Τα αθηναϊκά μνημειακά κτήρια του 19ου αι. και των αρχών του 20ού αι. με διερεύνηση της κατασκευαστικής και στατικής μεθοδολογίας 1834 – 1916

Περιγραφή
Το αντικείμενο του παρόντος έργου καλύπτει χρονικό διάστημα οκτώ περίπου δεκαετιών, το οποίο περιλαμβάνεται μεταξύ του 1834, έτους μεταφοράς της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους στην Αθήνα, και των μέσων της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αι., οπότε το οπλισμένο σκυρόδεμα – που ήδη είχε αρχίσει να αντικαθιστά τα ξύλινα και θολωτά πατώματα – άρχισε πλέον να εφαρμόζεται στο σύνολο του φέροντος οργανισμού. Στο διάστημα αυτό επικράτησε στα κτήρια της πόλης, από μορφολογικής πλευράς, η νεοκλασσική αρχιτεκτονική σε ποικιλία εκδοχών, ξεκινώντας από ένα πρώιμο κλασσικισμό και φθάνοντας στο γύρισμα του 19ου προς τον 20ο αι. σ’ ένα όψιμο εκλεκτικισμό. Ταυτόχρονα, από κατασκευαστικής πλευράς, στο μεν κατακόρυφο φέροντα οργανισμό κυριαρχεί η λιθοδομή, στο δε οριζόντιο στις πρώτες τρεις δεκαετίες κυριαρχεί το ξύλο, ενώ στη συνεχεία διεισδύει βαθμιαία (εντονότερα από τη δεκαετία του 1870) το σίδερο.
Στην υπάρχουσα βιβλιογραφία παρατίθενται για τα κτήρια της περιόδου αυτής πολλά μεν στοιχεία ως προς το ιστορικό (κατά τα αρχικά κυρίως στάδια της ζωής τους) και τη μορφολογία τους, αλλά -με λίγες εξαιρέσεις- περιορισμένα ως προς την κατασκευαστική και δομοστατική τους συγκρότηση. Έτσι, η βασική ιδέα για την εκπόνηση του παρόντος ήταν ακριβώς η διερεύνηση του τρόπου εφαρμογής στα αθηναϊκά κτήρια της κατασκευαστικής και στατικής μεθοδολογίας της εποχής, σε συνδυασμό με την κατασκευαστική ιστορία πενήντα μνημειακών κτηρίων και μάλιστα μέχρι τις μέρες μας, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα για την ποιότητα, αλλά και την αντοχή των αρχικών κτηρίων, μέσω της συμπεριφοράς τους στη συνέχεια.
Στο κυρίως σώμα του βιβλίου παρατίθενται με χρονολογική σειρά τα ανωτέρω κτήρια (40 αστικά και 10 εκκλησίες) σε δυο τόμους, από τους οποίους ο πρώτος αναφέρεται στην περίοδο 1834-1862 και ο δεύτερος στην περίοδο 1862-1916. Σε κάθε κτήριο αφιερώνονται δυο ενότητες, από τις οποίες η πρώτη αναφέρεται στα ιστορικά του στοιχεία, ενώ η δεύτερη στην κατασκευαστική και δομοστατική του συγκρότηση, συνοδευόμενες από αντίστοιχη σχεδιαστική, φωτογραφική και λοιπή τεκμηρίωση.
Το επίμετρο του βιβλίου περιλαμβάνει δύο πίνακες με επιλεκτική παράθεση έργων για την Αθήνα 72 Ελλήνων και ξένων μηχανικών του 19ου και των αρχών του 20ου αι., προκειμένου να δοθεί μια γενικότερη εικόνα των έργων της εποχής και των δημιουργών τους.Ο Νικόλαος Θανόπουλος αποφοίτησε από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου το 1971.
Από το 1972 εργάζεται στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, όπου έχει εκπονήσει σειρά μελετών κτηριακών και συναφών έργων και κατά την τελευταία δεκαετία του έχουν ανατεθεί τα καθήκοντα του Τομεάρχη των Τομέων Δομικών Έργων και Περιβάλλοντος κεντρικής της Διεύθυνσης.
Παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Ισπανικά, και καλλιέργησε το ενδιαφέρον του για την Ιστορία της Αρχιτεκτονικής, στα πλαίσια της φοίτησης του στα τμήματα Ανωτέρων Σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης του Ιταλικού και του Ισπανικού Ινστιτούτου Αθηνών αντίστοιχα και της παρακολούθησης σειράς μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο της Perugia με υποτροφία της Ιταλικής Κυβέρνησης.
Από τη δεκαετία του 1990 ασχολήθηκε ειδικότερα με την κατασκευαστική και στατική μεθοδολογία των νεοκλασσικών, ιδιαίτερα δε των αθηναϊκών μνημειακών κτηρίων του 19ου αι. και των αρχών του 20ού αι.. τα οποία και αποτέλεσαν το αντικείμενο της παρούσας διατριβής του στο Ε.Μ.Π., του οποίου αναγορεύτηκε διδάκτωρ το 2004.
Στο διάστημα 2000-2005, με την ιδιότητα του υποψήφιου διδάκτορα, παρέσχε επικουρικό διδακτικό έργο στην Περιοχή Δομικής Μηχανικής του Τομέα Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.
Στην πρόσφατη δραστηριότητα του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή του ως διδάσκοντος στο επιστημονικό πεδίο Προστασία Μνημείων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ε.Μ.Π., καθώς και η δημοσίευση μελέτης του με θέμα “O Eugene Troump, ο Αναστάσιος Θεόφιλος και τα Νέα Κτήρια του Αρσακείου”.

Συγγραφέας: Θανόπουλος Νικόλαος Ε.
Εκδότης: Ιδιωτική Έκδοση
Έτος έκδοσης: 2007
ISBN: 960-631-858-3
Σελίδες: 826
Τόμος: 2
Σχήμα: 30χ22
Κατηγορίες: Αρχιτεκτονική, Ελληνική, Αθήνα – Κτήρια, Μνημεία – Ιστορία – Ελλάς

Τιμή σε ιστοσελίδες: 181.41 €