Στρατάρχης Έριχ φον Μανστάιν

Περιγραφή
Ο στρατάρχης Εριχ φον Μανστάιν υπήρξε ένας από τους πιο εξέχοντες ηγήτορες του στρατού ξηράς της Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φανατικός οπαδός του πολέμου ελιγμών, τον οποίο ανήγαγε σε υψηλή τέχνη, συνδύαζε αρμονικά επιχειρησιακή ιδιοφυία, εξαιρετική τακτική αντίληψη και αξιοθαύμαστη αναλυτική ικανότητα. Σχεδίασε ή διεξήγαγε μερικές από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του πολέμου, συμβάλλοντας σημαντικά στην πολεμική προσπάθεια της πατρίδας του.
Στις σελίδες της γερμανικής ιστορίας, ο Μανστάιν έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη του: ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου εισβολής στη Γαλλία την άνοιξη του 1940, ο κατακτητής της Κριμαίας, ο σωτήρας της νότιας πτέρυγας του Ανατολικού Μετώπου μετά τον καταστροφικό χειμώνα 1942-43, ο πορθητής του Χαρκόβου την άνοιξη του 1943.
Ωστόσο, οι συνεχείς διαφωνίες του με τον Χίτλερ τον οδήγησαν σε πρόωρη αποστρατεία τον Απρίλιο του 1944. Παρά την καταδίκη του από συμμαχικό στρατοδικείο, έλαβε χάρη και διετέλεσε σύμβουλος του Δυτικογερμανού καγκελάριου για τα θέματα ανασυγκρότησης της νέας Bundeswehr.
Το νέο βιβλίο της σειράς “Μονογραφίες της Στρατιωτικής Ιστορίας” αποτελεί μοναδική πηγή γνώσης όσον αφορά την εμβληματική αυτή μορφή της Γερμανίας. Στις σελίδες του αναλύονται διεξοδικά η πρώτη φάση της σταδιοδρομίας του κατά τον Α’ ΠΠ, η συμμετοχή του στον Β’ ΠΠ -με έμφαση στις μάχες που έδωσε και κέρδισε στο Ανατολικό Μέτωπο- και οι δικαστικές του περιπέτειες μετά τον πόλεμο. Ο συγγραφέας, όμως, δεν περιορίζεται σε μια απλή καταγραφή γεγονότων από τη ζωή του Μανστάιν: εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η σκιαγράφηση της προσωπικότητάς του, η ανάλυση των σχέσεών του με τον Χίτλερ καθώς και η αναφορά στο συγγραφικό του έργο.
Η πλούσια εικονογράφηση, οι κατατοπιστικοί χάρτες και το έγκυρο και γλαφυρό κείμενο το οποίο περιλαμβάνει πληθώρα πολύτιμων ιστορικών στοιχείων, καθιστούν αυτό το βιβλίο απαραίτητο σε όσους ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και ιδιαίτερα για τη στρατιωτική ηγεσία της Wehrmacht, που αποτέλεσε το φόβητρο των Συμμάχων καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγγραφέας: Κλάδης Κωνσταντίνος
Εκδότης: Γνώμων Εκδοτική
Έτος έκδοσης: 2012
ISBN: 960-99642-9-Χ
Σελίδες: 82
Σχήμα: 28χ21
Σειρές: Οι Μονογραφίες της Στρατιωτικής Ιστορίας

Τιμή σε ιστοσελίδες: 5.45 €