Τα Διστομίτικα και άλλα ποιήματα

Περιγραφή
Το βιβλίο είναι επανέκδοση της ποιητικής συλλογής “Διστομίτικα” που είχε εκδοθεί το 1994 από τις “ενναλλακτικές εκδόσεις”
Είναι όμως εμπλουτισμένο και με νέα ποιήματα καθώς και με μεταφράσεις γνωστών ποιμάτων από την παγκόσμια ποίηση που πολλά απ’ αυτά είχαν δημοδιευθεί στο περιοδικό “Προπύλαια” που εξέδιδε ο Αργύρης Σφουντούρης στη Ζυρίχη της Ελβετίας τη δεκαετία του ’60.
Το Παιδί
Γιατί να μην ξεχάσεις το παιδί;
Έφυγε πια,
χωρίς να ζήσει, πέθανε.
Μονάχα μέσα απ’ όλους τους θαμπούς
καθρέφτες
σε κοιτάζει
κι από τα τζάμια των βιτρίνων
στον δρόμο της βροχής:
δυο φλόγες
που δεν έσβησε εκείνος ο κατακλυσμός.
Γιατί να μην ξεχάσεις το παιδί;
Στον δρόμο της βροχής,
μέσα στα τζάμια των βιτρίνων,
σ’ αυτές τις φλόγες μέσα
τ’ αντικρίζεις πάντα
το σκοτάδι εκείνο
που δεν μπόρεσαν να σκορπίσουν.
Γιατί να μην ξεχάσεις το παιδί;
Έφυγε πια,
χωρίς να ζήσει, πέθανε.Ο Αργύρης Σφουντούρης γεννήθηκε το 1940 στο Δίστομο. Στη σφαγή της 10ης Ιουνίου 1944 έχασε τους γονείς του και το σπίτι του. Ο ίδιος επέζησε τυχαία μαζί με τις τρεις αδελφές του. Από το Ζάννειο ορφανοτροφείο τον έστειλαν το 1949 στην Ελβετία. Μετά από σπουδές Πυρηνικής Φυσικής, Αστροφυσικής, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, εργάστηκε ως καθηγητής. Παράλληλα μετέφραζε και παρουσίαζε στις γερμανόφωνες χώρες ΄Ελληνες ποιητές και λογοτέχνες όπως: Καβάφη, Καζαντζάκη, Σικελιανό, Σεφέρη, Ελύτη, Βρεττάκο, Ρίτσο, Σαμαράκη, Βασιλικό, κ.ά. Μετά το 1967 ίδρυσε το “Περιοδικό για την Ελλάδα” ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ όπου πρωτοδημοσίευσε απαγορευμένα στην Ελλαδα τότε νέα έργα των: Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιάννη Ρίτσου κ.ά. Δημοσίευσε το 1994 την ποιητική συλλογή “Τα Διστομίτικα” και άλλα δικά του ποιήματα σε ελληνικά και γερμανόφωνα περιοδικά καθώς και βιβλία με αστρονομικά θέματα, αποσπάσματα από τα ημερολόγιά του και φωτογραφίες από Αφρική και Ασία όπου εργάστηκε τη δεκαετία του 1980 σε διεθνή προγράμματα αναπτυξιακής συνεργασίας.
Εκθέσεις φωτογραφιών του στο Winterthur, στη Ζυρίχη και στο Bandung της Ινδονησίας με θέματα τον έναστρο ουρανό, την φύση, το ανθρώπινο πρόσωπο.
Μετά το 1994 ασχολήθηκε εντατικά με τις Ελληνο-Γερμανικές σχέσεις με θέμα τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης στην Ελλάδα και τη Γερμανία και ιδιαίτερα με το ζήτημα της αναγνώρισης και αποζημίωσης των θυμάτων των θηριωδιών των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα, επιδιώκοντας μια ισότιμη προσέγγιση και καθαρτική συμφιλίωση, αξιοποιώντας έτσι τις σκληρές εμπειρίες του παρελθόντος.
Το ντοκυμαντέρ “Ενα Τραγούδι για τον Αργύρη” του Ελβετού σκηνοθέτη Stefan Haupt (βραβευμένο σε Θεσσαλονίκη και Los Angeles με το βραβείο κοινού) παρουσιάζει με παραδειγματισμό την ιστορικά φoρτισμένη ζωή και τον αγώνα του Αργύρη Σφουντούρη για έναν ειρηνικό κόσμο.

Συγγραφέας: Σφουντούρης Αργύρης
Εκδότης: Βεργίνα
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 618-5215-10-1
Σελίδες: 80
Σχήμα: 24χ14
Κατηγορίες: Νεοελληνική ποίηση

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.00 €