Τα δεδομένα της ζωής μας

Περιγραφή
Δεκέμβριος 1999: Η κυρία Σαλταπήδα, γνωστή τηλεοπτική σταρ, αναγκάζεται από άγνωστους επιστολογράφους, να δωρίσει ως “αντίποινα” για το δημοφιλές πρόγραμμά της, μεγάλη ποσότητα από αναγκαία βιβλία σε δημοτικές βιβλιοθήκες· παρομοίως, ένας ασυνείδητος πανεπιστημιακός γιατρός που εισπράττει κανονικά τα “φακελάκια” του, απειλείται ότι, αν δεν επιστρέψει τα χρήματα στους ασθενείς του, όλο το αμφιθέατρο της Ιατρικής θ’ ακούσει μαγνητοφωνημένο ντοκουμέντο από τις παράνομες συναλλαγές του· στο μεταξύ, ένας χρηματισμένος εφοριακός βλέπει ανήμερα Χριστουγέννων ν’ αρπάζει φωτιά το σαλόνι της καινούργιας μεζονέτας του, ενώ ένας διεφθαρμένος βουλευτής του “Λοιπού Αττικής”, κάτω από την πίεση σοβαρών απειλών, υποχρεώνεται να χρηματοδοτήσει ό,τι μισεί περισσότερο: οργανώσεις που προστατεύουν άγρια ζώα.
Όλα αυτά συμβαίνουν στο “Δεδομένα της ζωής μας” επειδή κάποιοι συνταξιούχοι σε όλη την Ελλάδα, παίρνουν την περίπου τρελή απόφαση να εκφοβίζουν διεφθαρμένους πολιτικούς, πολεοδόμους, εφοριακούς, γιατρούς, σταρ των μίντια κ.ά., στέλνοντάς τους απειλητικές επιστολές με τις οποίες απαιτούν τα “δεδουλευμένα”, όπως τα αποκαλούν, πολιτών που έχουν υποφέρει απ’ αυτούς. Ένας από αυτούς τους συνταξιούχους γράφει χαρακτηριστικά σε μια επιστολή του, υποχρεώνοντας τον σύγχρονο αναγνώστη να κάνει αυτομάτως τον παραλληλισμό με το σήμερα:
Δεν ξέρω, αλλά αυτοί οι σημερινοί νεόπλουτοι είναι πολύ προκλητικοί: τσαλαβουτάνε με την ίδια άνεση στην απατεωνιά και τη δημοκρατία. Oι δεξιοί εκείνα τα χρόνια ήταν καθαροί. Στυγνοί εγκληματίες σ’ εμάς, και ραγιάδες στους ξένους, πλην ξεκάθαροι· δεν τους μπέρδευες με κάτι άλλο. Eτούτοι εδώ δουλεύουν με τη νομιμότητα, είναι σαν την αμερικάνικη μάφια που ξεπλένει τα κέρδη της σε καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό θαρρώ πως βρίζουμε σ’ αυτά τα γράμματα, δεν αντέχεται αυτή η σχιζοφρένεια της νομιμότητας που σκοτώνει τη ψυχή…Ο Άρης Μαραγκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε ιστορία, αρχαιολογία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Paris I (Σορβόννη), στο Παρίσι. Εργάστηκε ως επιμελητής εκδόσεων, κειμενογράφος, κριτικός βιβλίου, μεταφραστής και εκδότης. Έχει εκδώσει περισσότερα από δέκα βιβλία πεζογραφίας και κριτικής και ισάριθμες μεταφράσεις (από τα γαλλικά και τα αγγλικά). Γράφει κριτική βιβλίου και ιδεών στoν Tύπο και στα σχετικά με τη λογοτεχνία περιοδικά. Είναι ιδρυτικό στέλεχος των εκδόσεων “Τόπος”, όπου διευθύνει το τμήμα λογοτεχνίας.
Εργογραφία:
Α. Πεζογραφία
“Όλντσμομπιλ”, Ελεύθερος Τύπος, 1982.
“Ψυχομπουρδέλο”, Ελεύθερος Τύπος, 1983.
“Δεν είναι όλα σινεμά μωρό μου”, Ελ. Τύπος, 1985.
“Oι ωραίες ημέρες του Bενιαμίν Σανιδόπουλου”, Κέδρος, 1998.
“Τα δεδομένα της ζωής μας”, Ελληνικά Γράμματα, 2002.
“Αγάπη, κήποι, αχαριστία”, Κέδρος, 2002.
“Γλυκειά επιστροφή”, Ελληνικά Γράμματα, 2003.
“True Love”, Tόπος 2008
“Η μανία με την Άνοιξη”, Ελληνικά Γράμματα 2006· Τόπος 2009
Β. Δοκίμιο
“Ulysses, Oδηγός Aνάγνωσης”, Δελφίνι 1996· Κέδρος, 2001· Τόπος 2010
“Διαφθορείς, Εραστές, Παραβάτες”, Ελληνικά Γράμματα, 2005
Γ. Λευκώματα (επιμέλεια)
“Aγαπημένο Bρωμοδουβλίνο”, Κέδρος, 1997.
“Ρωσία, 100 χρόνια”, Ριζάρειον Ίδρυμα/ Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, 2002
“Η άλλη Ελλάδα”, Τόπος 2007
Δ. Mεταφράσεις
Aντονέν Aρτώ, “O Hλιογάβαλος”
Aντρέ Mπρετόν, “Tι είναι ο Σουρεαλισμός”
Bίλλυ Bερκάουφ, “Dada, μονογραφία ενός κινήματος”
Zαν Mποντριγιάρ, “Pέκβιεμ για τα mass media”
Tζέιμς Tζόις, “Tζιάκομο Tζόις”
Pενέ Bαρέν, “Aνθολογία ερωτισμού”
Tζόναθαν Σουίφτ, “Tα ταξίδια του Γκάλιβερ”
Nτάνιελ Nτιφόου, “Pοβινσόνας Kρούσος”
Mαργκερίτ Nτυράς, “Mοντεράτο Kαντάμπιλε”
Oνορέ ντε Mπαλζάκ, “Σαρραζίνος”
Xένρι Tζέιμς, “Oυάσιγκτον Σκουέρ”

Συγγραφέας: Μαραγκόπουλος Άρης
Εκδότης: Τόπος
Έτος έκδοσης: 2015
ISBN: 960-499-149-3
Σελίδες: 192
Σχήμα: 20χ12
Κατηγορίες: Νεοελληνική πεζογραφία – Νουβέλα

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.90 €