ουσία της σκέψης των Επτά Σοφών.
Ο τόμος εικονογραφείται με σκίτσα της Έφης Ξένου, που φιλοτεχνήθηκαν με βάση σωζόμενες προτομές των Σοφών.
Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης, και ιδιαίτερα οι νέοι μας, πέρα από τη γνώση, βρίσκει και την περηφάνια για όλα όσα οι πρόγονοί μας κληροδότησαν σε όλη την ανθρωπότητα. Το παρελθόν μας εξακολουθεί να οδηγεί το δρόμο του μέλλοντος.
Οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι και η σοφία διαχρονική.
Δημήτριος Γ. Σιούφας, πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και πρόεδρος του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη ΔημοκρατίαΟμότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. Τις βασικές φιλολογικές του σπουδές τις έκανε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης δίπλα σε λαμπρούς δασκάλους. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ιταλία και στην Γερμανία. Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1969 ως το 1996, οπότε και αποχώρησε οικειοθελώς από την ενεργό υπηρεσία, για να αφοσιωθεί στο συγγραφικό του έργο. Υπήρξε Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής και Συγκλητικός κατά το ακαδημαϊκό έτος 1977-1978 και πρώτος Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας κατά τα έτη 1984-1986. Για πέντε εξάμηνα πρόσφερε τις υπηρεσίες του και στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου ως επισκέπτης καθηγητής. Έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια (ιδίως για θέματα αριστοτελικά και ιπποκρατικά) και έδωσε πλήθος διαλέξεων στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Ασχολείται ιδιαίτερα με τον αρχαίο ελληνικό επιστημονικό λόγο. Από την άποψη αυτή γόνιμο έδαφος για έρευνα του προσφέρουν κατά κύριο λόγο τα αρχαία ελληνικά ιατρικά κείμενα, καθώς και τα κείμενα του Αριστοτέλη.
Κυριότερες εργασίες – βιβλία (πέρα από τα άρθρα και τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και σε εφημερίδες):
-Η παραγωγική κατάληξη -ικός στην προσωκρατική φιλοσοφία και στο Ιπποκρατικό Corpus (1968)
-Άρτεμις Ορθρία (1968)
-Ιπποκρατική ιατρική (1972)
-Αρχαία ελληνική μετρική (1975)
-Επίθετα από ουσιαστικοποιημένα επίθετα (1977)
-Πέντε φιλολογικά μελετήματα (1986)
-Αριστοτελικά μελετήματα (1986)
-Εν παρόδω Α΄ – Β΄ (1987-1995)
-Γλωσσικές παρατηρήσεις Α΄ – Β΄(1990-1994)
-Ιπποκρατική συλλογή Α΄(1991)
-Ο Δημήτρης Λυπουρλής στο Βαφοπούλειο (1998)
-Ην ποτε: Τρεις “ιστορίες” αρχαίας ελληνικής καθημερινότητας (1998)
-Αριστοτέλης, Ηθικά Νικομάχεια, βιβλίο Β΄ (2000)
-Ιπποκράτης, τόμοι I-V (2000-2001)
-Λεξικό αρχαίων συγγραφέων, Ελλήνων και Λατίνων (μετάφραση από τα Γερμανικά, 1996).
Ένας άλλος τομέας που κίνησε με ιδιαίτερο τρόπο το ενδιαφέρον του είναι η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στη Μέση Εκπαίδευση. Πήρε μέρος σε πλήθος ειδικών σεμιναρίων, έκανε διαλέξεις, δημοσίευσε σχετικά άρθρα.

Συγγραφέας: Λυπουρλής Δημήτριος Δ.
Εικονογράφος: Ξένου Έφη
Επιμελητής: Λυπουρλής Δημήτριος Δ.
Εκδότης: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-6757-15-3
Σελίδες: 88
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Φιλόσοφοι, Αρχαίοι Έλληνες, Αποφθέγματα, Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 2.40 €