Σύγχρονο εγχειρίδιο εθιμοτυπίας

Περιγραφή
Στο παρελθόν, οι πρέσβεις συχνά διαγκωνίζονταν για μια θέση προτεραιότητας σε μια τελετή ή σε επίσημο γεύμα ή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχείς “τριβές” ανάμεσα στις διάφορες ευρωπαϊκές αυλές. Την εποχή της απολυταρχίας, τα εθνικά κράτη δεν είχαν ακόμη ρυθμίσει τις σχέσεις τους με τρόπο που να εξασφάλιζε την ομαλή επικοινωνία τους και η αναγνώριση του μεταξύ τους προβαδίσματος αποτελούσε στην ουσία επιβεβαίωση της κυριαρχίας τους στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Από τον 16ο αιώνα τέθηκαν ορισμένοι κανόνες σχετικά με το λεγόμενο “προβάδισμα μεταξύ των κρατών”. Αρχικά, επικράτησε το κριτήριο της αρχαιότητας μεταξύ των ηγεμόνων της Ευρώπης (σύμφωνα και με την εγκύκλιο του πάπα Ιουλίου Β’ το 1504). Αργότερα, με το Συνέδριο της Βιέννης (1815), το προβάδισμα αυτό ορίστηκε με πιο αντικειμενικά κριτήρια, αλλά πάντοτε με γνώμονα την ισχύ των Μεγάλων Δυνάμεων. Στη σύγχρονη εποχή, τα Ηνωμένα Έθνη κατήργησαν κάθε διάκριση μεταξύ των κρατών και καθιέρωσαν τη νομική και κυρίαρχη ισότητα μεταξύ όλων των μελών του οργανισμού.
Σημαντική στο θέμα αυτό είναι η συμβολή των δύο μεγάλων συμβάσεων της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις (1961) και για τις προξενικές σχέσεις (1963), οι οποίες κωδικοποιούν τα προνόμια και τις ασυλίες των διπλωματικών και προξενικών αντιπροσώπων και εγγυώνται το μεταξύ τους προβάδισμα και κατ’ επέκταση εκείνο μεταξύ των πολιτειακών οργάνων που εκπροσωπούν. […]Η Χριστίνα (Χρυσάνθη) Βαγενά γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Ιωάννινα, αποφοίτησε από την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Δίκαιο, από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Νεαπόλεως Ιταλίας. Είναι εμπειρογνώμων πρεσβευτής σύμβουλος Α΄ του Υπουργείου Εξωτερικών με προϋπηρεσία στο Γενικό Προξενείο Νεαπόλεως Ιταλίας, στην Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη και στο Υπουργείο Εξωτερικών: στη Διεύθυνση Εθιμοτυπίας, τη Διεύθυνση Δικαστικών και Διοικητικών Υποθέσεων και το Γραφείο Γενικού Γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Διετέλεσε μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Φλωρεντίας (ΕΠΙΦ). Από το 2002 υπηρετεί στο Διπλωματικό Γραφείο της Βουλής με αρμοδιότητες σε θέματα εθιμοτυπίας και κοινοβουλευτικού πρωτοκόλλου, διεθνούς αλληλογραφίας, διακοινοβουλευτικών συνεργασιών και οργάνωσης επισκέψεων από πλευράς Βουλής στο εξωτερικό. Της έχει απονεμηθεί η τιμητική διάκριση του Commendatore-Ταξιάρχη του Τάγματος της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Συγγραφέας: Βαγενά Χριστίνα
Εκδότης: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-6757-77-3
Σελίδες: 125
Σχήμα: 24χ16
Κατηγορίες: Εθιμοτυπία

Τιμή σε ιστοσελίδες: 9.00 €