Σύγχρονες μέθοδοι ανάλυσης των χρονολογικών σειρών

Περιγραφή

Το σύγγραμμα παρουσιάζει τις σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης των χρονολογικών σειρών. Απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και σε όσους ασχολούνται με την εμπειρική ανάλυση δεδομένων χρονολογικών σειρών.
Παρέχει τις βασικές γνώσεις σε μια αρκετά μεγάλη έκταση των παλαιότερων και πρόσφατων θεμάτων των χρονολογικών σειρών. Η διάρθρωση της ύλης αποτελεί συνδυασμό θεωρίας και εμπειρικών εφαρμογών, με στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, http://www.cs.aueb.gr/dimelis. Πρόκειται για ένα καλό συμπλήρωμα σε όσους ασχολούνται με οικονομετρικές αναλύσεις και μπορεί να χρησιμεύσει ως εφαλτήριο, για όσους επιθυμούν να εμβαθύνουν σε πιο προχωρημένα θέματα. Η νέα έκδοση αποσκοπεί να εφοδιάσει τον αναγνώστη με περισσότερη και πιο σύγχρονη επιστημονική γνώση και να τον διευκολύνει να κατανοήσει τις δυσκολίες της ανάλυσης των χρονολογικών σειρών που συγκεντρώνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα θεωρητικά και εφαρμοσμένα οικονομικά, τη μηχανική και άλλα επιστημονικά πεδία.

Η Σοφία Δημέλη είναι Καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 2006. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στην ΑΣΟΕΕ (1976), Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο, Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (1979) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh των ΗΠΑ απ’ όπου έλαβε το Master’s of Science (MA, 1985) και το διδακτορικό της δίπλωμα (PhD, 1987). Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh, στο Τμήμα Στατιστικής και Πληροφορικής της ΑΣΟΕΕ, καθώς και στα Τμήματα Οικονομικής Επιστήμης, Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών και Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει συμμετάσχει σε μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα (SPES, PHARE, CEPR, TMR) και υπήρξε ερευνητικό μέλος του Ινστιτούτου Μελετών Οικονομικής Πολιτικής (ΙΜΟΠ). Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο, δημοσιευμένο σε σημαντικά διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, όπως Oxford Economic Papers, Economica, Review of World Economics, World Economy, International Journal of Production Economics, κ.ά. Είναι, επίσης, συγγραφέας τεσσάρων πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και έχει παρουσιάσει μεγάλο αριθμό επιστημονικών εργασιών σε διεθνή συνέδρια. Έχει προσκληθεί σε διάφορα σεμινάρια από επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι κριτής επιστημονικών άρθρων προς δημοσίευση σε περιοδικά διεθνούς κύρους της ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας.
Η έρευνά της επικεντρώνεται σε θέματα εφαρμοσμένης οικονομετρικής ανάλυσης και ανάλυσης χρονολογικών σειρών στις περιοχές της μακροοικονομικής θεωρίας όπως τους οικονομικούς κύκλους, την οικονομική ανάπτυξη και το διεθνές εμπόριο. Πιο πρόσφατα ασχολήθηκε και με θέματα εφαρμοσμένης μικροοικονομικής ανάλυσης και κυρίως των επενδύσεων σε τεχνολογίες πληροφορικής και τεχνολογιών, των ξένων άμεσων επενδύσεων, των επενδύσεων σε γνωσιακό κεφάλαιο και των επιδράσεών τους στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Συγγραφέας: Δημέλη Σοφία
Εκδότης: Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εταιρεία Ο.Π.Α. Α.Ε.
Έτος έκδοσης: 2013
ISBN: 960-9443-17-3
Σελίδες: 536
Σχήμα: 24×17
Κατηγορίες: Διοίκηση και οργάνωση , Οικονομική επιχειρήσεων

Τιμή σε ιστοσελίδες: 40.70 €