Στοχασμοί πάνω στη ζωή μας

Περιγραφή
Λέτε πως είστε ο παρατηρητής κι ότι ο φόβος είναι το παρατηρούμενο. Aλλά είναι έτσι; Eίστε μια οντότητα ξέχωρη από τις ιδιότητές σας; Δεν είστε το ίδιο και το αυτό με τις ιδιότητές σας; Δεν είστε οι σκέψεις σας, τα αισθήματά σας και τα λοιπά; Δεν είστε ξέχωρος από τις ιδιότητές σας, από τις σκέψεις σας. Eίστε οι σκέψεις σας. Eίναι η σκέψη που δημιουργεί το «εσείς», την υποτιθέμενη ξεχωριστή οντότητα. Xωρίς τη σκέψη, ο σκεπτόμενος δεν υπάρχει. Kαθώς βλέπει την προσωρινότητα του εαυτού της, η σκέψη δημιουργεί τον σκεπτόμενο σαν κάτι το μόνιμο, το σταθερό, κι ο σκεπτόμενος κατόπιν γίνεται ο πειραματιζόμενος, ο αναλυτής, ο παρατηρητής, που είναι ξέχωρος από το παροδικό. Όλοι μας ποθούμε μια κάποια μονιμότητα και καθώς βλέπουμε την προσωρινότητα τριγύρω μας, η σκέψη δημιουργεί τον σκεπτόμενο που υποτίθεται πως είναι μόνιμος. O σκεπτόμενος σε συνέχεια προχωρεί στο φτιάξιμο και ανωτέρων καταστάσεων μονιμότητας: τον ανώτερο εαυτό, την ψυχή και τα λοιπά.
ΡΗΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ TO 1986:
Δεν υπάρχει διάδοχος ή εκπρόσωπός μου που θα συνεχίσει τη διδασκαλία τώρα ή οποτεδήποτε στο μέλλον, στο όνομά μου… Δε χρειάζονται ερμηνευτές… Κάθε άνθρωπος θα πρέπει να παρατηρεί κατευθείαν τις δικές του δραστηριότητες κι όχι μέσω κάποιας θεωρίας ή αυθεντίας…Ο Τζίντου Κρισναμούρτι κατάγεται από οικογένεια Βραχμάνων. Γεννήθηκε το Μάιο του 1895 στο Μαντάναπαλι, ένα μικρό χωριό κοντά στο Μαντράς. Η μητέρα του πέθανε το 1905 και ο πατέρας του, την επόμενη χρονιά, πήγε μαζί με τους τέσσερις γιους του να ζήσει στο Άντιαρ, όπου ήταν τα κεντρικά γραφεία της Θεοσοφικής Εταιρείας, στα οποία τον προσέλαβαν. Λίγο αργότερα ο Κρισναμούρτι υιοθετήθηκε από την Annie Besant, πρόεδρο της Θεοσοφικής, που είχε πειστεί ότι το αγόρι ήταν ο Παγκόσμιος Διδάσκαλος τον οποίο περίμεναν οι θεοσοφιστές σε όλο τον κόσμο. Τρία χρόνια αργότερα τον πήγαν στην Αγγλία για να μορφωθεί, ενώ ίδρυσαν στο όνομά του το “Τάγμα του Αστέρα της Ανατολής”, που αριθμούσε χιλιάδες οπαδούς. Το 1929, όμως, ύστερα από 18 χρόνια, ο Κρισναμούρτι το διέλυσε και επέστρεψε όλη την περιουσία του πίσω στους δωρητές της. Η αναγγελία της διάλυσης εκείνη την ημέρα άρχισε έτσι: “Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι μια χώρα χωρίς κανένα μονοπάτι προς αυτήν, και δεν μπορεί να πλησιαστεί μέσα από κανένα δρόμο, καμιά θρησκεία, καμιά οργάνωση…”.
Από τότε ο Κρισναμούρτι -και μέχρι το θάνατό του, το Φεβρουάριο του 1986- συνέχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μιλώντας, συζητώντας και ακούγοντας εκατοντάδες ανθρώπους που ήθελαν να τον δουν. Μιλούσε όπου τον καλούσαν – σε ιδιώτες και μικρά σχολεία, σε πανεπιστήμια ή στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών στο Los Alamos και στον Ο.Η.Ε., που τον παρασημοφόρησε για το έργο του, λίγο πριν πεθάνει, το 1985. Ο Κρισναμούρτι ανέπτυξε τη μοναδική, πραγματικά, διδασκαλία του αντλώντας την από την ίδια του την ύπαρξη και τη ζωή του, αφού δεν είχε διαβάσει κανενός είδους φιλοσοφικό ή θρησκευτικό βιβλίο. Έως τώρα έχουν εκδοθεί γύρω στα 80 δικά του βιβλία, ενώ τα πιο πολλά έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν επίσης καταγραμμένες, σε βιντεοκασέτες και κασέτες ήχου, δημόσιες ομιλίες του και προσωπικές συζητήσεις του με διάφορους επιστήμονες και πνευματικούς ανθρώπους, ενώ γι’ αυτόν έχουν γράψει κείμενα ο Άλντους Χάξλεϋ, ο Χένρι Μίλλερ, η Άιρις Μέρντοχ κ.ά. Ο Κρισναμούρτι υπήρξε τελικώς ένας παγκόσμιος διδάσκαλος. Παρ’ όλο που είχε γεννηθεί από Ινδούς γονείς, δε σταμάτησε να δηλώνει ότι δεν είχε καμιά εθνικότητα, ότι δε συνέχιζε καμιά παράδοση και δεν ανήκε σε καμιά οργάνωση. Ο ίδιος βίωσε όλα όσα έλπιζε πως θα μάθουν εκείνοι που τον άκουγαν. Ο Κρισναμούρτι άφησε ένα πολύ μεγάλο υλικό από δημόσιες ομιλίες, συζητήσεις (με δασκάλους, μαθητές, επιστήμονες, σημαντικούς εκπροσώπους διαφόρων θρησκειών, ιδιώτες), τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, γραπτά κείμενα και επιστολές. Ένα μεγάλο μέρος από αυτό το υλικό έχει καταγραφεί σε βιβλία, κασέτες ήχου και DVD.

Συγγραφέας: Krishnamurti Jiddu 1895-1986
Εκδότης: Εκδόσεις Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2009
ISBN: 960-03-4890-1
Σελίδες: 306
Σχήμα: 21χ14
Κατηγορίες: Φιλοσοφία, Ανατολική, Φιλοσοφία, Ινδική

Τιμή σε ιστοσελίδες: 11.03 €