Τα εικονογραφημένα χειρόγραφα των μονών των Μετεώρων

Περιγραφή
Μετά τη δημοσίευση σε πέντε τόμους των καταλόγων των χειρογράφων των Μονών των Μετεώρων, η Ακαδημία Αθηνών προβαίνει στην έκδοση βιβλίου αφιερωμένου στην εικονογράφησή τους. Παρ’ όλον που πολλοί κώδικες έχουν καταλήξει σε ξένες συλλογές ή έχουν ενσωματωθεί στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τα εναπομείναντα εκεί και παρουσιαζόμενα εδώ 93 διακοσμημένα μετεωρικά χειρόγραφα προσφέρουν πολύ υλικό για την μελέτη της βυζαντινής και κυρίως της μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Είναι λυπηρό ότι ο ειδικώτατος μελετητής της βυζαντινής και μεταβυζαντινής μικρογραφίας αγαπητός συνάδελφος Γιώργος Γαλάβαρης δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το κείμενό του. Το έργο συμπλήρωσε με πολλή επιμέλεια ο έτερος των συγγραφέων καθηγητής Δημήτριος Σοφιανός, βαθύς γνώστης της ιστορίας των Μονών των Μετεώρων και των θησαυρών των βιβλιοθηκών τους.
Η επιστημονική κοινότης οφείλει θερμές ευχαριστίες στους συγγραφείς, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων Κύριο Σεραφείμ, καθώς και στους Καθηγουμένους, τις Γερόντισσες και τις Αδελφότητες των μετεωρικών μονών, που συνέδραμαν με κάθε τρόπο την όλη προσπάθεια, και στις αδελφές του αειμνήστου Γιώργου Γαλάβαρη κυρία Μαρία Δαμιανού-Γαλάβαρη και κυρία Πόπη Γαλάβαρη, που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αποπεράτωση του έργου
Παναγιώτης Λ. Βοκοτόπουλος,
Πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής του Κέντρου Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας ΑθηνώνΟ Δημήτριος Σοφιανός γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1935. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών απ’ όπου πήρε το πτυχίο του το 1959. Αρχικά εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρον Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Από το 1966 υπηρέτησε στο Κέντρο Ερεύνης του Μεσαιωνικού και Νέου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών, του οποίου διετέλεσε διευθυντής από το 1984 έως την εκλογή του ως καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Πέθανε το Νοέμβριο του 2008.

Συγγραφέας: Σοφιανός Δημήτρης Ζ., Γαλάβαρης Γιώργος
Εκδότης: Ακαδημία Αθηνών
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-404-104-5
Σελίδες: 371
Τόμος: 1
Σχήμα: 29χ22
Κατηγορίες: Μονές – Κώδικες, Χειρόγραφα – Ιστορία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 106.49 €