Τα παιδιά στις ταινίες του Φρανσουά Τριφό

Περιγραφή
Ο Φρανσουά Τριφό θεωρείται ο πλέον αντιπροσωπευτικός σκηνοθέτης της Nouvelle Vague (Νέο Κύμα). Χαρακτηρίστηκε επίσης ως ο κορυφαίος κινηματογραφιστής της παιδικής ηλικίας καθώς ανέδειξε, όσα ελάχιστοι στον παγκόσμιο κινηματογράφο, την πολυπλοκότητα του κόσμου των παιδιών και των εφήβων.
Αυτή την “άγνωστη” ιδιότητά του μελετά και παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ο Δημήτρης Σπύρου, σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης ταινίας “Ο ψύλλος” και καλλιτεχνικός διευθυντής του “Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους”.
Με την πολυετή ενασχόληση και γνώση του στο παιδικό και νεανικό σινεμά και με αφορμή τα είκοσι χρόνια από το θάνατο του γάλλου δημιουργού, ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρεται στην καταλυτική παρουσία του Τριφό στη γένεση του Νέου Κύματος, μελετά τις επιρροές του, αναλύει τις ιδιαιτερότητες της σκηνοθεσίας ταινιών με παιδιά και για παιδιά, παρουσιάζει τα προβλήματα ερμηνείας των παιδιών-ηθοποιών και, τέλος, διεξέρχεται μεθοδικά μια προς μια τις τέσσερις ταινίες “μαθητείας” για την παιδική και εφηβική ηλικία, ανακαλύπτοντας το νήμα που τις συνδέει με τα πολυτάραχα όσο και τραυματικά παιδικά χρόνια του μεγάλου γάλλου σκηνοθέτη.Ο Δημήτρης Σπύρου γεννήθηκε το 1954 στα Διάσελα Ολυμπίας. Σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο. Αρχικά εργάστηκε ως ηθοποιός και σεναριογράφος. Το 1985 δημιούργησε την εταιρεία παραγωγής “Φάος Φιλμ”, με την οποία έκανε κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ. Από το 1989 έχει αναπτύξει ιδιαίτερη δραστηριότητα στον τομέα του “Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους”, κάνοντας αρχικά, σε δικό του σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή, τη μεγάλου μήκους ταινία “Ο Ψύλλος” (1991), η οποία πήρε έξι πρώτα βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου (Βερολίνου, Σικάγου κ.ά.) και στη συνέχεια εκπαιδευτικά κινηματογραφικά προγράμματα και τηλεοπτικές παραγωγές. Το 1997 σε συνεργασία με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νομού Ηλείας δημιούργησε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, του οποίου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής. Σχετικά με τον κινηματογράφο για παιδιά έχουν δημοσιευτεί δεκάδες κείμενα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει παρουσιάσει εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια, ενώ το 2004 εκδόθηκε το βιβλίο του “Τα παιδιά στις ταινίες τον Φρανσουά Τριφό”. Από το 2008 είναι μέλος του Δ.Σ. της European Children’ s Film Association. Παράλληλα ασχολείται με τη λογοτεχνία (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα) και είναι συνεργάτης περιοδικών τέχνης και πολιτισμού. Έχουν εκδοθεί δύο ποιητικές συλλογές του, διηγήματα του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά κι εφημερίδες. Το 1981 πήρε το 1ο Βραβείο σε πανελλήνιο διαγωνισμό για ποιητές κάτω των 35 ετών (την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι κορυφαίοι Έλληνες ποιητές Γιάννης Ρίτσος, Νικηφόρος Βρεττάκος και Τάκης Σινόπουλος), ενώ το 1993 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις “Πατάκη” το μυθιστόρημα του “Ο Ψύλλος”, το οποίο έχει κάνει ως σήμερα 14 επανεκδόσεις.

Συγγραφέας: Σπύρου Δημήτρης
Εκδότης: Νεανικό Πλάνο
Έτος έκδοσης: 2004
ISBN: 960-87121-2-2
Σελίδες: 192
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Κινηματογράφος – Σκηνοθέτες και παραγωγοί, Κινηματογράφος – Ερμηνεία και Κριτική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 15.09 €